Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 18.08.2015

PROFESSORI STRANDBERG EI YMMÄRRÄ TUTKIMUSTA

Tämän maan päämediat uutisoivat muun maailman tapaan näyttävästi tutkimusta, jonka sanottiin todistavan perinteisen vähärasvaisen ruokavalion laihduttavan paremmin kuin vähähiilihydraattisen. Viesti oli, että jättäkää rasva. Todellisuudessa asia ei ole lainkaan näin yksinkertainen. Ihmettelen, mitä virkaa on YLE:n ja Hesarin tiedetoimittajilla, jotka eivät ymmärrä tutkimuksen todellista sisältöä. Ehkä tarkoitus onkin hämätä sen perusteella, miten asiaa on uutisoitu maailmalla. Huvittavin artikkeli ilmestyi 17.8 Ilta-Sanomissa toimittaja Petri Turuselta, joka kirjoittaa, että "tutkijoiden mukaan nyt kumoutui se, että hiilihydraatit olisivat lihottavia. Samalla vähärasvainen ruokavalio sai lisää todisteita terveellisyydestään".

Koko lause on järjetön ja sisältää kirjoittajan omia arvovarauksia, sillä tuota ei voi kyseisen tutkimuksen perusteella väittää. Kyse on vedätyksestä, joka on alkanut elää omaa elämäänsä ruokateollisuuden piikkiin sen jälkeen, kun sokeri todettiin terveydelle haitalliseksi. Voin ymmärtää, etteivät toimittajat itse muista lähteistä juttuja kopioidessaan ymmärrä, koska niidenkään kirjoittajat eivät ole ymmärtäneet, mistä koko tutkimuksessa on kysymys. Mutta, on käsittämätöntä, että alan professori Timo Strandberg on ollut täysin pihalla jutun suhteen ja toistaa vanhaa mantraa rasvoista. Arvon professori ei ole vieläkään herännyt siihen tosiasiaan, että maailma on muuttunut radikaalisti toiseen suuntaan näiden asioiden suhteen. Mies on jäänyt junasta.

Strandberg sanoo: "Tämä tutkimustulos tukee sitä ajatusta, että perinteinen kohtuurasvainen ruokavalio on valtimoiden terveyden kannalta terveellinen ja se myös laihduttaa. Vähärasvainen ruokavalio on sydänterveyden kannalta parempi" ... ja jatkaa "suomalaisille suositusten mukainen vähärasvainen ruokavalio olisi tärkeä, sillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet kolesterolin ja etenkin LDL-kolesterolin olevan valtimokovettumataudin keskeinen tekijä".

Strandberg puhuu täyttä puppua, sillä tänä kesänä esimerkiksi Yhdysvaltojen terveysviranomaiset muuttivat täysin käsityksiään rasvoista. Rasvat eivät ole sydänsairauksien eivätkä minkään muun sairauden syy. Muutos perustui tutkittuihin faktoihin eikä mutuun, mitä Strandberg ja taustalaulukuorona toimiva Suomen media edustavat. LDL-kolesterolista Strandberg joko jättää mainitsematta sen asian, että myös LDL:n voi jakaa osiin, A- ja B- fraktioon. A on isorakkulaista muotoa ja suojelee verisuonia. B on pienirakkulaista muotoa, joka sekin on ok, mutta jos ruokavalio sisältää paljon tulehdusta aiheuttavia hiilihydraatteja, niin B hapettuu, jolloin siitä tulee oxLDL. Se voi olla haitallinen kuten kaikki muutkin hapettumistuotteet. Strandberg on tämän maan todellinen statinoija. Hän kuuluu samaan heimoon kuin eräs brittikollega, joka halusi statinoida juomavedet, jotta kaikki pääsisivät osallisiksi tämän ihmelääkkeen siunauksista. Statiinit alentavat LDL-kolesterolia, mutta vain sen A-muotoa. Statiineilla ei ole vaikutusta B-muotoon. Siten voidaan veren rasvaprofiilia kosmeettisesti korjata Vaikka LDL olisi lääkkeillä suositusrajoissa, niin käytännössä se on pelkkää B-muotoa. Tällä hetkellä noin 70 % sydänkohtausiin kuolleilla potilailla on normaali tai normaalia alempi kolesterolitaso. LDL:n hoito on humpuukia, ja Strandbergia viisaammat eivät puhu enää LDL-kolesterolista, vaan että statiinit estävät tulehdusta. Tämä on totta, mutta statiinit ovat hyvin heikko tulehduksen estäjä. Kaikkein tehokkain tapa on vähähiilihydraattien ruokavalio eli sokerin poisto ruokavaliosta. Tämä ruokavalio nostaa HDL-kolesterolia ja laskee erittäin tehokkaasti triglyseridejä. Moni varmaan ihmettelee, että kumpaa ryhmää hänen LDL:nsä on. Asian voi laskea yksinkertaisella kaavalla. Triglyseridit jaetaan HDL:llä (Trigl/HDL). Jos jakojäännös on alle yksi, niin LDL on pelkästään A-muotoa. Tähän päästään vain vähentämällä hiilihydraatteja. Miksi Strandberg ei puhu tästä? Ovatko tiedot päivittämättä vai lääketehtaiden rahako estää?

Yritän vääntää rautalangasta, mistä tutkimuksessa oli todella kysymys. Tutkimuksessa seurattiin pientä ryhmää ihmisiä, 10:ntä miestä ja 9:ää naista, jotka satunnaisesti jaettiin kahteen ryhmään. Koehenkilöt olivat terveitä ja painoivat noin 100 kg. Aluksi ryhmät olivat perusruokavaliolla ilman kalorirajoitusta 5 vuorokautta. Tätä seurasi 6 vuorokauden 30 %:n kalorirajoitus. Ensiksi toisen ryhmän kalorirajoitus koski rasvaa ja toisen hiilihydraattia. Sokerimäärät pysyivät samana. Sitten seurasi 2-4 viikon lepojakso perusruualla ilman kalorirajoitusta, jonka jälkeen koe uusittiin siten, että ryhmien välillä vaihdettiin ravinteet, joiden kalorimäärää rajoitettiin. Tässä suhteessa tutkimus oli hyvin rakennettu niin, että molemmat ryhmät kokivat vuorollaan niin rasvan kuin hiilihydraattien kalorirajoituksen.

Koehenkilöiltä tutkittiin kaikki mahdolliset aineenvaihduntaan liittyvät tekijät. Koe osoitti, että rasvan vähentäminen olisi polttanut enemmän rasvaa kuin hiilihydraattien vähentäminen. Tästä sitten sylttytehtaan mediatoimistot repivät isoja otsikoita ympäri maailman, mikä on täysin harhaanjohtavaa, kuten tämä Ilta-Sanomien juttu osoittaa.

Tutkimuksen tarkoituksena ei ollut selvittää, onko vähärasvainen tai vähähiilihydraattinen ruokavalio toistaan parempi, vaan tutkimus pyrki testaamaan nykyistä insuliiniteoriaa lihavuuden perimmäisenä syynä. Nykyisin ajatellaan, että insuliini olisi lihomisen perussyy. Tutkimus osoitti ainoastaan, ettei pelkkä insuliini selitä, miksi ihmiset ovat ylipainoisia. Tämä oli tutkimuksen tarkoitus ja tulos. Kaikki muu on sylttytehtaan sepitelmää.

Tuo rasvanpolton ero vähärasvaisuuden eduksi johtui siitä, ettei dieetit olleet keskenään tasavertaisia. Rasvarajoitus oli äärimmäisen tiukka, kun taas hiilihydraattirajoitus oli kohtuullinen, eikä ollut aito vähähiilihydraattinen ruokavalio. Kyseistä vähärasvaista dieettiä ei kukaan kykene noudattamaan kuin muutamia päiviä, joten senkin suhteen koko tutkimus oli keinotekoinen viritys eikä mikään aito eri dieettien vertailu. Tämä tutkimus oli myös liian lyhyt arvioimaan dieettien erilaisuuksia. Tutkimus ainoastaan kertoo, ettei pelkkä insuliini selitä lihomista. Vie ainakin 2 viikkoa ennen kuin vähähiilihydraattinen ruokavalio alkaa kunnolla toimia. Tässä tutkimuksessa rasvaa oli alle 8 % kokonaiskaloreista, mikä on äärimmäisen tiukka eikä sitä ole koskaan ennen käytetty missään tutkimuksessa. Tutkimuksen hiilihydraattirajoitus ei myöskään vastannut todellista vähähiilihydraattidieettiä, mutta siitäkin huolimatta tämäkin hiilihydraattirajoitus sai 22 %:n alenemisen insuliinin erityksessä, mihin vähärasvaisella ruokavaliolla ei ollut mitään vaikutusta. Tämä on äärimmäisen tärkeä havainto ja siitä sylttytehdas ei puhu lainkaan. Tämä todistaa, että hiilihydraattirajoituksen tulisi olla diabeteksen perushoito. Mutta tämähän häiritsee lääketehtaiden rauhaa ja siksi on tärkeää painottaa aivan epäolennaisia asioita.

Olen aina painottanut sitä, ettei ylipaino per se ole mikään sairauden syy. On ylipainoisia ihmisiä, kuten tässäkin kokeessa, jotka ovat terveitä. Tärkeintä on ymmärtää epidemian tavoin leviävän tyypin 2 diabeteksen syy. Se on insuliini-nimisen hormonin aineenvaihduntahäiriö, ei ylipaino, mikä osalla potilaista on vain yksi sairauden oireista. Se, mistä ei virallinen puoli puhu, on että on paljon normaalipainoisia, jopa laihoja potilaita, joilla on tyypin 2 diabetes. Näillä potilailla on kohonnut insuliinitaso, mutta se ei aiheuta ylipainoa syystä, joka ei ole tiedossa. Tämä kyseinen tutkimus antaa jonkinlaista viitettä siihen, että ihmiset reagoivat yksilöllisesti eri ruokavalioihin. Vastaavasti minulla on ollut paljon ylipainoisia potilaita, jotka ovat toipuneet täysin tyypin 2 diabeteksesta ilman, että heidän painossaan olisi tapahtunut oleellista muutosta. Heidän insuliinitasonsa on normalisoitunut VHH-ruokavalion myötä. Uutisointi tämänkin asian suhteen on törkeällä tavalla vääristelevää ja kertoo ruokateollisuuden epätoivosta etenkin, kun sokerin haitat on nostettu pöydälle. Vähärasvaiset tuotteet ovat teollisuuden suurin tulonlähde. Ilman sokeria nuo tuotteet eivät käy kaupaksi.

Toinen yhtä ellei vieläkin idioottimaisempi uutinen koski maitoa. Tässäkin valtion tuutti YLE kunnostautui perinteisen pysähtyneisyyden ajan hengessä. Heli Kuusipalo THL:sta valehtelee suoraan rasvattoman maidon puolesta. Yritin selvittää Kuusipalon pätevyyttä, mutta hänestä on ainoastaan maininta "erikoistutkija". Ilmeisesti hän tutkii ihmisten jääkaappien sisältöjä tai omia taskujaan, sillä kaikki, mitä hän sanoo maidosta, on todellakin vailla mieltä eikä perustu mihinkään tunnettuun tosiasiaan. Miten on mahdollista, että valtion virkamies valehtelee noin härskisti ja saa vielä pitää työpaikkansa. Ei ole ihme, että maa on tässä jamassa, kun hallinto ei todellakaan tiedä, mikä on realismia. Änkyrämafia suojelee omiaan. Vallan mukanaan tuoma omnipotenttinen narsismi estää kaiken muutoksen. Etenkin äijien on vaikea myöntää olleensa väärässä. Kuusipalon suositukset tuottavat epäterveyttä, ellei suorastaan sairautta. Sen verran historiasta, että rasvaton maito oli teollisuuden jäte, kunnes keksittiin tämä vähärasvaisuuden uskonto, jolloin roska muuttui kullaksi. Tehtaasta tuleva jäte on epämiellyttävän harmaanväristä litkua, joka täytyy värjätä valkoiseksi, jotta se menisi kaupaksi. Yksi värjäysaine on maitopulveri, joka sisältää hapettunutta kolesterolia. Se on ongelmallinen yhdiste. Kuusipalon mainitsemat lukuisat tutkimukset ovat todellista fantasiaa. Kuusipalo voisi osoittaa yhdenkin tutkimuksen, joka selkeästi toteaisi rasvattoman maidon edut. Sen sijaan on lisääntyvää näyttöä rasvattoman maidon haitoista. Rasvaton maito aiheuttaa aknea. Miten Kuusipalo kertoo tämän nuorelle, jolla iho on ruvella? Sen sijaan maitorasvojen eduista on huomattavan monta tutkimusta ja uusia ilmestyy jatkuvasti.

Kun lihavuudesta on kysymys, ruotsalaisen tutkimuksen mukaan varhaislapsuudessa käytetty täysmaito estää lihavuutta myöhemmällä iällä. Toisen ruotsalaisen tutkimuksen mukaan rasvaton maito lisäsi keskivartalolihavuutta, kun taas rasvainen maito laihdutti. Tutkimus kesti 12 vuotta, joten se ei ole mikään heppoinen juttu. Maitorasvojen on todettu estävän sydäninfarktia sekä tyypin 2 diabetesta. Sen sijaan rasvattoman maidon maitoproteiinit lisäävät insuliinin eritystä ja insuliiniresistenssiä aiheuttaen ylipainoa ja lisäävät diabetesriskiä. Nämä teollisuuden luomat proteiinipitoiset maitotuotteet ovat terveysriski. Joten tiedoksi Kuusipalolle: rupea tutkimaan, kun kerran olet erityistutkija kansan rahoilla.

Vanha tieto todettiin paikkansa pitäväksi: transrasvat ovat myrkyllisiä ja aiheuttavat syöpää, sydäreitä ja ties mitä. Oli ilo nähdä, että Ilta-Sanomat kerrankin osoitti toimituksellista rohkeutta lainatessaan tietoa Daily Mailista. Mutta, miksi ihmeessä piti kysyä eläkeläiskääkkä Uusituvalta asiasta. Hänhän on sokeritehtaan miehiä ja tietysti totesi, ettei haittaa ole, sillä transrasvat ovat sokerin lisäkin teollisuuspullan perusraaka-ainetta. Eikö median olisi aika tehdä pesäero vallanpitäjien suuntaan?

Kun rasva-aiheessa pysytään, niin eräskin tuutti toitotti lainaten todellista rupututkimusta, että pekoni aiheuttaa lapsettomuutta ja heikentää miehen siitoskykyä. Ainakin ennen maalla läski oli olennainen osa lapsenteon eetosta. Paljon uskottavampi on tutkimus, joka toteaa saman kasviksista. Syynä ei ole kasvikset sinänsä vaan niissä käytetyt myrkyt, ja kun siihen lisää muovipullojen bisfenolit, niin ehkäisyä ei sitten tarvita lainkaan.

Sitten vielä vanhasta aiheesta: Kasvirasvat alentavat kolesterolia, mutta lisäävät sydänkuolemia selvästi. Eli "terveysrasvat" tappavat. Koko kolesteroli -asia on todella humpuukia. Kerran joukko korruptoituneita yläkastin lääkäreitä päätti, että kolesteroli on vaarallista. Mikä nostaa kolesterolia, on vaaraksi ja mikä laskee, niin on terveyttä, tapahtuipa tuo muutos millä tavalla tahansa. Sitten syntyi suuri joukko tutkijoita varman toimeentulon toiveessa. He esittivät kilvan, että se ja se laskee tai nostaa kolesterolia. Suomessa Itä-Suomen yliopisto on kuuluisa juuri näistä lähes nollan arvoisista tutkimuksista. Syntyi sukupolvi professoreja ja dosentteja, joiden ainoa ansio rakentui tämän yhden asian ympärille. Koskaan ei sitten tutkittu, pitikö tuo väite paikkaansa. Koskaan ei tutkittu, vähentääkö rypsiöljy sydänkuolemia vai ei. On täysin jäänyt selvittämättä, miten potilas voi. Mutta sehän on hankalaa ja vaati paljon töitä, ajattelua ja jopa rahaakin. Miksi vaivautua, kun A-nelossaastetta syntyy automaattisesti. Se taas lisää omaa statusta ryhmäajattelua harrastavan tutkijajoukon parissa. Eli koko rypsi- yms öljyasia on todellista harhautusta. Kaiken lisäksi myrkyt, joita käytetään rypsin tuottamiseen, tuhoaa pölyttämisen kannalta tärkeät hyönteiset, mutta sillä ei näytä olevan väliä, kun Paasivaaralla sujuu hyvin. Suomessa myrkkyjä käytetään eritysluvalla, kuinkas muuten. Asiaan voi vaikuttaa äänestämällä jaloillaan. Julistetaan kaikki rypsituotteet pannaan. Saksalaislähteiden mukaan nämä rypsi- ja rapsiöljyt sisältävät melkoisesti transrasvoja.

Minua pidetään ruokateollisuuden vihollisena. Asia ei ole niin yksiselitteinen. On teollisuutta, joka syöttää roskaa, mutta on myös niitä, jotka pyrkivät mahdollisimman hyvään laatuun. Näin kesäruokien aikaan Snellmanin bratwursti on ollut hyvää ja vailla mitään lisäaineita. Snellman on hyvä esimerkki, että laatua syntyy, kun halua tuotekehittelyyn on. Toinen esimerkki jäätelöstä on Häagen-Dazs, joka on suurteollisuuden luomus, mutta jäätelöistä paras niin maultaan kuin koostumukseltaan. Vaniljajäätelö sisältää vain neljää eri ainetta: kermaa, tavallista sokeria, munankeltuaista ja maitojauhetta. Muiden jäätelöiden ainelista on usein hyvin pitkä. Kyllä suurteollisuuskin pystyy, jos vain on halua. Valitettavasti Häagen-Dazs -jäätelöä ei juuri saa Suomesta. Stockmann lienee ainoa paikka, mistä tätä jäätelöä saa. Emme itse juurikaan syö jäätelöä VHH-ruokavalio kun on vienyt makean himon. Joskus teemme itse vhh-jäätelöä, joka on erittäin hyvää ja sisältää vain 3-4 eri luonnon ainetta.

Britanniasta kuuluu kummia. Siellä aloitetaan selvitys statiinien haitoista ja vaikuttavuudesta. Suomessahan samaa asiaa on ajanut eläkkeellä oleva tehtaanjohtaja Leino Utriainen, joka on omakohtaisesti kokenut statiinien haitat. Britanniassa on myös vaadittu jättämään tutkimusryhmän ulkopuolelle professori Rory Collins, joka on sikäläinen kolesteroliänkyrä henkeen ja vereen. Hänhän on luonut itse ongelman ja salannut olennaiset tiedot. Jos Suomessa asiaa tutkittaisin, niin hyväveli -säännön perusteella toimittaisiin toisin päin eli ongelman luoneet, kuten Strandberg, tutkisivat asian. Se tulisi halvaksi, kun voisi päättää suoralta kädeltä, ettei mitään ongelmaa ole olemassa.

Lopuksi viimeaikojen vastenmielisin juttu: Mikael Junger, joka on tyypillinen kiipijä. Puolueen tuella hän pääsi Ylen tj:ksi ja on sitten sukkuloinut demarien parissa siellä täällä. Nyt hän toimii mediatoimistossa uutisoiden seuraavaa. Kaikki on kaupan, kunhan itselle tipahtaa jokunen killinki. Tämä kertonee omalta osaltaan, miksi asiat ovat tässä maassa miten ovat. Oma napa ensin - ohi kansakunnan.


Blogin aihesanat:
2 tyypin diabetes, aineenvaihdunta, akne, bisfenoli, bratwursti, diabetesriski, dieetti, erikoistutkija, geenimanipuloitu, hapettumistuote, Heli Kuusipalo, HeSa, hiilihydraatti, humpuuki, hyönteinen, Ilta-Sanomat, insuliini, isorakkulainen, Itä-Suomen yliopisto, jäätelö, kalorit, kasvirasva, keskivartalolihavuus, koehenkilö, kohtuurasvainen, kolesteroli, korruptio, laihdutus, lapsenteko, lapsettomuus, Leino Utriainen, lihavuus, läski, mafia, maito, maitoproteiini, maitopulveri, maitorasva, makean himo, media, Mikael Junger, muovipullo, myrkky, narsismi, Paasivaara, pekoni, perusruokavalio, Petri Turunen, pienirakkulainen, professori, rapsiöljy, rasva, rasvanpoltto, rasvaton maito, Rory Collins, ruokateollisuus, rypsiöljy, siitos, siitoskyky, Snellman, sokeri, statiini, Strandberg, sydän, sydäninfarkti, sydänkuolema, syöpä, transrasva, tulehdus, tutkimus, Uusitupa, valtimo, valtimokovettuma, VHH, vähähiilihydraattinen, vähärasvainen, YLE, ylipaino

Edellinen Seuraava