Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 07.03.2014

PROTEIINEISTA JA SOKERISTA

Taas lehdet reväyttivät vegaanisanomaa: eläinproteiinit ovat vaarallisia! Herlinin äänenkannattaja veti 7-päivää tasoisen otsikon: ”Tutkijat hämmästyivät: Hittidieetti voi tappaa kuin tupakointi?” En tiedä keistä oli kysymys, Fogelholmista tai jostakin muusta, mutta se mitä nämä esittävät on tiedetty pitkään, eikä pitäisi hämmästyttää ketään alan osaajaa, ellei sitten taas kiusata ihmisiä kuten tässä maassa on tapana.

Mutta, otsikko oli huvittava, sillä se ampuu pelottelijoiden omaan jalkaan, jos tarkoitus on hyökätä karppaajia vastaan. Idea, että karppaus olisi jonkinlainen proteiinidieetti, on lähinnä Fogelholmin märkä uni. Karppauksessa kysymys on pelkästään hiilihydraattien vähentämisestä eikä proteiinien syömisestä. Asia on niin yksinkertainen, että ilmeisesti menee monen professorin ymmärryksen yli, heillä kun on niin monimutkaiset aivot. Olen aina tähdentänyt, että liika proteiini on haitallista ja rasittaa elimistöä. Proteiinia pitäisi syödä vain sen verran kuin elimistö tarvitsee uudistuakseen. Elimistöllä ei ole mitään mekanismia varastoida proteiinia, vaan maksa joutuu muuttamaan kaiken ylimäärän sokeriksi, mikä osaltaan lisää elimistön sokerirasitusta.

Tämä hämmästyttävä uusi tutkimus ei kerro mitään uutta. Mutta väitteet, että lihansyönti vastaisi 20 savukkeen päivittäistä polttamista, on täysin väärä rinnastus ja on ilmeisesti sylttytehtaan muokkaama viesti maailmalle. Proteiinien vertaaminen tupakointiin on lievästi sanottuna törkeää ja sekoittaa vain ihmisten mieliä. Pian kukaan ei tiedä, mikä on mitäkin. Tutkimuksen mukaan proteiini nostaa IGF-1-tasoja, joka väitteen mukaan sitten vievät ennenaikaisesti hautaan.

Se, että tutkimuksessa todettiin eläinproteiinien nostavan IGF-1-tasoja elimistössä, on jo sinänsä muokattua todellisuutta, ellei peräti tarkoituksellinen vale. Niille, jotka eivät tiedä, mistä on kysymys, niin selvennyksesi kerrottakoon, että IGF-1-lyhenne tulee englannin kielestä ja tarkoittaa Insulin-like Growth Factor, insuliinin kaltainen kasvutekijä. IGF toimii elimistössä osittain kuin insuliini, mutta myös kuin kasvuhormoni. Haima tuottaa insuliinia, IGF syntyy maksassa ja kasvuhormonia erittyy aivolisäkkeestä. Kaikki nämä hormonit, kuten muutkin hormonit, muodostavat yhtenäisen toiminnallisen kokonaisuuden, jossa ei voi osoittaa sormella yhtä ainoaa tekijää. Terveys tarkoittaa, että tämä järjestelmä toimi tasapainoisesti. Häiriöt järjestelmässä heijastuvat välittömästi myös ihmisen terveydentilaan.

Nämä kolme mainittua hormonia ovat anabolisia hormoneja, mikä tarkoittaa, että ne osallistuvat elimistön kasvuun, kudosten rakentumiseen ja niiden korjaamiseen vaurioiden jälkeen. Näiden hormonien toiminnan kokonaiskuva ei ole toistaiseksi vielä selvillä. Tiedetään, että ikääntyessä insuliiniresistenssi kasvaa ja voi johtaa tyypin 2 diabeteksen. Se tarkoittaa, että elimistö joutuu pumppaamaan lisää insuliinia verenkiertoon, mikä on tekijä, joka suistaa järjestelmän pois tasapainosta. On todettu että IGF-1- vajaus lisää sydäntaudin riskiä ja verisuonten kalkkeutumista. Toisaalta on myös todettu, että näiden hormonien normaalitoiminnan säilyminen ikääntymisen myötä merkitsee pitkää ikää. IGF-1 on tärkeä lihasten ja nivelten kunnon ylläpidon kannalta. IGF on tärkeä myös aivoille ja sydänlihassoluille. Ongelmat syntyvät tasapainon järkkyessä. On aika arveluttavaa tuijottaa vain yhtä tekijää ja leipoa siitä sitten kauhutarina, joka vie monelta yöunet.

Kohua aiheuttanut tutkimus jakaa ihmiset kahteen ryhmään, 50–65-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat. Tutkimus väittää, että liika eläinproteiini 50–65-vuotiaiden ryhmässä lisää kuolleisuutta 75% ja lisää nelikertaisesti syöpäkuolemia. Mutta, yli 65-vuotiailla proteiini toimiikin toisin päin vähentäen yleistä ja etenkin syöpäkuolemia, mutta molemmissa ryhmissä proteiini lisäsi diabeteskuolemia. Tutkimuksen mukaan proteiini nostaa IGF-1- tasoja, jonka liikamäärä voi altistaa syövälle. Yli 65 -vuoden iässä IGF-1 laskee oleellisesti.

Voi sanoa, että erittäin yksinkertaistettu ja tendenssinomainen malli ikään kuin IGF selittäisi koko kuolemisen mysteerin. Malli ontuu monestakin syystä, sillä IGF:n puute tuhoaa luut, nivelet ja lihakset, lisää dementoitumisen riskiä sekä nopeuttaa vanhenemisprosesseja.

Tutkimukseen osallistuvat söivät keskimääri 1,823 kaloria päivässä, josta hiilihydraattien osuus oli 51%, rasvan 33% ja proteiinien 16%, josta kaksi kolmasosaa oli eläinproteiinia. Tutkittavat jaettiin 3 ryhmään proteiinien osalta: 20%, 10–19% ja alle 10%. Periaatteessa kyseessä oli klassinen runsashiilihydraattinen, vähärasvainen ruokavalio. Sillä ei ollut mitään tekemistä vähähiilihydraattisen ruokavalion kanssa. Asiaa tulisikin arvioida, miten epäterveellistä virallinen ruokavalio oikeastaan on, etenkin kun on viimeaikoina ollut trendinä suositella proteiineja rasvan sijaan.

Kyse oli seurantatutkimuksesta, missä vain todettiin yhteys proteiinien ja sairauden välillä. Se ei missään tapauksessa tarkoita, että proteiini aiheuttaisi sairautta. Muita elämään liittyviä seikkoja tutkimuksessa ei huomioitu. Esimerkiksi, kun tupakoinnista on nostettu suuri haloo tämän yhteydessä, niin runsaasti proteiineja syövät saattoivat tupakoida enemmän kuin muut. Mitään tämän tapaista ei ollut otettu huomioon. Tämä on valitettava trendi, jolla yritetään mustamaalata eläinproteiineja. Fogelholmhan vetoaa näihin tutkimuksiin parjatessaan lihansyöntiä. Voisikin puhua paremminkin poliittisesta manipulaatiosta kuin tieteestä.

Valter de Longo, joka oli tutkimuksen primusmotor, on L-Nutra - yhtiön perustaja, jonka päätuote ProLon on pelkästään kasviproteiinista valmistettu laihdutusjauhe. On luonnollisestikin selvää, että omaa tuotetta täytyy väkisin mainostaa. Kasviproteiinien etuja eläinproteiineihin nähden ei ole koskaan kyetty osoittamaan. Professori Jason Cholewa Carolinan yliopistosta kirjoitti hyvän analyysin tästä hypestä. Näin on maailmaa vedätetty yhden äijän bisnesten takia.

IGF -1:n toimintaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu pitkään. Esimerkiksi liika insuliini nostaa IGF-1-tasoja. Metabolinen syndrooma ja tyypin 2 diabetes ovat keskeisin syy IGF-1- stimulaatioon. Tulee vain mieleen, että josko ovat tehneet taaskin seurauksesta syyn eli IGF heijastaa elimistön kokonaistilannetta, eikä vain yhtä ravinnon aiheuttamaa osatekijää. Tiedetään, että tyypin 2 diabetes lisää syöpää huomattavasti sillä syöpäsoluissa on hyvin paljon insuliini- ja IGF -reseptoreja. Eli tämän tutkimuksen mukaan kana tuli ennen munaa. Runsashiilihydraattisella ruokavaliolla olleet ihmiset saattoivat olla tyypillisiä diabetes- tai esidiabetespotilaita, joiden tilaa ylimäärä proteiinia pahensi proteiinin muuttuessa sokeriksi.

Tutkimuksesta ei myöskään käy selville, mistä eläinproteiinista on oikein kysymys. Fogelholmin lähes hysteerinen viha lihaa kohtaan saa ihmiset ajattelemaan, että kyse on lihasta. Asia ei ole näin sillä tiedetään, että punainen liha laskee IGF-tasoja ja niin tekevät myös eläinrasvat. Ylipaino nostaa IGF-tasoja. Mutta pahin IGF:n ja insuliinin nostaja on rasvaton maito ja sen sisältämät proteiinit, mutta muut maitotuotteet eivät vaikuta haitallisesti. Kuinkas ollakaan, myös aamiaismurot ja pasta nostavat IGF:ää. Terveellinen muroaamiainen rasvattoman maidon kera onkin siis erittäin paha juttu!

Koko maitoteollisuus on ollut todellinen tragedia yleisen terveyden kannalta. Alkujaan rasvaton maito oli meijereille ongelmajätettä, joka laskettiin surutta maastoon. Sitten bisnes keksi, että kun rasva on pahasta, siten myös rasvaton maitokin on terveystuote vähän samaan päättelyketjun tapaan, että lintu osaa lentää, perhonen osaa lentää, niin perhonen on lintu.

Puska, Fogelholm ja monet muut ovat vieneet koko terveellisen ruuan idean täysin hakoteille. He edustavat teollisuutta, eivät ihmisiä. Mutta kostautuu tämä kaikki teollisuudellekin. Kauppojen hyllyt ovat nyt pullollaan maitojalosteita, joihin on lisätty proteiinia. Se on täydellinen virhe. Ainoa tapa käyttää maitoa on perinteinen tapa. Maitorasvat ovat terveellisiä. Täysmaito on terveystuote, kun taas rasvaton maito aiheuttaa sairautta. Mutta on positiivistakin tapahtunut. Kävin Porvoon S-marketissa. Siellä myytiin käsittelemätöntä tilamaitoa 3 litran pakkauksissa. Todella hieno asia. Luonnollisen maidon terveysvaikutukset on huomioitu myös läntisessä suurvallassakin. Ilmeisesti Fogelholm ei ole vielä saanut postissa isoveljen uusia ohjeita, kun jauhaa sitä vanhaa vaikka maailma on ajanut aikoja sitten ohi.

Toinen suuri uutinen oli sokerin haitoista kertovat uutiset. Tämä on ensimmäistä kertaa ja kertoo todellisesta muutoksesta. WHO pitää nyt sokeria terveydelle haitallisena. Tämäkään asia ei ole uusi. Vuosia sitten WHO olisi halunnut ilmoittaa tämän uutisen kaikille kansoille, mutta kun silloinen Yhdysvaltojen hallitus sai vihiä asiasta, lensi sikäläinen maatalousminisetri Geneveen ja ilmoitti tylysti, että jos teette noin, niin Yhdysvallat lopettaa WHO:n rahoituksen. Puskankin pitäisi tietää tämä asia, ellei sitten omaa valikoivaa muistia. Hän oli tuohon aikaan töissä Genevessä. Nyt on suurvallankin nöyrryttävä tosiasioiden edessä. Sokeri on todellinen epäterveyden lähde. Eläinrasvat ovat terveellisiä ja niillä ei ole yhteyttä mihinkään sairauksiin. Joten niillä 10 000 tutkimuksella voi todellakin pyyhkiä takapuolta.

Fogelholmille tämä on lievästi sanottuna järkytys. Koko hänen sukkuloimansa korttipakka romahtaa. Mies jo itkee, että sokeriohjeet ovat liian tiukkoja suomalaisille, aivan kuin me kestäisimme sokeria paremmin kuin muut. Mihin tuokin väite perustuu?

Fogelholm sanoo, ettei sokeri ole ongelma, vaan ylipaino ja kovat rasvat. Virallisen tahon ylipainoneuroosi on sekoittanut rationaalisen ajattelun. BMJ:ssä 2013 julkaistun laajan selvityksen mukaan ”intake of free sugars or sugar sweetened beverages is a determinant of body weight” eli sokeri lihottaa. Selvästikään Fogelholm ei seuraa aikaansa.

Ehkä tärkein tieto sokerin haitoista ilmenee hiljattain julkaistusta endokrinologian professori Robert Lustigin 175 maata käsittelevästä tutkimuksesta. Ylipaino ei ole sinänsä ongelma. Kysymys on siitä, mistä lähteestä ylimääräiset kalorit tulevat. Jokaista 150 kalorin energian lisäystä kohden diabetes lisääntyi 0,1%, mutta jos tuo energianlisäys tuli pelkästään sokerista, niin diabetes lisääntyi 1,1% eli sokeri nosti diabeteksen määrää kymmenkertaisesti. Sokeri on diabeteksen todellinen syy, eikä pelkällä ylipainolla sinänsä ole merkitystä. Tämähän on mitä ilmeisintä lääkärin kliinisessä työssä, mutta Fogelholmhan ei ole lääkäri. On hyvin paljon diabeetikkoja, jotka ovat normaalipainoisia, mutta he toipuvat, kun jättävät liiat hiilihydraatit ja ennen kaikkea sokerin. Täytyy vain ihmetellä tämän maan mediaa, joka leikkii kaikkitietävää mutta ui pimeässä syvissä pohjamudissa ja on sellaisten besserwissereiden kuin Fogelholmin pyöriteltävissä. Toimittaja olisi voinut edes kysyä mihin tieteelliseen tosiasiaan perustuu hänen näkemyksensä, että WHO:n suositus on liian tiukka suomalaisille, ja että miksi eläinrasvat ovat vaarallisia kun tutkimus osoittaa muuta.


Blogin aihesanat:
2 –tyypin diabetes, aamiaismuro, aivolisäke, ampua omaan jalkaan, anabolinen, anabolinen hormooni, Carolinan yliopisto, dementia, dementoituminen, diabeteskuolema, dieetti, elimistön kasvu, eläinproteeiini, eläinrasva, esidiabetespotilas, Herlin, hiilihydraatti, hittidieetti, hormoni, hype, hysteerinen viha, hyökkäys karppaajia vastaan, IGF-1, insuliini, insuliinin kaltainen kasvutekijä, insuliiniresistentti, Jason Cholewa, karppaaja, kasviproteiiini, kasvuhormoni, kudokset, kudosten rakentaminen, kuolema, L-Nutra, laihdutus, laihdutusjauhe, liha, lihansyönti, lihas, luu, maito, maitojaloste, maitorasva, maitoteollisuus, maksa, manipulaatio, media, meijeri, metabolinen syndrooma, Mikael Fogelholm, mysteeri, neuroosi, nivel, Pekka Puska, poliittinen manipulaatio, ProLon, proteiini, punainen liha, rasvaton maito, rationaalinen ajattelu, reseptori, Robert Lustig, runsashiilihydraattinen ruokavalio, S-market, seurantatutkimus, sokeri, solu, sydänlihassolu, sydäntauti, sylttytehdas, syöpä, syöpäkuolema, syöpäsolu, terveystuote, tiede, tilamaito, tupakka, tutkija, tutkimus, täysmaito, vale, Valter de Longo, vanheneminen, vegaani, verenkierto, verisuonten kalkkeutuminen, vähähiilihydraattinen ruokavalio,, vähärasvainen ruokavalio, WHO, ylipaino

Edellinen Seuraava