Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 11.06.2013

PUSKAN PERINTÖ

Tämän vuoden joulukuussa pääjohtaja Pekka Puska täyttää 68, joten hän poistuu lopullisesti aktiivipalveluksesta. Hän on yksi terveydenhoidon nykytilanteen pääarkkitehdeistä. Mutta, muuttuuko mikään hänen jälkeensä? Liian moni on hyötynyt hänen ideologiastaan ja sen lisäksi avautuva mandaatti kuuluu poliittisesti sopivalle henkilölle, sellaiselle joka ei keikuta venettä ja kuuntelee globaaleja lääke- ja ruokafirmoja. En usko rationaaliseen muutokseen vaan kaikki tulee romahtamaan monessa suhteessa. Jokainen on nähnyt, ettei poliittinen johto kykene tekemään järkeviä päätöksiä SOTE-uudistuksen suhteen. Jokainen puolue vedättää omaan pussiin. Kukaan ei ajattele kokonaisuutta eikä isänmaan ja ihmisten etua. Terveydenhoito on jalkautunut kahden kerroksen järjestelmäksi. Niihin, joilla on varaa ja jotka käyvät töissä ja yleensä voivat hyvin, mutta heitä ylihoidetaan. Huonompi osa saa sitten tyytyä vähempään. Systeemi pyörii pelkästään osaavien klinikoiden varassa, mutta hekin alkavat väsyä tähän järjettömyyteen. Terveydenhoito kuhisee turhaa sakkia, joka ei itse asiassa tee mitään. Osaavia on todella vähän, ja koneisto toimii väkisin väännettyjen ohjeiden mukaan. Järjen käyttö on harvassa. Tilanne on sama kuin eräässä Etelä-Amerikan valtiossa taannoin. Kyseisen maan lentoyhtiössä oli 2000 työntekijää, joista valtaosa oli eriasteisia johtajia. Ongelma oli siinä, että yhtiöllä oli vain yksi lentokone.

Suurikin vale on totta, sillä eihän noin moni voi olla väärässä ja kun samaa toistetaan loputtomiin, alkavat sanojatkin uskoa siihen mitä sanovat. Keskustelu on kielletty. Kyseenalaistajista tehdään epähenkilöitä. Moni ajatteleva sulkee suunsa pelosta, ettei joudu vaikeuksiin. Puskalla on kaunainen mieli ja hän voi puhelinsoitolla pysäyttää kenen tahansa urakehityksen. Omakohtaisena esimerkkinä voin kertoa, miten hän toimii. Ollessani MTV3:n ohjelmasarjassa vakituisena vierailijana, soitti Puska useamman kerran yhtiön pääjohtajalle vaatien minun poistamista ohjelmasta. Pääjohtaja itse kertoi asiasta minulle. Puska ei seuraa aikaa, sillä media ei siedä nykyaikana enää mitään käskytystä. Pääjohtaja saa tässä maassa kiusata ketä tahansa ilman, että kukaan puuttuisi asiaan. Kukaan ei erottanut minua. Erosin itse, sillä katsoin, että 4 vuotta on riittävä aika. Vaikka katsojan mielestä ohjelma näyttää leppoisalta, niin sen eteen on tehtävä paljon töitä. Sellainen vie paljon aikaa ja on aikamoinen stressi oman työn lisäksi. Mutta minulle jäi ohjelmasta hyvät muistot. Oli todella mielenkiintoista seurata kuinka ohjelmia tehdään. Aina oppii uutta.

Ei uskoisi, kuinka ihmisiin on uponnut massiivinen yksisilmäinen aivopesu. On todella käsittämätöntä, että elämme vuotta 2013 Suomessa ja moinen on mahdollista. Olen kirjoittanut aiheesta useasti, mutta kerrottakoon vielä kerran, ettei virallisia terveysväittämiä ole koskaan todistettu oikeiksi, eikä niitä ole koskaan testattu. Touhu on kuin Göbbelsin oppikirjasta: kun toistaa yksinkertaista valetta, niin kaikki uskovat, sillä ihmisillä on uskonnollinen taipumus uskoa viranomaisia, jotka ovat paljolti korvanneet itsenäisen ajattelun ja maalaisjärjen. Vaati melkoista rohkeutta ja itsenäistä mieltä havaita viranomaisten todellisia motivaatioita. Todellisuus ei ole niin kansaa rakastava kuin on annettu ymmärtää. Ja, jos on veikannut väärää hevosta, niin on vaikea myöntää olleensa väärässä, sillä siinä voi menettää kasvonsa.

Koko nykyinen dogmi perustuu siihen yksinkertaiseen ajatukseen, että LDL-kolesteroli on kaiken pahan ydin, ikään kuin elämässä ei olisi mitään muuta. Kaikki, mikä alentaa LDL-kolesterolia, on terveyttä edistävää ja kaikki mikä nostaa LDL-kolesterolia, luo sairautta. Tuhannet tohtorit, dosentit ja professorit ovat nousseet asemiinsa tutkimalla, mikä nostaa LDL-kolesterolia ja mikä laskee. Kukaan ei ole sovittanut tätä ilmiötä todellisuuteen eli mitä potilaille todellisuudessa tapahtuu, jos LDL nousee tai laskee. Sillä on ollut tiedossa että LDL:n nousulla tai laskulla ei sinänsä ole mitään merkitystä vaan sairauksien taustalla vaikuttavat aivan muut tekijät.

Sain ystävältä Sydäntautiliiton terveyskeskuksiin jakamia ravinto-ohjeita. Toinen lehtinen oli "Kolesteroli Kohdalleen", joka on niin surkuhupaisaa luettavaa, etten ole aikoihin vastaavaa nähnyt. Samanlainen nerojen vuodatus oli lehtinen nimeltään "Verenpaine kohdalleen".

Eri ruokalajit oli jaettu kolmeen osaan: vapaasti syötävät oli merkitty vihreällä, harvemmin syötävät keltaisella ja kielletyt punaisella. Kategorisesti voisi sanoa, että jos söisi näiden ohjeiden mukaan a) tulee kärsimään erilaisista mikroravinteiden aiheuttamista sairauksista b) kuolee ennenaikaisesti, mistä jäljempänä australialaistutkimus selvästi todistaa. Tietysti näiden ohjeiden mukaan eläinrasvat ovat kiellettyjä ja kasviöljyt sallittu, mikä neuvo johtaa ennenaikaiseen kuolemaan kuten tuo samainen tutkimus selvästi kertoo. Sydänliitto suosittelee vaahtokarkkeja ja marsipaania, mutta kieltää suklaan! En ole nähnyt yhtään tutkimusta vaahtokarkkien terveysvaikutuksista, mutta leegion suklaasta, joka on todella sydänystävällinen aine. Selvästi näkee, ettei suositusten antajat ymmärrä ravinnosta mitään, eivätkä he lue muita tutkimuksia kuin niitä, joita rahoittajat heille esittävät. Heitä kiinnostaa vain LDL, ei muu.

Löysin jutun LDL:stä. Siinä oli todettu sama kolesterolitason nousu, josta Puska taannoin hyppi seinille ja syytti siitä vähähiilihydraattista ruokavaliota. Asiaa voi tarkastella toisesta näkökulmasta. Justin Biberin syntymä sai kolesterolin laskemaan, kun taas Facebookin tulo markkinoille alkoi nostaa kolesterolitasoja. M.O.T.: Siinä missä Bieber tuottaa terveyttä, synnyttää Facebook sairautta. Tilastot eivät valehtele. Tämä on yhtä pätevä selitysmalli kuin Puskan. Yhtä hullu tai nerokas. Korrelaation voi jokainen manipuloida mieleisekseen.

Blogi 2013-06-11

Maailmalla alkaa rytistä, sillä pyhät tabut alkavat murtua kolisten. Australiassa todettiin hiljattain, että eläinrasvojen korvaaminen "terveellisillä" kasvirasvoilla oli katastrofaalista ihmisten terveyden kannalta. Kuolleisuus tuplaantui, vaikka LDL laski kasvirasvoilla, joten voi todeta, että koko nykyiseltä teorialta putosi pohja. Silti asiasta vastaavat seisovat edelleenkin järkähtämättömästi entisen takana. Elämme todella hullussa maailmassa, missä grandioosit ideat ovat syrjäyttäneet järjen.

Miten siis kuvailla yhteiskuntaa, jonka pääterveysideologia ei perustu tutkittuun tietoon vaan suosituksiin, joiden taustoista ei kukaan tiedä mitään. Nuo suositukset ovat kuin Jumalan antamat kultaiset taulut Joseph Smithille - mistä sitten syntyi mormoniuskonto, joka elää ja voi paksusti edelleen. Kukaan ei kysy, mistä nuo suositukset tulivat ja mihin ne perustuvat, mutta seuraavat niitä, vaikka ne eivät toimi käytännössä. Suositukset ovat jumalallinen mysteeri, jota maan matonen ei voi ymmärtää. On vain uskottava.

Ja mikä on sellainen yhteiskunta, joka kieltää keskustelun ja vainoaa epäilijöitä. Eikö tuo kaikki ole tyypillistä totalitaarisille valtioille? Itse näkisin Puskan mallin eräänlaisena fundamentaalisena uususkontona, jonka käyttövoima on muiden uskontojen tapaan ihmisten kuolemanpelko ja joka riistää ihmisiltä oikeuden omaan elämään: olet huono ihminen ja hylkiö, jos et noudata sääntöjä etkä osallistu pyhään yhteyteen ottamalla päivittäistä statiiniöylättiä.

Puskalla on hyvin organisoitu armeija valvomaan oikeaoppisuutta. Kaikki terveydenhoitajat, diabeteshoitajat, ravintoterapeutit, neuvolahoitajat, koulunhoitajat, työterveyshoitajat ja lukuisat kokemattomat lääkärit toistavat samaa mantraa. Haukkuvat jokaisen potilaan, joka ei noudata ohjeita.

Keskustelin taannoin erään viehättävän nuoren naisen kanssa. Hänestä huokui nuoresta iästä huolimatta poikkeuksellista voimaa ja läsnäolon tuntua. Tea oli kärsinyt anoreksiasta ja parantunut täysin omin avuin ja VHH:n avulla äiti tukenaan. Hän järkyttyi nähtyään, kuinka tätä sairautta hoidetaan virallisesti. Kertomus HUS:in klinikasta oli hiuksia nostattava. Raskaan psykiatrian lääkkeitä sekä sokeria ja karkkia nostamaan painoa! Ja sitten nämä vastuussa olevat jeesustelevat mediassa siitä, mikä on terveellinen ruoka. Hoito vaikuttaa lähinnä kidutukselta.

Kun terveydenhoito ei ole tästä maailmasta eikä kosketa tavallista ihmistä ja tue häntä elämässä, niin hiiret ovat nousseet pöydälle. Selasin paikallista Uusimaa -lehteä, jota jaetaan ilmaiseksi tukkimaan postilaatikot. Sunnuntaina 2. kesäkuuta yhden jutun otsikko oli "Mistä ruuista sinut on tehty". Jutussa kertoo alkujaan kauppatieteiden maisteri ja nykyinen diplomiravintoterapeutti, kuinka parantaa sairauksia. Hän on juuri avannut vastaanoton Porvoossa. En tiedä, missä hän on oppinsa saanut, mutta silmään pisti lause, jossa hän siteeraa Paula Heinosta, joka on insinööri ja koulutta jopa lääkäreitä, "että nämä hänen kouluttamansa lääkärit tulevat kohta kaapista".

On aikoihin eletty, jos on totta, että lääkärit hakevat oppinsa itseoppineelta maallikolta sen sijaan, että tutkisivat asiat itse etenkin nyt, kun kaikki tieto on avointa. On vain osattava esittää oikeita kysymyksiä, niin vastauksia löytyy. Voisikin kysyä, moniko lääkäri on lukenut tässä esitetyn tutkimuksen ja miettinyt sen todellista merkitystä ennen kuin uudistaa ties monennenko kerran statiinireseptin.

Olemme tulleet tilanteeseen, jossa maallikot ovat saarnaajien tapaan nousseet auktoriteeteiksi kaikessa, mikä koskee ravintoa. Nuo ihmiset ovat mielestään saaneet jumalallisen ilmoituksen ja jopa kultaiset taulut. Puskan kirkkokunnan rinnalle on syntynyt monia eri lahkoja, joissa jokaisella lahkon vetäjällä on oma näkemyksensä jumalallisesta sanomasta. Kaikki tämä on tuttua kirkon historiasta, on helluntailaisia, jehovalaisia, lestadiolaisia, adventisteja ja ties mitä. Kaikki väittävät, että vain he tietävät, miten tie aukeaa taivaaseen. Ryhmille on yhteistä samanmielisyys, kritiikin sietämättömyys ja yleensäkin mustavalkoinen maailman kuva. On olemassa vain Me ja sitten he, ne toiset. Nämä ihmiset vain unohtavat, että ilman heitä he eivät voisi olla Me. Valtaosa ihmisistä ei ole olemassa ilman, että on joku toinen, jota voi potkia.

Puskan järjestelmä on langettanut minulle tuon He-osan. Minä olen pahis ja hylkiö, jota järjestelmä tarvitsee ollakseen jotakin. Taannoin kirjoitin minua parjaavasta kirjeestä, joka kiertää Helsingin kaupungin terveydenhoidon piirissä. Valitin aiheesta, mutta se ei johtanut mihinkään toimenpiteisiin. Entinen ALEPA-mies on pormestarina todella pieni ja pätemätön. Ehkä kaupungin johdon hengestä kertoo osaltaan sekin, että yksi kaupunginjohtajista kehotti äskettäin ihmisiä kiusaamaan erotettua opettajaa, jolle lautakunta antoi luvan palata töihin. Luonnehäiriöinen johtaja saa jatkaa, vaikka opettaja joutui pihalle huomattavasti mitättömästä syystä. Kun on saavuttanut tietyn aseman, niin olet koskematon.

Maallikkosaarnaajien taustoista löytyy mainitun insinöörin lisäksi, kielten maisteri, ternimaitokapselien kauppias, minkkiruokaspesialisti ja leegio muita. Sitten on sivustoja, joissa uskovaiset parjaavat niitä muita nimimerkkien suojissa. Monet saarnaajat pitävät vastaanottoa ja antavat neuvoja ravinnosta ja lääkkeistä ja siten ylittävät valtuutensa toimien kuten lääkärit. Esimerkiksi minkkispesialisti on erikoistunut hoitamaan kilpirauhasongelmia ja diabetesta. Hän on myös julkisesti sanonut olevansa Puskan hyvä ystävä. Tästä syystä nämä ilmeisesti saavat huseerata vapaasti, vaikka rikkovat lakia lääkärintoimen harjoittamisesta.

Ruotsissakin on uususkonnot vallanneet alaa. Siellä perinteinen vähähiilihydraattinen ruokavalio sai toriäänestyksen jälkeen uuden nimen LCHF, joka ei ole ruotsia vaan lyhenne englannin kielestä: Low Carbohydrate High Fat. Ilmeisesti heillä oli mahtipontinen tarkoitus luoda jotain globaalia H&M:n tapaan. Erottuakseen joukosta heidän täytyi keksiä ruuti uudestaan. Kun sitten kliinikkona kerroin, että nimi johtaa harhaan ja olen nähnyt ihmisiä, jotka uskovat, että pelkkää rasvaa syömällä syntyy tulosta, mutta itse asiassa sairastuivat. Komplikaatiot ja ongelmat eivät kuulu näiden ryhmien todellisuuteen. He ovat helppojen ratkaisujen ihmisiä. He eivät kerta kaikkiaan halua ymmärtää, että kaikkiin toimenpiteisiin liittyy sivuvaikutuksia ja komplikaatioita. Komplikaatiot kuuluvat kliinistä työtä tekevän lääkärin arkeen. On otettava vastuu ongelmista ja ennen kaikkea kyettävä hallitsemaan ne. Siihen taas saarnaajat eivät kykene, eikä se heitä kiinnosta, sillä he nuolevat pelkästään kermat päältä ja vaikenevat ongelmista. Elämä ei valitettavasti ole piiritanssia. Asioita ei ratkaista nettisivuilla ja huutoäänestyksissä siten, että kaikilla on mukavaa.

Kun sitten kirjoitin asiasta, sain ruotsalaiset uskovaiset hyppimään seinille ja minusta sitten tuli pahis myös Ruotsissakin. Samalla kaikki anonyymisti esiintyvät uskon veljet ja sisaret Suomessa raivostuivat. Olin nimittäin huomannut, että ruotsalainen LCHF-pääjehu lääkäri Andreas Eenfeldt oli ottanut blogini sivustolleen. Lähetin hänelle seuraavan viestin, jossa pyysin poistamaan blogini:

Hej,

Ännu ber jag dig att ta bort alla länkar till mig. Du frågade aldrig tillåtelse och det strider mot goda seder. I synnerhet mellan kollegor borde vi vara korrekt. För alla världens bloggande läkare är detta en självklarhet.

Jag har läst vad du har skrivit och vad folk svarade på. Din gemenskap liknar mer religion än en seriös diskussion också därför vill jag inte ha något att göra med den. Du har inte förstått eller inte velat förstå mitt budskap. Tyvärr har du ett selektivt sätt att handla saker. Läkaren måste ta ansvar för sig själv. Sakerna kan inte lösas med acklamation på torget. Därför vill jag inte delta i den här typen av diskussion i Finland eller i Sverige.

Antti Heikkilä

Hän ei suostunut poistamaan blogiani sivustoltaan. Ilmeisesti hän hädänalaisesti tarvitsee minua ja on siksi kuin koiranpentu, joka roikkuu lahkeessa kiinni.

Lähden kesäksi kairaan. Hyvää kesää kaikille lukijoilleni.


Blogin aihesanat:
adventisti, aivopesu, ALEPA, Andreas Eenfeldt, anoreksia, Antti Heikkilä, Antti Heikkilän terveysklubi, auktoriteetti, blogi, diabetes, diabeteshoitaja, dosentti, eläinrasva, erottaminen, Facebook, fundamentaalinen, globaali, Göbbels, He, helluntailainen, Helsingin kaupungin terveydenhoito, hiilihydraatti, HUS, hylkiö, insinööri, jehovalainen, johtaja, Joseph Smith, karkki, karkki, kasvirasva, kasviöljy, kaupunginjohtaja, kerma, kidutus, kieltäminen, kilpirauhanen, kirje, kiusaaminen, kliininen lääkärintyö, klinikka, kolesteroli, komplikaatio, koulunhoitaja, kuolema, kuolleisuus, kyseenalaistaja, lahko, LCHF, LDL-kolesteroli, lentokone, lestadiolainen, Low Carbohydrate High Fat, lääkefirma, lääkäri, maallikko, maisteri, manipulointi, mantra, Me, media, mikroravinne, minkkiruokaspesialisti, mormoni, MTV3, mysteeri, neuvolahoitaja, opettaja, pahis, paino, Paula Heinonen, Pekka Puska, pelko, perintö, pormestari, professori, psykiatria, pääarkkitehti, pääjohtaja, rasva, ravinto-ohje, ravintoterapeutti, ruokafirma, saarnaaja, sairaus, sivuvaikutus, sokeri, SOTE, suklaa, suositus, sydän, Sydänliitto, Sydäntautiliitto, sääntö, tabu, ternimaitokapselikauppias, terveydenhoitaja, terveydenhoito, terveys, tiede, tieto, tilasto, tohtori, totalitaarinen, tutkija, tutkimus, työntekijä, työterveyshoitaja, ura, uskonto, vainoaminen, vale, valtio, verenpaine, VHH, vähähiilihydraattinen, yhteiskunta, yliylihoitaminen

Edellinen Seuraava