Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 01.10.2008

PUSKAN MIETTEITÄ RAVINNOSTA – ATKINSIA SUOMALAISITTAIN

Selasin tässä taannoin vanhoja lehtileikkeitä, joita sattumalta olin leikannut talteen. Löysin Uusimaa –lehdessä 20.07.2008 julkaistun israelilaista tutkimusta koskevan uutisen, joka totesi Atkinsin dieetin olevan ylivoimainen muihin laihdutusruokavalioihin verrattuna. Atkins oli jopa parempi kuin meilläkin paljon mainostettu Välimeren dieetti.

Jutussa käsiteltiin aluksi tutkimusta. Lopuksi oli pääjohtaja Puskan kommentti:

”Pääjohtaja Pekka Puska uskoo, että Atkinsin dieettiä voi noudattaa suhteellisen terveellisesti, jos korvaa kovat rasvat pehmeillä ja muutenkin noudattaa kohtuutta rasvojen käytössä.

Yksi israelilaistutkimus ei kuitenkaan korvaa sitä valtavaa näyttöä mihin nykyiset ravitsemussuositukset perustuvat, Puska sanoo.

Suomalaisten suositusten mukaan rasvoja tulee käyttää vain kohtuudella ja kovat rasvat olisi korvattava pehmeillä kasvislähtöisillä rasvoilla. Lisäksi hiilihydraatteja tulisi saada monipuolisesti syömällä erilaisia viljatuotteita, hedelmiä, marjoja, puuroa, ruisleipää ja perunaa.”

Luin lauseen monta kertaa ymmärtämättä sen logiikkaa. Todellinen uutinen oli, että Puska ensimmäistä kertaa puhuu myönteisesti Atkinsin dieetistä mutta kun jatkaa lukemista niin tavallaan hän kieltää koko dieetin. Puska on näin luonut uuden, oman dieetin. Puskan uusi dieetti koostuu hiilihydraattien rajoituksesta ja kovien rasvojen korvaamisen pehmeillä rasvoilla. Toisaalta leivän ja pottujen syöminen ei kylläkään ole vähähiilihydraattista ruokavaliota. Valitettavasti Puskan dieetti on todellinen kuoleman kierre. Näillä ohjeilla meillä on jo yli puoli miljoonaa diabeetikkoa.

Puskan mainitsemat pehmeät rasvat ovat pääasiassa Suomessa omega-6-rasvoja. Liikamäärä näitä rasvoja aiheuttaa tulehdusta, mikä on monen kroonisen sairauden perussyy. Elimistö ei kykene käyttämään kuin osan näistä rasvoista ja loppu hapettuu muuttuen myrkyllisiksi yhdisteiksi. Puskalle tiedoksi että kovat rasvat ovat polttoainetta, monityydyttämättömät rasvat taas eivät, joten Puskan ehdottama yhtälö on mahdoton. Toistettakoon vielä kerran, ettei ihminen tarvitse lainkaan hiilihydraatteja sillä tarvittaessa oma maksa valmistaa kaiken tarpeellisen sokerin. Liika hiilihydraatti yhdessä kasvirasvojen kanssa on nykyisen diabetesepidemian keskeisin syy.

Toinen mielenkiintoinen seikka on Puskan mainitsema ”valtava näyttö”. Haluan nähdä yhdenkin tutkimuksen, joka todistaa että nykyiset suositukset ovat oikein. Sellaista ei kerta kaikkiaan ole olemassa. Toinen asia koskee itse tiedettä. Puska ei ilmeisestikään ole koskaan kuullut mustan joutsenen teoriaa. Jos tiede väittää, että kaikki maailman miljoonat joutsenet ovat valkoisia, niin asia on niin, kunnes todetaan muuta. Jos sitten löytyy yksikin musta joutsen, niin koko valkoisten joutsenten teoria kaatuu tai ainakin pitäisi kaatua, jos puhutaan rehellisestä tieteestä. Jos asiaan liittyy valtaa ja rahaa, syntyy selitysten verkko. Musta joutsen onkin jokin muu laji, näköharha tms. Tämä ad hoc-selittely on tyypillistä nykyiselle ravintokeskustelulle. Puskan tuhansilla tutkimuksilla ei ole mitään merkitystä nykytiedon valossa. Koko korttipakka on romahtanut. Israelilaistutkimus ei ole ainoa. Vastaavia tutkimuksia on useita ja lisää on tulossa. Kaikesta huolimatta aina on joku Fogelholm ja Puska jotka asemansa kautta voivat puhua omiaan tässä maassa, joka uskoo mitä tahansa älyttömyyttä, kunhan sanojan asema on riittävän hieno. Tosiasia on, että nuo tuhannet tutkimukset ovat saattaneet Suomen kansalliseen hätätilaan diabeetikkojen määrän ylittäessä puolen miljoonan rajan.

Alan olla samaa mieltä kuin roomalainen senaattori Marcus Cato vanhempi, joka päätti aina puheensa lauseeseen ”olen muuten sitä mieltä, että Kartago on hävitettävä” Niin siinä sitten lopulta kävi, että Kartago hävitettiin.

Olen muuten sitä mieltä, että Puskan on erottava.


Blogin aihesanat:
Atkins, diabeetikko, diabetes, dieetti, Mikael Fogelholm, musta jousen –teoria, omega-6, Pekka Puska, rasva, tulehdus, tutkimus, Välimeren dieetti

Edellinen Seuraava