Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 14.06.2010

RASVAINEN MAITO ESTÄÄ SYDÄNKOHTAUKSIA

Meidät on opetettu uskomaan, että rasva on pahasta, ja että etenkin maitorasvat kuten kerma, voi ja juustot ovat sairauksien keskeisimpiä syitä. Väitettä ei ole koskaan kyetty todistamaan. Se on kuitenkin saanut aikaan ennen näkemättömän keinotekoisten ja vähärasvaisten tuotteiden esiinmarssin. Suomessa saa kaupasta hakemalla hakea, jotta löytäisi aitoja tuotteita.

Sitten vuosituhannen alun on alkanut ilmaantua tutkimuksia, jotka osittavat aivan päinvastaista. Ruotsissa kehitettiin 1990-luvun lopussa menetelmä mitata ihmisen kudoksesta täsmällisesti, kuinka paljon tutkittava oli käyttänyt maitorasvoja elämänsä aikana. Näitä tutkimuksia on tehty alun toistakymmentä ja tulokset ovat samankaltaisia. Mitä enemmän maitorasvoja, sitä vähemmän sydäntautia, diabetesta, rintasyöpää ja sitä laihempia tutkittavat olivat.

Uusimmassa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä on julkaistu ruotsalaistutkijoiden Eva Warensjön ja kumppaneiden uusin tutkimus aiheesta. Siinä todetaan, että maitorasvat alentavat sydänkohtausriskiä selvästi. Sen lisäksi tutkijat totesivat täysmaidon ja kaikkien muiden runsaasti maitorasvaa sisältävien tuotteiden säännöllisen käytön vähentävän metaboolisen syndrooman riskiä, lihavuutta ja diabetesta.

www.ajcn.org

Göteborgin yliopisto totesi taannoin, että lapset, jotka juovat säännöllisesti täysmaitoa ovat laihempia kuin muut.

www.sahlgrenska.gu.se

Sen sijaan on ollut pitkään tiedossa, että rasvattomat maitotuotteet lisäävät miehillä eturauhasen syöpää ja naisilla munasarasyöpää.

www.ajcn.org

aje.oxfordjournals.org

Meillä on THL:n pääjohtajana mies, joka julkisesti liputtaa rasvattoman maidon puolesta. Hänen toimestaan maan lapset lastentarhoista kouluihin on pakotettu juomaan rasvatonta maitoa. Voi kysyä, onko meillä varaa moiseen?

Edellinen Seuraava