Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 20.04.2009

RAVINTOUUTISIA

13.04.2009 ilmestyneessä Archives of International Medicine -nimisessä lääketieteellisessä lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli ravinnosta. Tutkimuksessa oli käyty läpi laajasti ravintoon liittyviä tutkimuksia. Lopputulos oli sama kuin mihin olin itsekin törmännyt aikoinaan alkaessani selvittää, mihin tosiasioihin perustuvat nykyiset ravintotutkimukset. Viralliset väitteet eivät perustu tosiasioihin vaan tukevat ruoka- ja lääketeollisuutta. Julkaistun artikkelin perusteella tutkijat päätyivät samaa tulokseen kuin minäkin. He pitivät virallisia suosituksia kyseenalaisina, ja jopa haitallisina. Itse asiassa todellista tietoa ravinnosta on hyvin vähän. Suurin osa virallisista väitteistä on olettamuksia.

archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/169/7/659

Muutamia tosiasioitakin löytyi. Välimeren dieetti, mitä sillä ikinä tarkoitetaankin, todettiin terveelliseksi. Kalan syöminen oli jonkin verran terveellistä, samoin kalaöljyjen syönti, folaatti, kokojyvät, E- ja C-vitamiini, betakaroteeni, alkoholi, hedelmät ja kuitu. Vähäistä merkitystä oli kaikilla rasvoilla, niin tyydytetyillä kuin tyydyttämättömillä (mikä on monelle vaikea pala nieltäväksi), lihalla, munilla ja maidolla. Kriittisesti arvioiden ruoka-aineiden vaikutukset olivat vähäisiä.

Mutta selviä vaikutuksiakin löytyi. Transrasvat aiheuttavat sydäntautia. Tutkijat olivat huolissaan nykysuositusten perusteista, jotka rajoittavat rasvoja hiilihydraattien sijaan, mikä sinänsä voi johtaa sydäntauteihin. Kun rajoitetaan jotakin perusravintoainetta, muiden ravintoaineiden määrä kasvaa suhteessa, ja se johtaa ongelmiin. Itse olen kirjoittanut aiheesta ja saanut siitä hyvästä Diabetesliiton kimppuuni. Liiton kannattaisi seurata aikaa, vaikka tuskin se muuttaa nykyistä sosiaalista kokeilua ihmisillä. Tutkimuksessa todettiin että rasvojen rajoittaminen johti HDL -kolesterolin laskuun ja triglyseridiarvojen kohoamiseen, mikä yhdessä on todellinen äkkikuoleman riski. VHH -dieetti ainoa, joka laskee nimenomaan triglyseridejä ja samalla nostaa HDL -kolesterolia. Oliiviöljy on todistetusti terveellistä.

Kasviperäisten monityydyttämättömien rasvojen edut on toteen näyttämättä. Kasviperäisen alfalinolihapon vaikutusta terveyteen ei ole koskaan voitu näyttää toteen. Alfalinolihappo on se sydänystävälliseksi omega-3-rasvahappojen esiasteeksi mainittu ihmeaine margariinissa. Tämäkin tutkimus osoitti väitteen paikkaansa pitämättömäksi. Tiedosta huolimatta maassamme silti joka tuutista toitotetaan sydänystävällisistä rasvoista. Suomi elää todella edelleenkin pysähtyneisyyden aikaa. Miksi ihmeessä sallitaan moiset mainokset?

Tutkimus ei ollut täydellinen. Jäin kaipaamaan monia tutkimuksia, joita ei oltu otettu mukaan, mutta silti tämä tutkimus oli suuntaa antava.

Edellinen Seuraava