Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 11.01.2021

RUOKATEOLLISUUDEN UUSIN VEDÄTYS

Maailma on saanut kärsiä kohta 50 vuotta virallisterveellisestä ruokavaliosta, jonka teoria on 70 vuotta vanha. Ensiksi länsimaat ja nyt sitten muutkin ovat joutuneet yhä pahenevaan sairauskierteeseen. Ihmisten paino on noussut kohisten. Jo yli puolet lapsista on ylipainoisia. Diabetes on räjähtänyt käsiin, ja jo lapsilla tavataan tyypin 2 diabetesta, joka ennen puhkesi vasta keski-iässä. Monet syövät ovat lisääntyneet ja esiintyvät entistä nuoremmilla. Suolistosairaudet ovat myös täysin hallitsematon ongelma. Rasvamaksa on joka neljännellä. Alzheimer lisääntyy kohisten ja sitäkin esiintyy entistä nuoremmilla. Listaa voisi jatkaa, mutta yhteistä näille kaikille on insuliiniresistenssi, mikä on ruokasuositusten suora seuraus. Ruokavalion peruselementit ovat sokeri, puhdistetut hiilihydraatit ja teollisesti valmistetut kasviöljyt (rypsi, rapsi, auringonkukka, soija jne.) Ratkaisu on yksinkertainen: jos jättää nämä ruokavaliosta, tervehtyy, minkä käänteentekevä norjalainen tutkimus on hyvin todennut.

https://www.uib.no/en/med/103172/very-high-fat-diet-reversed-obesity-and-disease-risk

Tietoisuus virallisen ruokavalion yhteydestä em. sairauksiin on levinnyt maailmalla kulovalkean tavoin. Ruokateollisuus on paniikissa ja yrittää todellisuutta väärentäen muuttaa kehityksen suuntaa. Nuo kolme "myrkkyä" on koko ruokabisneksen perusta. Jokainen voi todeta ruokakaupassa, että jokainen valmistuote sisältää jotakin näistä aineista tai sitten kaikki kolme. Niiden välttäminen vaatii tarkkaa tutkimista ja harkintaa, mikä ei valitettavasti onnistu kaikilta.

Alkuvuodesta 2018 ilmestyi suomalais-ruotsalainen tutkimus ketodieetistä ja rasvamaksasta:

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30054-8

Siinä rasvamaksaa hoidettiin ketodieetillä, ja tulokset olivat hyviä. Mutta juju ei ollut itse ketodieetissä vaan siinä käytetyissä pehmeissä rasvoissa. Nämä rasvat eivät kuulu perinteiseen ketoruokavalioon, mutta näin saatiin hämättyä ihmisiä pehmeiden rasvojen suuntaan. Luotiin illuusiota, että "kovat" rasvat aiheuttavat rasvamaksan ja se paranee, kunhan otetaan käyttöön "pehmeät" rasvat.

Todellisuudessa rasvamaksa ei johdu "kovista" rasvoista vaan liioista hiilihydraateista, sokerista ja teollisesti valmistetuista kasvirasvoista. Fruktoosi on hyvin keskeinen rasvamaksan synnyssä. Lähes joka paikkaan lisätty fruktoosisiirappi on todella hankala aine maksan kannalta. Ei tarvitse omata kuin tavallisen maalaisjärjen kysyessään, miksi rasvamaksaongelma on levinnyt kuin Jokisen eväät. Kansahan on vauvasta vaariin mussuttanut hiilihydraatteja ja pehmeitä rasvoja ja uskonut vuosikausia näitä tyyppejä, joiden ainoa motivaatio on myydä noita keinotuotteita. Ihmisten terveydellä siinä ei ole mitään tekemistä. Rasvamaksan hoidossa ei ole kysymys rasvoista vaan hiilihydraateista. Ketodieetin vaikutus perustuu juuri hiilihydraattien minimoimiseen. Sitä ei ole mainostettu tässä yhteydessä. Jos katsoo tutkimuksen rahoittajia, johtavat niiden kauniilta kalskahtavien nimien takaa jäljet sylttytehtaalle.

Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa. Lapsilla rasvamaksa on yleinen. Rasvamaksa ja diabetes kulkevat usein käsi kädessä, sillä ne syntyvät samoista syistä. Keskeisin syy rasvamaksaan kuten diabetekseen on insuliiniresistenssi.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5575596/

Insuliiniresistenssi alkaa olla melko yleinen lapsillakin, kiitos virallisen ruokavalion. Siksi myös lapsilla alkaa esiintyä rasvamaksaa.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3544839/

Virallinen puoli ei todellakaan ole perehtynyt asiaan. Fruktoosia syntyy maksassa liiasta glukoosista.

https://www.nature.com/articles/ncomms3434.pdf

Siten pelkän tärkkelyksen syöminen johtaa ajan kanssa rasvamaksaan. Joten ainoa tie ulos ongelmasta on tiukka hiilihydraattirajoitus.

Väite, että "kovat" rasvat aiheuttaisivat rasvamaksaa, on suorastaan naurettava. Maitorasvojen CLA (täysmaito, kerma, voi jne.) estää ja lievittää rasvamaksan aiheuttamia elimistöhäiriöitä.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27586548/

On pitkään tiedetty, että tyydytetty (kova) rasva ja erityisesti naudan rasva ehkäisee tehokkaasti rasvamaksan syntyä.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2646971/

Suuressa viisaudessaan Suomen valtiovalta kieltää tämän maksasuojan Suomen lapsilta juottamalla heille rasvatonta maitoa ja syöttämällä margariinia. Ilmankos lasten rasvamaksa on lisääntymässä.

Johtuen teollisesti valmistettujen kasvirasvojen massiivisesta käytöstä on omega-rasvojen (O6/O3)-suhde täysin häiriintynyt. Näiden rasvojen keskinäisen suhteen pitäisi olla kuta kuin 1 / 1:een. Tällä hetkellä se lienee 20 / 1:een tulehdusta aiheuttavan linolihapon (omega-6:n) eduksi. Tämä vääristymä on yksi keskeisimpiä syitä nyky-kurimukseen.

Liika linolihappo (omega 6) aiheuttaa tulehdusta maksassa ja sitä kautta rasvamaksaa.

https://www.bmj.com/content/349/bmj.g4596/rr/762078

Sen sijaan eläinperäinen omega-3 estää rasvamaksaa. Kyse ei ole rypsiöljyn sisältämästä alfalinoleenihaposta (ALA) vaan eläinperäisistä EPA- ja DHA-rasvoista. ALA on näiden rasvojen esiaste. Ihmiselimistö tarvitsee EPA- JA DHA- rasvoja. ALA:n on muututtava noiksi rasvoiksi. Tutkimusten mukaan vain 0-4% ALA:sta muuttuu elimistössä noiksi rasvoiksi. Lisäksi paradoksaalista on, että linolihappo estää ALA:n muuttumisen. Rypsiöljy on näiden kahden rasvan cocktail. ALA on todella ongelmallinen, sillä osa siitä muuttuu teollisessa prosessissa transrasvaksi, joka on todellinen myrkky. Transrasvan määrä voi olla jopa 4% koko öljystä.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23862644/

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on hurmaantunut tästä uudesta ketotutkimuksesta. Laatikainen on ennen vastustanut ketoilua ja suosinut sitä perinteistä virallista linjaa. Kun maailma on innostunut ketodieetistä, niin Laatikainenkin on muuttanut tuuliviirinä ohjelmaansa. Miljoonat ihmiset ovat siirtyneet ympäri maailman ketodieettiin. He ovat saavuttaneet huomattavia tuloksia sen avulla ja päässeet mm. diabeteksesta ja rasvamaksasta. Tämä on huolestuttavaa ruokateollisuudelle, joten jotain täytyi keksiä, jotta killingit liikkuvat oikeaan suuntaan. Siksi luotiin tämä pehmeiden rasvojen keto, joka on hengenvaarallinen. Tutkimus oli lyhytkestoinen, joten kun aikaa kuluu, tulevat haitat esiin.

Iltalehti referoi Laatikaisen blogia ketodieetin vaikutuksista rasvamaksaan:

Mikä tahansa ketodieetti ei kuitenkaan saa tätä aikaan, vaan siihen tarvitaan tyydyttymättömiä rasvoja sisältävä dieetti.

Ketogeenisen ruokavalion huikeasta mahdollisuudesta maksan rasvan vähentämisessä kertoo blogissaan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Laatikainen kirjoittaa, että ketodieetti voi kutistaa tutkimuksen mukaan maksan rasvaa nopeasti, jos ketoilu tehdään margariinilla, rypsiöljyllä ja makadamiapähkinällä.

Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa rasvamaksasta kärsivillä vähennettiin hiilihydraattien määrää ja lisättiin rasvaksi margariinia, rypsiöljyä ja makadamiapähköitä.

Jo kahden viikon kuluttua tutkittavien maksan rasvasta oli kadonnut keskimäärin peräti 43 prosenttia.
- Tämä on huima tulos, melkein pyörryttää, Laatikainen ihmettelee blogissaan.
---
Laatikainen muistuttaa, että tyydyttynyttä, maksaan helposti kertyvää rasvaa, ovat ketoilijoiden usein suosimat kookosöljyt ja myös supertrendikäs ghee. Näitä syömällä maksan rasva ei vähene.

Oheisena itse blogi

https://www.pronutritionist.net/2020/10/jos-ketoilet-tee-se-margariiniin-rypsi-rapsi-ja-oliivioljyyn-seka-pahkinoihin-painottuen/

Puheet margariinista ja rypsiöljystä ovat täyttä roskaa. Kookosrasvan mustamaalaaminen ei perustu tutkittuun tietoon. Eläinkokeissa on todettu, että pelkkä luomu- kookosrasva parantaa rasvamaksan. Joko tässä valehdellaan härskisti tai sitten ei rypsiöljyhuumassa ymmärretä todellisuutta.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28862329/

Edellinen Seuraava