Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 07.07.2008

RYHMÄAJATTELUN RIESA

Heinäkuussa tulee luettua tavanomaista enemmän lehtiä. Huomasin yllätyksekseni nimeni sunnuntain 6. päivän Helsingin Sanomien kulttuurisivujen Suomen toisinajattelijalistalta. Uutinen oli iloinen yllätys sillä välillä tulee epäiltyä omaa mielenterveyttä kun päässä pyörivät ajatukset eivät ole yhtä yleisen mielipiteen kanssa. Sen verran vuorovaikutteisia me ihmiset olemme syvimmällä mielessämme haemme toista jonka kanssa jakaa ajatukset. Seinille puhuminen voi tehdä hulluksi mutta taas kuorossa laulaminen tuhoaa sielun ja sen arvokkaan, joka istuu kaikissa meillä jossakin syvällä.

Toisinajattelu ei ole mitään järisyttävän maagista, joka syntyy tuskastuttavan ajatteluprosessin myötä kannolla istuen jossakin korven keskellä. Kysymys on yksinkertaisesta rehellisyydestä omaa itseä kohtaan matkalla kohti omaa eheytymistä. Mutta tarvitsemme toisia sillä vasta aito kommunikaatio tekee meistä yksilöitä, ihmisiä ihmisten joukossa. Ilman vuoropuhelua parhaatkin ajatukset ovat joutavaa yksinpuhelua tai kaikennielevää kuorolaulua, jotka molemmat johtavat umpikujaan. Ryhmäajattelu tuhoaa yksilöllisyyden ja hallitsee ihmisten mieliä pelolla. Yksinpuhelusta voi päästä kirjoittamalla ja näin internetin aikana yleisönä on koko maailma. Ajattelevia ihmisiä on todella paljon.

Suomen ongelma on pyrkimys samanmielisyyteen kaikessa. Se auttoi sodassa, mutta nyt se on tuhon tie ja tulee näivettämään maan eurooppalaiseksi peräkyläksi. Ryhmäajattelu ei tuota mitään uutta. Ryhmäajattelu on tappanut luovuuden tästä kauppaketjujen, monopolien ja monistamisen maasta. On mahdotonta että tästä maasta löytyy enää Armi Ratian kaltaisia luovia hulluja, jotka muuttivat sodan jälkeisen harmaan alakulon yksinkertaisesti painamalla kirkkaita värejä tavalliseen lakanaan. Sillä tavalla jokainen sai mökkiinsä halvalla pilkahduksen auringosta ja samalla hieman uskoa tulevaisuuteen. Nyt samaa yritetään toistaa vaikka ihmisten tarpeet ovat erilaisia. Tämä taas johtuu tuosta ryhmäajattelusta. Tehdään ja kopioidaan sitä mikä ennenkin toimi vaikka veisi perikatoon.

Ryhmäajattelussa ihminen menettää kosketuksen omaan sisimpäänsä ja joutuu hakemaan kaiken turvan ulkoisesta. Kukaan ei uskalla olla eri mieltä joukosta putoamisen pelossa vaikka horisontissa näkysi jäävuori jota kohti juhliva laiva on purjehtimassa. Eihän tosiasioilla ihmisten iloa saa pilata vaikka tapahtuisi mitä. Ilonpilaaja kun on tässä sponsoroitujen juhlien maassa todellinen paska jätkä.

Ajattelua ja kommunikaatiota voi harjoitella kotona ilman mitään mielen nostattamisretriittejä. Aito parisuhde on toisinajattelua parhaimmillaan. Siinä kumpikin on ajatuksineen oma yksilönsä. Molemmilla on mielipiteensä joista tulisi voida keskustella. Ryhmäajattelu tuhoaa liiton varmasti. Maailma on täynnä ihmisiä jotka hakevat epätoivoisesti partneria, joka ymmärtäisi heidän suuruutensa sen sijaan että etsisivät aitoa kommunikaatiota. Turvaa ei saa mamman hameen alta vaan on seistävä pystyssä omin jaloin vaikka välillä tuulee ja sataa.

Olen kirurgina leikkausten kannalla mutta vastustan turhia leikkauksia. Olen oppinut ammatin myötä tekemään päätöksiä yksinomaan tosiasioiden pohjalta. Päätökset on tehtävä itse. Ryhmäajattelu vie katastrofiin mutta tosiasioiden kokoamisessa on kommunikoitava muiden kanssa. Tämä kommunikaatio perustuu luottamukseen ja rehellisyyteen. Olen oppinut luottamaan mitä kollegat kertovat. Ilman luottamusta sisätautilääkäriin, anestesialääkäriin, röntgenlääkäriin, patologiin ja tarvittaessa moneen muuhun spesialistiin ei leikkausta tule tehdä. Sairaala on yksi kokonainen sielu, jossa kokonaisuus muodostuu kaikkien itsenäisestä ajattelusta ja aidosta vuorovaikutuksesta. Sairaala on tiivis vuorovaikutteinen ryhmä vailla ryhmäajattelua.

Taustani takia olen toisinajattelija nykymaailmassa. En kerta kaikkiaan voi ymmärtää kaupallistunutta lääketiedettä jossa epämääräisyyksillä myydään mitä tahansa uransa lääketehtaiden avulla rakentaneiden professorien avulla. Tutkitusta tiedosta on tullut ryhmäajattelun uskonnollinen mantra. Kukaan ei kritisoi ja hae muuta tietoa. Tutkimuksia löytyy joka lähtöön samoin kuten raamatusta selityksiä millä kyykyttää naisia. Valtaosa lääkäreistä saa tietonsa lääketehtaiden tilaisuuksista eivätkä he vaivaudu hakeman muuta tietoa vaikka todellisuus sitä vaatisi. Ryhmäajattelu johtaa vain toimenpidekeskeiseen potilasta objektisoivaan käytäntöön. Mitä jos kirurgit leikkasivat saman ajattelun mukaisesti? Voisin poistattaa jokaisen luomen viittä vaille syöpänä, avata jokaisen nivelen ettei vain nivelrikko pahenisi ja jäykistyttää jokaisen tukirangan jos selkä on vähän pipi. Kaikkeen tähän löytyy perusteet jos vain on halua toimia näin. Rahaa tulisi ikkunoista ja ovista. Potilaatkin olisivat tyytyväisiä sillä hehän uskovat kaiken mitä lääkäri selittää. Kerrankin lääkäri joka tekee jotain.

Lääkärin työ on jatkuvaa toisinajattelua jossa joutuu haastamaan omankin ajattelun monta kertaa päivässä sillä jokainen potilas on erilainen. Ryhmäajattelu ja kommunikaation puuttuminen potilastyössä tulee todella kalliiksi. Opiskelin potilaan kohtaamista aikoinaan Englannissa. Siellä havaittiin, että aito kohtaaminen lääkärin ja potilaan välillä vähensi lääkkeiden käytön tarvetta kaksi kolmas osaa tavanomaisesta, mikä on todella huomattava vähennys. Toisinajattelu hyödyttää siten kansatalouttakin mikä on hyvä pitää mielessä tänä kolesterolihuijauksen aikana.

En ole yksin. Lääketieteen huippueliitti on myös huolestunut nykymenosta. Vuoden 2002 lääketieteen nobelisti Sir John Sustonin erittäin avartava haastattelu oheisena. Haastattelun voi myös kunnella.

news.bbc.co.uk


Blogin aihesanat:
Armi Ratia, eheytyminen, HS, ilonpilaaja, kirurgi, kommunikaatio, kulttuuri, luovuus, mielenterveys, parisuhde, rehellisyys, ryhmäajattelu, sielu, Sir John Suston, toisinajattelija, tulevaisuus, tutkimus

Edellinen Seuraava