Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 19.10.2015

SAKSA, PAREMPI SKANDINAVIA

DIE ZEIT, yksi Saksan keskeisimmistä medioista julkaisi norjalaisen journalistin Sten Inge Jørgensenin artikkelin "Parempi Skandinavia". Siinä hän vertaa nykyistä Saksaa Skandinaviaan. Jørgensen kirjoittaa Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta, mutta ei mainitse Suomea. Emme ilmeisesti kuulu Skandinaviaan, vaikka usein niin haluamme uskoa. Jørgensenin mukaan Skandinavia ei ole enää sellainen kansalaisyhteiskunta, jollaisena sitä on pidetty. Paikan on vienyt Saksa. Skandinavian muutosmalli on tullut Yhdysvalloista. Tuloerot kasvavat huimaa vauhtia. Etenkin skandinaaviset nuoret kokevat Saksan paikkana, jossa on mielekästä tehdä työtä ja asua. Saksaan on muuttanut paljon norjalaisia nuoria. Heille on tärkeämpää osallistua aitoon elämään kuin köllötellä kotona öljyrahojen turvin. Se kertoo, että etenkin nuorten elämään kuuluu paljon muuta kuin pelkkä raha. Anglosaksinen maailma on menettänyt hohtonsa. Saksa ja muut keskieurooppalaiset maat ja kulttuurit kiinnostavat nuoria. Nuoret äänestävät jaloillaan. Saksa muistuttaa niistä ideoista ja täynnä tulevaisuudentoivoa olevasta maailmasta, minkä itsekin koin 1960-70 -luvulla.

Siinä kun Skandinaviassa sairasvakuutuksen turvaa kavennetaan, Saksassa vakuutus on hyvin kattava. Esimerkiksi aikuisten hammashoito kuuluu Saksassa vakuutuksen piiriin. Saksan taloudellisen menestyksen tärkein tekijä on työelämän joustavuus, mikä myös osaltaan lisää yhteiskuntarauhaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että huonoina aikoina saa vähemmän liksaa ja parempana sitten enemmän. Tämä koskee kaikkia pääjohtajasta tsuppariin. Tietysti on matalapalkka-aloja, joiden ansioilla tulee juuri ja juuri toimeen, mutta kyse ei ole kuopasta, vaan tässäkin suhteessa asiat kehittyvät parempaan suuntaan. Saksassa suhtaudutaan hyvin vakavasti ylimmän johdon toilauksiin. Virheistä joutuu helposti vankilaan, kun taas Suomessa saa kultaisen kädenpuristuksen ja siirron eläkkeelle. Siten kaikki ovat samalla viivalla oikeudessa. Nykyinen VW-skandaali tulee poikimaan oikeudenkäyntejä, jolloin asiaan sekautuneet joutuvat maksamaan maltaita ja edessä on vankila. Yhteiskuntasopimuksen lisäksi Saksan menestyksen takana on journalistisessa mielessä maailman paras media. Lehdistä saa todellista tietoa ja etenkin viikonlopun lehtiä lukee koko viikon. Täällä on käsitelty pakolaiskysymystä laidasta laitaan ja mielipiteille on annettu tilaa. Suomessahan media sensuroi keskustelupalstat tykkänään tämän asian suhteen. VW-skandaalia on käsitelty hyvin perusteellisesti ilman silittelyjä. Jos tätäkin asiaa vertaa Suomeen, niin edelleenkin Nokian tapahtumista vaietaan, ja firman entinen johto köllöttelee kanonisoinnin hypessä.

Saksan pankkiala on myös mielenkiintoinen. Ylivoimaisesti suosituimmat pankit ovat säästökassoja. Asiakkaan kohtelu on huippuluokkaa. Kun valitsimme pankiksemme HASPA:n (Hamburger Sparkasse) tervetuloistunnon jälkeen pankinjohtaja tiedusteli, mitä pankki voisi tehdä hyväksemme. Pankki oli kiinnostunut kaikista aktiviteeteistämme ja lupasi levittää tietoa meille ja meistä kontaktiverkostonsa kautta. Pankit ovat kiinteä osa Saksan yhteiskuntaa. Ne ovat kiinnostuneita yhteisön kaikkinaisesta kehittämisestä voittojen maksimoimisen sijaan. Kylän HASPA- konttori on komea ja aina täynnä väkeä, kun taas entisen suuruutensa kasinopelaamisella itsensä suohon ajaneen Deutsche Bankin konttori muistuttaa kioskia. Ihmiset ovat hylänneet tuollaiset pankit.

Olen koko ajan selvitellyt Saksan ravintoasioita. Täällä luonnonruoka on keskeisellä sijalla kaikessa. Ravintoloissa voi syödä hyvin, sillä perinteiset ravintolat käyttävät luonnonrasvoja, minkä voi todeta pelkän maun perusteella. Ruuan vaikutuksen huomaa katukuvassa. Ylipainoisia ihmisiä on harvassa. Kun Suomessa ravintosuosituksia perustellaan kansainvälisillä suosituksilla, voi kysyä, mitkä maat kuuluvat tuohon suositusten taustapiirin. Yksikään keski- tai etelä-Euroopan maa ei ole sellaisessa mukana. Suositusten takana ovat suuret ruokayhtiöt, anglosaksiset maat ja tietysti niitä apinoivat Pohjoismaat.


Blogin aihesanat:
aito elämä, aktiviteetti, Die Zeit, Hamburer Spargasse, hammashoito, luonnonrasva, matalapalkka-ala, media, Norja, nuoret, pakolainen, pankkiala, Pohjoismaat, ravinto, ravintosuositus, Ruotsi, sairasvakuutus, Saksa, Skandinavia, Sten Inge Jorgensen, säästökassa, Tanska, tuloerot, työelämä, vankila, VW-skandaali, yhteiskuntarauha, yhteisön kehittäminen, ylipaino, öljy

Edellinen Seuraava