Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 22.02.2019

SENSUURI SUOMESSA

Pitkän linjan toimittaja Matti Pitko 20.02.2019 Aamulehden kolumnissaan paljasti jotain todella merkittävää ravitsemuksen historiasta Suomessa. Oheisesta linkistä on luettavissa koko tarina.

Pitko siis laati kirjan Kuinka syön terveellisesti yhdessä senaikaisten asiantuntijoiden kanssa. Tuohon aikaan oli ilmeisen selvää, että sokeri oli pahin ravintoaine terveyden kannalta. Se on todella tärkeä tieto meille kaikille. Puhutaan ajasta ennen Puskaa. Teollisuus hyppi seinille kirjan johdosta, etunenässä Peter Fazer. Nimenomaan hänen vaatimuksestaan koko 35.000:n painos poltettiin. Ilmeisesti Fazer koki monta sinistä hetkeä kirjojen palaessa. Tämä on hyvä muistaa, kun näette ruokakaupan hyllyssä sanan "Fazer", sillä jos tuo kirjamäärä olisi päätynyt lukijoille asti, olisi kansalaisten terveydentila huomattavasti parempi kuin mitä se nykyisin on. Kun ihmisillä ei ollut saatavilla oikeaa tietoa, sai Puska pestä ihmisten mieliä, miten tahtoi - ruokateollisuuden tuella. Jos kirja olisi päässyt markkinoille, olisi Puska naurettu suohon. Sokerista tuli terveysruokaa - ja rasvasta tuli syyllinen.

Nykyisin Fazer mainostaa itseään lauseella Fazerin sininen - suklaa on nyt pieni pala rakkautta. Voiko asian enää irvokkaammin esittää, kun lukee Pitkon kirjoituksen. Pitkon kolumni on vuosiin paras journalistinen teko Suomessa, maassa missä kukaan ei uskalla sanoa enää mitään. Pitkon pitäisi saada vuoden journalisti- palkinto, mutta tuskin, sillä palkinnot menevät niille, jotka kirjoittavat mitä käsketään. Ihailen, mutta samalla kadehdin Matti Pitkon kykyä kertoa vaikeista asioista lempeän humoristisesti. Siinä minulla on oppimista.

Terveystutkija ja tietokirjailija Pauliina Aarva kirjoittaa myös Matti Pitkosta, mutta kertoo samalla ollessaan sen aikaisessa Lääkintöhallituksessa töissä, kuinka tupakkateollisuus pyöritti koko laitosta. Mielenkiintoisin tieto Pauliinan artikkelissa on, että virasto käytti mainostoimistoja kaikessa, mikä koski julkisuutta. Se olisi sama, jos tekisi diilin itse perkeleen kanssa. Mainostoimistot ovat osa sitä koneistoa, johon kuuluu myös tupakkateollisuus. Tämä kertoo joko viranomaisten naiiviudesta tai kyynisyydestä. Mene ja tiedä. Asiastahan voi heittää lanttia tässä dystooppisessa maailmassa.

Jokainenhan on nähnyt, kuinka massiivista sensuuri Suomessa voi olla, kuten oli minun kohdallani. Nyt ei ole Peter Fazerin tyyppistä raivoisaa henkilöä hyökkäämässä. Asiat hoidetaan ilman kasvoja kollektiivien kautta kuten S-kauppa, K-kauppa, Helsingin Sanomat ja YLE tekivät. Asiaan on saatu mukaan ruoka- ja lääketeollisuudesta riippuvaisia professoreja ja tietysti toimittajia, jotka kyykistyvät käskystä ja vääntävät valkoisesta mustaa. "Totuushan" on pysyvästi heidän hallussaan, ja muu on sitten huuhaata. Ei puhuta sensuurista, vaan halusta suojella kansaa väärältä informaatiolta. Ikään kuin ihmiset olisivat lapsia, joita pitää suojella. Pitkon artikkelin ilmestymisen aikoihin Helsingin Sanomat julkaisi tekopyhyydessään artikkelin sensuurista Espanjassa. Todellisuudessa elämme syvemmässä fasismissa, mutta sen muoto ja sen toimintatavat ovat vain toisia. Ihmiset on saatu epäilemään itseään ja tuntemaan syyllisyyttä, jolloin heitä on helppo ohjailla.

Stockmann on perinteinen suomalainen tavaratalo, jonka suomalainen liikkeenjohto on tuhonnut suuruudenhulluilla teoilla. Stockmannin ruokaosasto oli suosikkini, kun olen aina Helsingissä asunut perinteisen keskustan alueella. Nyt tuon ruokaosaston rohmusi S-kauppa. Suomen matkalla kävimme Maaritin kansaa tsekkaamssa osaston. Uskomattoman suuri, ellei suurin osasto oli varattu karkeille ja muulle roskaruualle. Osaosto oli sijoitettu kassojen eteen niin, että jonottaessa moni napsii makeaa heräteostona kärryynsä. Ruokakauppa toimii kuin huumemafia tietäen, että moni on koukussa sokeriin. Vastaava ei ole tullut eteemme Euroopassa liikkuessamme. Ehkä juuri sokeri on keskeisiä syitä suomalaisten terveydentilan romahtamiseen. Kansainvälisen selityksen mukaan suomalaisilla on 15 tervettä elin­vuotta vähemmän kuin ruotsalaisilla. Tietysti THL kiistää asian. Kukapa tunnustaisi, että on töpätty pahemman kerran.

Moni puhuu somessa, että naapurimaassa Ruotsissa asiat olisivat toisin. Siellä on aivan samat säännöt ravitsemuksen suhteen, ellei peräti pahemmat. Sikäläiset fogelholmit ja schwabit vaativat ennakkosensuuria ravitsemuskirjoille, koska ne sisältävät vakavia virheitä: "Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa" Eikö ole tuttua! Ilmeisesti ovat lukeneet Heikkilän kirjan ja pelkäävät sen tuloa Ruotsiin. Dagens Nyheterin artikkeli on maksumuurin takana. Siitä ei kannata maksaa, ellei halua todeta, kuinka alas on menty. Tätä samaahan ne yrittivät Suomessa, mutta Otava ei antanut periksi. Mutta tämä on kuitenkin tulevaisuus, ellemme pane vastaan. Vaalit ovat tulossa. Uskon naisvoimaan. Se on tulevaisuutta. Kaiken tämän takana olleet menneisyyden miehet vajotkoon historian suohon.

Edellinen Seuraava