Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 19.09.2011

SITÄ IKUISTA RASVASOTAA

Iltalehti oli viime viikolla otsikoinut raflaavasti iänikuisen kiistan rasvoista ikään kuin asia olisi uutinen. Ne tarinat on kuitenkin kerrottu jo moneen kertaan. Nytkin vanhat jutut oli vain laitettu uusien kansien väliin. Ilmeisesti median muisti koskee vain yhtä vuorokautta, olenhan tapellut aiheesta jo kohta 10 vuotta. Kyllä läskit ovat lätisseet jo todella pitkään.

Mitään uutta ei ollut siinäkään, että elinkeinoelämän supportoimat professorit Matti Uusitupa ja Mikael Fogelholm lyttäsivät voin ja pitivät margariinia terveellisenä. Mahtui joukkoon yksi peesissä kulkeva dosenttikin. Todellisuudessa kysymys ei ole muusta kuin proffien rajoittuneesta tunne-elämästä, ellei suorastaan uskonnosta, sillä mikään tosiasia ei tue heidän näkökulmaansa. Nyt kun vähitellen on ilmaantunut muutakin kuin margariiniteollisuuden masinoimaa tietoa, niin järjestään on osoittautunut, että voi on terveellistä ja margariini myrkkyä.

Jos mennään hieman taaksepäin historiassa, Harvardin proffa Willet julkaisi tutkimuksen 1993, jossa todettiin margariinin lisäävän naisilla sydänkohtauksia.

www.thelancet.com

Sitten Gilman -niminen tutkija julkaisi aiheesta miehiä koskevan tutkimuksen, jossa todettiin margariinin lisäävän sydänkohtauksia, mutta voi sen sijaan ei aiheuttanut terveysongelmia. www.ncbi.nlm.nih.gov

Syynä siihen pidetään margariinin valmistuksessa syntyviä transrasvoja. Kasviöljyhän on kovetettava jollakin tavalla ja siihen käytetään kahta eri menetelmää, hydrogenointia ja toista, jonka suomalaista nimeä en tiedä, mutta kutsun sitä interesterifioinniksi (Interesterified fat). Ymmärtääkseni teollisuus on siirtynyt käyttämään jälkimmäistä menetelmää, mutta tuskin se tuo mitään muutosta itse asiaan. Hydrogenointi tuotiin markkinoille ilman tarkempia selvittelyjä ja, näin sarkastista lääkäri ilmaisua käyttäen, vedettiin markkinoilta, kun ruumiita syntyi. Samaa voi odottaa tästä uudesta frakenfatista (hirviörasva,) sillä sitä ei ole testattu millään tavalla.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Suomen asiantuntijaprofessorit liputtavat edelleenkin kasvirasvojen puolesta, vaikka heidän olisi pitänyt ajat sitten pysähtyä kerrankin miettimään, mitä ovat tekemässä.

Margariiniteollisuuden viimeinen linnake rasvasodassa ovat olleet nämä "sydänystävälliset" levitteet, jotka eivät sisällä kovetettuja kasvirasvoja, mutta sen sijaan kaikkea muuta.

Perusideana on lisätä näihin superrasvoihin kasvistanolia, jonka sanotaan laskevan kolesterolia. Harva kuitenkin tietää, että stanoli on kasvimaailman kolesterolia. Stanoli imeytyy hyvin suolistosta syrjäyttäen tavallisen kolesterolin ja siten laskee elimistön kokonaiskolesterolia.

Tässä tullaan itse asiaan, koko kolesterolihypen ja huijaukseen ytimeen. Professorit ovat uskotelleet kansalle, että kunhan kolesteroli laskee, niin hyvä on, ja kolesterolin lasku on sama kuin sydäntaudin lasku. Mutta asia ei ole näin, sillä koskaan ei ole tehty kliinisiä tutkimuksia, mitä potilaille todella tapahtuu, joten suoria päätelmiä kolesterolinlaskusta ei voi tehdä.

Nyt tullaan ikävään todellisuuteen. Saksalaiset ovat säntillistä väkeä, ja kun he tekevät jotain, niin he tekevät sen kunnolla. Saksalaiset ovat tutkineet, mitä nämä stanolit saavat aikaan ihmisen elimistössä. Ne aiheuttavat sydänkohtauksia ja ovat todella haitallisia, elleivät suoranaisia myrkkyjä. Kyse ei ole mistään pelletutkimuksesta, vaan perusteellisesta 10 vuotta kestäneestä seurannasta.

Kaaviosta näkee, että mitä enemmän sitosterolia, sitä huonommin sydämen käy. Joten, miten on Suomen viranomaiset? Sallitaanko harhaanjohtava mainostaminen ja sallitaanko professorien jatkaa höpinäänsä? Miksi he eivät ole puuttuneet asiaan? Mutta Ihmiset, pallo on teillä, kuten monessa muussakin asiassa. Älkää antako elämäänne asiantuntijoiden käsiin, vaan äänestäkää jaloillanne ja jättäkää floorat, becellit ja muut mömmöt hyllyyn.

www.ncbi.nlm.nih.gov

On syntynyt uusikin sota, olutsota, ja kukas muu siellä huseeraa kuin Pekka Puska. Tilanne on suorastaan absurdi. Vuosia on toitotettu, että mieluummin mietoja kuin väkeviä, ja niin on sitten käynyt. Pitäisi olla tyytyväinen saavutettuun tulokseen, mutta ei. Nyt huolenaiheena on liika alkoholinkäyttö, mikä tietystikään ei ole mikään iloinen asia, mutta ei myöskään ole ilmiö jonka voisi poistaa jollakin kikkakuutos -tempulla. Mutta sitähän Puska yrittää ehdottamalla, että oluen alkoholipitoisuutta laskettaisiin. Hän on laskenut (jollakin taivaallisen tiedon kaavalla), että kun alkoholipitoisuutta lasketaan tietty prosentti, koko juomisen ongelma laskee vastaavasti. Mitään yhtä idioottimaista en ole kuullut aikoihin. Tämä on tyypillistä Puskan ajattelulle, kun muistellaan Pohjois-Karjala -tutkimusta tai äskettäistä H1N1 - jupakkaa. Hän haluaa olla kuin Jumala, joka parantaa jollakin yksinkertaisella tempulla koko maailman.

www.iltasanomat.fi

Asiassa on lisäksi vielä toinen puoli. Puska istuu virkamiehenä Alkon hallituksessa, joka on osakeyhtiö. Tällä esityksellään Puska ohjaa asiakasvirtaa edustamansa firman suuntaan, pois kilpailijoilta. Kun asiasta on huomautettu, niin reaktio oli tyypillistä Puskaa. Omasta mielestään hän ei ole tehnyt mitään väärää, kuten ei tehnyt rokotekauppojen ja ihmisten pelottelun suhteenkaan. Ihmisille, jotka eivät tunne syyllisyyttä, on oma nimensä. Heille on tyypillistä, että kiinni jäätyään he itkevät kuin pikkupojat luvattoman keksipurkin äärellä: en minä mutta kun tarjottiin..

www.hs.fi

Miten on ministeri Paula Risikko? Eikö olisi kengän paikka, tai kuuluuko tämä siihen samaan yleiseen moraalin rapistumiseen kuin poliisien 50 %:n ruoka-alennukset. Poliisien on mukava päräyttää vatsa täynnä ABC-asemalta sakottamaan autoilijoita pyhän oikeudenmukaisuuden tunteen vallassa. Puskakaan ei varmaan koe mitään omituista, kun firma muistaa jouluna kunnon viinoilla.

Karppaus on nyt muotia. Kaikilla kynnelle kykenevillä julkuilla on varma mielipide asiasta, jota sitten toitottaa mediassa. Valitettavasti he ovat usein väärässä. Moni hyvä asia sekoitetaan pelkästään epätäsmällisillä ilmasuilla. Sana karppaus on monsteri ja eräänlaista vauvakieltä, joka ei ilmaise mitään, tai voi jopa synnyttää virheellisen mielikuvan. Ilmaisu karppi on muumimamman versio englannin sanasta ”carbohydrate”, joka suomeksi tarkoittaa hiilihydraattia.

Järjen mukaan, jos joku karppaa, niin se tarkoittaa, että hän pääsääntöisesti syö hiilihydraatteja. Sitten on sana alakarppi, joka ilmeisesti on väännös englannin kielestä ”low carb” (etenkin Yhdysvalloissa on tapana lyhentää vaikeita sanoja käyttämällä pelkkiä alkukirjaimia tai lyhennettä kuten tässä). Low-sana ruokavalioiden yhteydessä tarkoittaa lähinnä matala-asteista, pientä tai vähäistä määrää. Alakarppi viittaa johonkin muuhun. On Ala- ja Ylivieska, on ala- ja ylähylly, mutta ei ole ala-alkoholia, jos puhutaan miedoista juomista. Täsmällinen termi sille asialle, mistä olen puhunut, on mielestäni vähähiilihydraattien ruokavalio, jossa korostetaan ennen kaikkea hiilihydraattien vähäistä määrää. Se on suomea.

Sekavat termit luovat sekavia ajatuksia. Se tuli nähtyä televisiossa, missä eräskin ravintoasiantuntija, joka mainostaa Actimelia, puolustaa lisäaineita jne ja on vastustanut VHH:ta henkeen ja vereen, ilmaantui TV1:n Puoli seitsemän höpöhöpö –ohjelmaan karppausasijantuntijana! Käytän sanaa karppaus, sillä niin oli naisen ymmärrys aiheesta vajavainen, kuten muidenkin ohjelmassa esiintyneiden.

Aihe on näin syksyn alettua ollut sen verran esillä, että ruokastasin edustajana Mikael Fogelholminkin oli pakko ilmaantua MTV 3:n aamulähetykseen kertomaan kansalle totuutta. Lytättyään täysin perusteettomin väittein karppauksen (mitä nimeä käytettiin ohjelmassa), esitti toimittaja Late Karhuvaara (joka osaa olla pirullisen terävä), kysymyksen, että miten se Heikkilä sitten, hän kun käy täällä meillä puhumassa noista aiheista positiiviseen sävyyn. Tähän Fogelholm heitti lonkalta, että sehän onkin täsmäkarppausta, ja se on aivan eri asia! Voisikohan Fogelholm kertoa minullekin, että mitä tämä täsmäkarppaus oikein on.

Edellinen Seuraava