Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 07.07.2017

SOTEn valinnanvapaus on todellinen uhka

Poliittinen eliitti on painiskelut jo pitkään SOTE-nimisen hypen parissa. Onko tästä mahdollisesta uudistuksesta siiten hyötyä potilaille, on aivan toinen asia. Olen yrittänyt selvittää, miten ja millä tavalla SOTE parantaisi tavallisen potilaan asemaa. Mistään ei selviä tämä kaikkein olennaisin asia. Puhutaan valinnan vapaudesta ja samalla maakuntauudistuksesta.

YLE ositti pitkästä aikaa todellista journalismia 29.06.2017 uutisissa kertoessaan tiivistetysti ja selkokielellä, mistä tässä kaikesta on kysymys. SOTE on politiikan uusvallanjako, todellinen lehmänkauppa, millä ei ole mitään tekemistä potilaiden todellisen edun kannalta. Kepu haluaa maakuntauudistusta ja Kokoomus valinnan vapautta. Yle haastatteli ohjelmassa eläkkeellä olevaa politiikkaan perehtynyttä professoria, jonka nimi valitettavasti vilahti niin, ettei se jäänyt mieleen. Professori kertoi avoimesti, että hankkeeseen liittyy paljon korruptiota. Toiseksi politiikka on tavallaan kuollut siinä mielessä, että mediatoimistot määräävät, mitä asioita ajetaan ja millä tavalla. Lakeja ajetaan läpi, vaikka ne ovat syntyessään susia ja perustuslakien vastaisia, mikä kertoo osaamattomuudesta tai sitten jostakin agendasta, mistä ei puhuta äänen. Toisaalta kyse on eräänlaisesta vallankaappauksesta. Hallitus toimii ikään kuin seuraavia vaaleja ei olisi tulossa. Virkamiehiä on uhkailtu. Asiantuntijoiden mielipiteillä ei ole merkitystä. Joten veikkaan tätä jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä demokratian sääntöjen mukaan hallituksen olisi pitänyt hajota viimeistään Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen. Kun kiima on kova, periaatteilla ei ole merkitystä. Mediasta ainoastaan Yle on todellakin toiminut tässä asiassa esimerkillisesti. Toimittaja Tiina Merikanto ansaitsisi kukkamerkin työstään, sillä hän on osannut tiivistää ja kysyä, mistä tuossa poliitikkojen nonsensestä on oikein kysymys.

Olen kirjoittanut jo vuosia mediatoimistojen vallasta, jonka juuret tulevat Yhdysvalloista. Mediatoimistot ovat olleet ja ovat kaiken sen takana, mikä koskee ravintoa ja terveyttä yleensä. Totta on silloin vain se, mikä tukee teollisuutta ja kaikkea keinotekoista. Tätä ilosanomaa sitten palkkioita teollisuudelta saavat "asiantuntijat" peesaavat aika ajoin. Elämme keinotodellisuudessa, missä Fake News=Real News.

Nyt tämä sama manipulaatiokoneisto on uinut politiikkaan, valtion hallintoon ja jopa puolustuspolitiikkaan. Mediatoimistot määräävät jopa, kuka on vihollinen ja kuka ei. Valtaosa politiikoista ja puolueetkin on näiden mediatoimistojen luomuksia, joille sitten kerrotaan, miten esiintyä ja mistä saa kertoa ja kuinka paljon. Pelkästä puheesta ja asennosta voi sanoa, kuka on nuo koulut käynyt. Odotan sitä päivää, jos sellaista koskaan tulee, että aktiivipalveluksessa olevat hallinnon ja politiikan asiantuntijat kertoisivat, mistä todella on kysymys, ettei tarvitse odottaa sitä päivää, kunnes he eläköityvät ja uskaltavat avata suunsa. Mutta toisaalta ymmärtää, että jokainen pelkää leipänsä puolesta.

En tiedä maakuntauudistuksesta juuri mitään, mutta olisi hyvä, ettei kaikki keskittyisi Helsinkiin, sillä elämää on muuallakin. Mutta tuskin uudistus tuo säästöjä, pikemminkin lisää byrokratiaa ja sitä kautta kustannuksia. Tiedän sen sijaan valinnanvapaudesta sitäkin enemmän. Kokoomushan ajaa tätä valinnan vapautta. Sana "vapaus" on kaunis, mutta tässä asiassa se on aivan jotain muuta. Taannoin kokoomuspolitiikkoja siirtyi yksityisten terveydenhoitoyritysten palvelukseen, mistä käsin he sitten vaikuttavat näihin päätöksiin. Joukko kokoomuslaisia naispolitiikkoja (Kirsi Piha, Taru Tujunen) pyörittää Ellun Kanat-nimistä mediatoimistoa, joka sählää syvällä politiikassa ja valtionhallinnossa. He nostivat Kataisen pinnalle tunnetuin seurauksin. Listaa voisi jatkaa. Kokoomus ei aja potilaan asiaa, vaan manipuloi mielipiteitä terveydenhoidon yksityistämisen puolesta, jotta moni heikäläinen pääsisi leveän leivän piiriin. Jos tämä toteutuu, niin edessä on amerikkalainen terveydenhoitojärjestelmä, vaikka nämä tyypit väittäisivät jotain muuta. Toteutuu vanha sanonta pirusta ja pikkusormesta. Valtiokin on tässä bisneksessä mukana. Suomalainen ei kerta kaikkiaan osaa olla omistaja vaan myy heti, kun on mahdollista kaiken ulkomaalaisille. Terveystalo myytiin ulkomaille. Vaikka näitä lääkäriyhtiöitä olisi vielä suomalaisessa omistuksessa, ne valuvat vähitellen kaikki ulkomaalaisten yhtiöiden haltuun, kun pöytään lyödään riittävästi rahaa. Myyminen on inhimillistä. Minäkin myisin, jos olisin mukana moisessa. Meillä kaikilla on hintamme. Kun tarpeeksi lyödään pöytään, mummokin saa mennä kaupan päälliseksi. Siksi tarvitaan periaatteita, sääntöjä ja lakeja, jotta kukaan ei vedä välistä yhteisessä asiassa. Kun systeemi on myyty, häntä (ulkomaiset yhtiöt) alkaa heiluttaa itse koiraa (Suomen valtio). Suuren rahan taustalla toimivat lääkeyhtiöt saavat sitten koko terveydenhoidon hallintaansa.

Jos palataan vielä valinnanvapauden yksityiskohtiin, niin miten mummo valitsee, minne mennä? On mahdotonta valita mitään, jos ei ole tietoa itse asiasta. Kuka kysyy, mikä on mummon todellinen ongelma ja vaiva? Ehkä mummoa neuvookin kokoomustaustainen mediayhtiö, mihin privaattisairaalaan pitää mennä. Valinta jää siksi mielikuvien varaan. Voi vain kysyä, että mikä se sellainen valinta on, kun kaikki määräävät kolesterolilääkkeitä kuin automaatit, oli kyse sitten julkisesta tai yksityisestä sektorista. Mistä sitten valita, yksityisen tai julkishallinnon lääkärin antaman pillerin väillä? Eikö kannattaisi siirtyä automaattiin, joka antaisi hoitosuositusten mukaisen pillerit suoraan ilman höpinöitä.

Yhtiöt hallitsevat terveydenhoidon maailmaa käsitteellä "hoitosuositus". On luotu uusi dogmi ja jumalan sana, jota ei saa kritisoida. Kun tarkastelee, keitä näiden hoitosuositusten takana on, niin useimmilla on jonkinasteinen kontakti lääkeyhtiöihin, muut joukosta ovat sitten niitä perässähiihtäjiä, joilla on halu päästä tuohon armoitettuun salaseuraan, joka takaa mukavan viran ja muuta hyvää. Eli tässäkin realisoituu sama kuin ruokasuosituksissa, jotka ovat lähtöisin ruokateollisuudesta. Olen lukenut hoitosuosituksia mielenkiinnolla ja mäppäillyt myös suositusten antajien taustoja. Suositukset ovat laadittu tendenssinomaisesti, vailla todellista kliinistä osaamista. Tiedeviitteetkin on valittu tukemaan suositusta. Vastakkaiset havainnot on kylmästi jätetty pois. On luotu illuusio, ettei ole todellisuutta näiden suositusten ulkopuolella. Juuri julkaistu tutkimus, joka koski syöpälääkäreiden kokouksessa puhuneiden asiantuntijoiden sidonnaisuuksia, kertoo osaltaan karua kieltä. Lähes kaikki puhujat olivat sidoksissa lääketeollisuuteen. Se on samaa, jos yritettäisiin ratkaista liikenneongelmia autokauppiaiden neuvojen perusteella.

Nuoret kollegat on peloteltu noudattamaan orjallisesti näitä sääntöjä ja oman aivokapasiteetin käyttö on vähintäänkin epätoivottavaa. Todellisuudessa kysymys ei ole valinnanvapaudesta vaan lääkäreiden osaamisesta, joka on romuttumassa huimaa vauhtia. Ajatus ei ole minun vaan arvostamani professorin. Koko nykyinen terveydenhoidon sekamelska on poliittisesti valittujen johtajien kuten Jussi Huttusen ja Pekka Puskan syytä. Nykyinen Juhani Eskola on tullut rokotetehtaan piiristä ja hänet on valittu jostain käsittämättömästä syystä virkaan. Kaikille on yhteistä täydellinen kliinisen todellisuuden puute. Siksi koko terveydenhoito on mennyt sekaisin. He eivät kerta kaikkiaan ymmärrä potilaiden ja heitä hoitavien lääkäreiden todellisuudesta mitään. Kaiken lisäksi kepulainen Puska on mukana väsäämässä tätä SOTEA eli se, joka on syyllinen koko sotkuun, on "korjaamassa" luomaansa ongelmaa. Einstein sanoi aikanaan, ettei ongelmia voida ratkaista samoilla menetelmillä, millä ne on luotu, mutta politiikka on jotain fysiikan lakejakin suurempaa. Ehkä pääministeri taivaallisten yhteyksiensä vuoksi on saanut viestin, että Einstein oli väärässä.

Monet osaajat ovat siksi jättäneet julkisen puolen ja siirtyneet yksityissektorille. On toimivia yksiköitä ja sitten myös vähemmän toimivia. Jos todella halutaan tehdä aitoja, ihmistä tukevia terveydenhoidon uudistuksia, niin ehdottomasti pitäisi koko muutos olla kliinikkojen käsissä. Maassa on huippuosaamista ja kokemusta, joka on kylmästi sivuutettu. On päätettävä, haluammeko säilyttää kansallisen terveydenhoidon vai myymmekö sen eniten maksavalle. Ilmeisesti poliitikkojen ymmärrys ei riitä käsittämään sitä tosiasiaa, että terveydenhoito toimii aivan eri periaatteiden mukaan kuin Talvivaaran kaivos. Osaavissa käsissä terveydenhoito toimii mahdollisimman ekonomisesti. Osaavien kliinikkojen käsissä hoitokustannukset ovat minimissään, mutta privatisointi sen sijaan räjäyttää kulut taivaisiin ja romauttaa laadun, mistä Yhdysvallat on oiva esimerkki.

Sain potilaalta asiaa hyvin valaisevan kirjeen, jonka hän oli saanut Terveystalo-yhtiöltä, siltä, jonka valtio myi kansainvälisille sijoittajille.


Hyvä asiakkaamme,
Sinulta on mitattu korkea kolesteroliarvo viimeksi noin vuosi sitten. Kolesteroliarvoista nimenomaan LDL-kolesteroli on se, jota käytetään hoidon tarpeen tai toteutumisen mittarina. LDL-kolesteroliarvosi on ollut yli 3, kun suositus on alle 3 mmol/l. Kolesterolia on tässä tapauksessa hyvä seurata vähintään vuosittain, jotta nähtäisiin ovatko ruokavaliohoito tai lääkehoito riittäviä.

Suuren valtimotautiriskin potilailla, kuten diabeetikoilla ja munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla tavoitearvo on alle 2,5 ja hyvin suuren riskin potilailla, kuten sepelvaltimotautia sairastavilla tai diabeetikoilla, joilla on kohde-elinvaurioita, tavoitearvo on alle 1,8 mmol/l.

Tiesithän, että korkea kolesteroli on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Kolesterolia voidaan alentaa tehokkaasti ruokavalion, liikunnan ja tarvittaessa lääkityksen avulla.

Jos tämä viesti on aiheeton tai olet lääkärin kanssa sopinut muuta toimi lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Olet saanut tämän viestin asiakasrekisteriimme antamasi suostumuksen perusteella.

Ystävällisin terveisin,

kehittämisylilääkäri ja terveydenhuollon erikoislääkäri

Yksityisestä terveydenhoitopalvelusta on tullut isoveli, joka jo huutelee perään, että lääkkeitä lisää. Kysymys ei ole potilaan todellisesta tarpeesta ja aidosta valinnanmahdollisuudesta, vaan pakkosyötöstä. Mielenkiintoista on myös kirjeen sinutteleva sävy, joka sinänsä on vastoin perinteisen terveydenhoidon perussääntöjä. On unohtunut, että potilasta pitää kohdella kunnioittavasti. Sinuttelu on alentavaa. Moraali on romahtanut. Kuulen jatkuvasti potilailta, ettei heitä kuunnella ja jos eivät halua lääkkeitä, niin heitetään ulos. Potilaslain henkeä ei enää ole. Moraali on rapautunut ja empatia hävinnyt, mutta ei yksinomaan Suomessa. Se on yleinen piirre kaikissa maissa, jotka seuraavat orjallisesti Yhdysvaltojen suosituksia.

Pahinta onkin, että lääkärit väsyvät. Yhdysvaltojen lääkäriyhdistyksen tekemän tutkimuksen mukaan 90 % lääkäreistä katsoo, että lääketiede on mennyt täysin väärille raiteille. 83 % lääkäreistä on miettinyt vaihtavansa alaa. Puolet lääkäreistä on kokenut burn outia. Lääkäreiden palkat ovat romahtaneet. Keskiverto lääkäri tienaa saman nyt kuin 1970-luvulla, mutta joutuu katsomaan tuplasti enemmän potilaita. Yhdysvalloissa terveydenhoito vie 24 % kansantuotteesta. Käytännössä tämä tarkoittaa 10.000 dollaria (nykykurssin mukaan noin 8700 €) jokaista asukasta kohden. Kertolaskulla selviää, mitä tämä systeemi maksasi tänään Suomessa eli lähes 29 miljardia. Koko ajan kustannukset nousevat ja on laskettu, että koko terveydenhoito tulee maksamaan Yhdysvalloissa 47 biljoonaa dollaria vuoteen 2030 mennessä, mikä johtaa väistämättä koko Yhdysvaltojen talouden romahtamiseen vuoteen 2035 mennessä. Maksuautomaattikierre johtuu lääketeollisuuden ja vakuutusyhtiöiden liitosta. Molemmat hyötyvät, ja kustannuksille ei löydy kattoa. Tämä on Suomenkin tulevaisuus jos "valinnanvapaus" toteutuu. Vakuutusyhtiöt ovat Suomessakin haukkana mukana.

Annan jokaiselle nuorelle neuvon: älkää opiskelko lääketiedettä, ellette halua lääketeollisuuden etäpäätteeksi. Oheisena erään terveydenhoidon piirissä kovia kokeneen nuoren palaute. Suomessahan ei Lääkäriliitto ole tehnyt mitään vastaavaa tutkimusta, sillä liitto istuu tiukasti lääkefirmojen taskussa ja sensuroi kaikki toisenlaiset ajatukset.

Voisimme ottaa mallia Saksasta. Siellä pidetään kommunikaatiota kaikkein tärkeimpänä kykynä potilastyössä. Lääketieteen opiskelijat ja lääkärit opetetaan kuuntelemana potilasta, ei pelkällä korvalla vaan myös tekemään havaintoja potilaan olemuksesta kommunikaation. Tiedetään, että inhimillisestä vuorovaikutuksesta tapahtuu tiedostamattomalla tasolla. Tätä ei-verbaalista kommunikaatiota pidetään hyvin tärkeänä. Siihen voi jokainen harjaantua. Saksalaisten mukaan jopa 80 % diagnoosista syntyy pelkän kommunikaation perusteella. Kun vertaa tätä Suomeen, missä on tavallista, että puhumaton lääkäri näprää tietokonetta selkä potilaaseen päin, printtaa reseptit pelkkien laboratoriotulosten perusteella ja sitten potilas saa häipyä vähin äänin ilman, että hän saa tietää, mistä on todella kysymys, kulttuuriero on huimaava. Toinen, mikä on erittäin tärkeä Saksassa, on kieli. Koko lääketieteen sanasto on saksankielinen. Mitään anglosaksisia termejä ei käytetä. Ulkomaalaisen lääkärin, joka haluaa töihin Saksaan, on osattava kieli hyvin. Kielitentti on tiukka. Se on läpäistävä ennen kuin edes mahdollista aloittaa työtä. Jos tätäkin vertaa Suomen käytäntöön, niin eri on myös huimaava. Potilaani kertoi, että Espoossa Jorvin sairaalassa häntä tutki ulkomaalainen suomea osaamaton lääkäri, joka tarvitsi tulkin työssään. Eikö Suomen olisi terveysasioissa haettava ideoita lähempää kuin rapakon takaa.

Terveystalon kirjeessä mainitaan liikunta, ruokavaliohoito ja lääkitys keinoina alentaa kolesterolia. Liikunta ja virallinen ruokavalio ei alenna kolesterolia, joten ne ovat kuin lumeeksi, kun todellinen tarkoitus on lääkitä kaikki, joiden arvot eivät ole vaadittavaa tasoa.

Jos puhutaan aidosta valinnanmahdollisuudesta, niin sellainen olisi elämä ilman lääkkeitä, mutta sehän ei tule kysymykseen, sillä koko nykyinen systeemi seisoo tai kaatuu kolesteroliteorian mukana. Olisikin mielenkiintoista nähdä, millä Terveystalo perustelee noita suosituksia. Mihin tieteelliseen tosiasiaan ne perustuvat? Tiedän, että ne ovat suoraan Yhdysvalloista. Asian takana on kansainvälinen klaani. Suositukset laaditaan suljettujen ovien takana ja osallistujien on allekirjoitettava vaitiololupaus. Tämä sitten on sitä tiedettä.

Todellisuudessa lääketeollisuus on hädissään sen tosiasian kanssa, ettei kolesterolilla ole mitään merkitystä, vaan insuliiniresistenssi on todellinen sairauksien aiheuttaja. Kuten edellisessä blogissani kerroin, insuliiniresistenssiin ei ole olemassa patentoitavaa lääkettä vaan sen hoito on VHH ja lihasten aktivointi. Muiden rasva-arvojen poisjättö laboratoriotutkimuksista sataa lääketeollisuuden laariin, sillä kolesterolilääkkeet tehoavat vain LDL-kolesteroliin. Kuitenkin nuo muut arvot ovat tuiki tärkeitä. HDL:n ja triglyseridien perustella voi päätellä paljon insuliiniresistenssistä, tulehduksesta ja LDL:n laadusta. Tällä tiedolla on todellista merkitystä. Pelkkä LDL ei kerro yhtään mitään. Terveystalon suositus on todella väärin, ellei suorastaan rikollinen, mutta kertoo, mitä on odotettavissa.

Edellinen Seuraava