Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 06.10.2017

SOTESTA, PAKKOROKOTUKSISTA JA MAIDOSTA

Lääkäreitä on kahta tyyppiä: niitä, jotka tekevät kliinistä työtä potilaiden kanssa ja niitä, jotka eivät. Koko terveydenhoito on rakentunut niin, että tuo jälkimmäinen porukka määrää kaikesta. Tämä kahtiajako kahden eri todellisuuden kanssa on terveydenhoidon ongelmien perussyy. Ensimmäistä ryhmää voisi kutsua osaajiksi ja toista sitten ei-osaajiksi. Ensimmäinen ryhmä eli kliinikot elävät reaalimaailmassa potilaiden kanssa tietäen potilaiden todelliset tarpeet, kun taas tämä toinen ryhmä on täysin vieraantunut tuosta kaikesta. Ei-osaajat ovat sitoutuneet valtaan, vallankäyttäjiin sekä terveydenhoitoon liittyvään yritysmaailmaan. Siksi kaikki päätökset, jotka koskevat terveydenhoitoa, ovat vääriä, sillä niillä ei ole mitään kosketuspintaa potilaan ongelmien ja tarpeiden kanssa. Valtaa käyttävä ryhmä perustelee päätöksiä tutkitulla tiedolla, jonka todellisuusarvo lähes kauttaaltaan on hyvin kyseenalainen - ellei suorastaan täysi nolla. Kyse on politiikasta ja taloudellisista intresseistä, joiden edessä mediakin on menettänyt hampaansa.

Hyvä esimerkki tästä on Suomen terveydenhoidon nykytila, jonka eriarvoistumisen kehitys on ollut käynnissä jo pitempään, paljon ennen nykyistä Sote-uudistusta. Sote ei ole todellinen uudistus potilaan kannalta katsoen vaan vallan ja rahan uusjako. Työterveyden hoidon uudelleen järjestely on mahdollistanut tilanteen, missä osa potilaista pääsee paraatiovesta ja toinen saa odotella rauhassa keittiön oven takana. Sote tulee jyrkentämään entistä enemmän tätä eroa. Sitten poliitikkojen tyhmän päätöksen perusteella valtio myi työterveydenhoitonsa kansainväliselle pörssiyhtiölle, jonka toimintaan kuuluu siirtää voitot veroparatiiseihin. Nyt suomalainen raha on ostanut yhtiön lähes puolella miljardilla, tarkoituksenaan olla vahva toimija uudessa Sote-maailmassa. Miten tämä mahdollinen uudistus tuo parannusta nykyiseen, koska osaajien ääntä ei kuunnella, vaan muutoksen nuijivat läpi ei-osaajat? Privaattipuolelle syntyy monoliitti, valtio valiossa, joka kaventaa entisestään lääkäreiden toimintamahdollisuuksia. Toinen kysymys on raha. Kaiken todennäköisyyden mukaan pörssiyhtiöiden mukaantulo lisää kustannuksia. En ole nähdyt yhtään esitystä, miten kustannuksia rajataan. Jo nyt terveydenhoito haukkaa suurimman palan valtion budjetista. Tuo raha on sitten poissa muualta. Kannattaisi keskustella koko työterveydenhoidon mielekkyydestä yleensä. Useampi tutkimus on osoittanut, ettei terveiden henkilöiden jatkuvasta tsekkaamisesta ole mitään hyötyä. Nämä "terveystarkastukset" ovat privaattipuolen suurin tulolähde. Terveystarkastukset ovat eräänlainen vedätys, joka Soten myötä vain lisääntyy.

Kun maasta puuttuu johtajuus, meidän pitäisi antaa koko terveydenhoidon uudistus osaajien käsiin ja siirtää ei-osaajat vaikkapa terveyskeskukseen oppimaan elämän realiteetteja ja odottamaan eläkettä. Uudistus on mahdollista. Ei tarvitse kuin katsoa Finnairin suuntaan, joka voi hyvin ja kukoistaa, kiitos pätevän johdon. Kun muistaa minkälainen poliitikkojen ja heidän kavereittensa leikkikenttä Finnair oli, niin muutos on todella fantastinen. Suomen terveydenhoito muistuttaa tuota entistä Finnairia, jossa kukaan ei voinut hyvin.

THL:n entiset johtajat Jussi Huttunen ja Pekka Puska ovat pääsääntöisesti vastuussa siitä, miksi tilanne on se, mikä on. Nämä kaksi mainittua kuuluu poliittiseen eliittiin ja samalla ei-osaajiin. Nykyinen Eskola tuli virkaan Puskan järjestämänä ja on todennäköisesti Kepun siunauksella virassa. Eskola tuli virkaan rokoteteollisuudesta ja oli yksi niistä, jotka saivat maailman hysterian partaalle H1N1-epidemian aikana, mikä osoittautui täysin flopiksi. Lääketeollisuus teki sillä mahtavat voitot myytyään varastot tyhjiin lääkkeistä, jotka kaiken lisäksi todettiin tehottomiksi. Lisäyksenä linkki samasta aiheesta, joka myös sisältää tutkittua tietoa vaihtoehdoista flunssaa vastaan, mm. homeopatiasta, joka on kirosana Suomessa, mutta Euroopassa arkipäivää ja EU:n hyväksymä hoito.

Rokotteista vaurioituneet on autuaasti unohdettu, mutta se ei ole muuttanut tahtia. Suomeen on rustattu uusi rokotelaki, joka astuu voimaan maaliskuussa. Kyse on pakkorokotuksista, ja jos lakia lukee pieteetillä, sen voimalla kaikki rokottamattomat voidaan sulkea keskitysleireille yleisvaarallisen taudin ilmaannuttua. Tuon yleisvaarallisen taudin sitten määrittelevät Eskolan tapaiset henkilöt.

Jos Suomea vertaa rokoteasiassa läntiseen naapuriin, niin Ruotsin parlamentti totesi, että pakkorokotukset ovat perustuslain vastaisia. Suomen eduskunta painoi jaa-nappia kuin lauma tahdottomia idiootteja. Suomessa on vallalla terveyskäsitys, joka muistuttaa tismalleen natsien ihanteita. Kepun uusi terveysministeri Annika Saarikko puolustaa fanaattisesti pakkorokotuksia, mikä on ymmärrettävää, sillä Sipilän hallitus tarvitsee moisia jees-tyyppejä, joilla on halu miellyttää ylempiä, kun trendinä on polkea perustuslakia muutenkin. Tutkimukset eivät tue terveydenhoitohenkilökunnan kausiflunssan pakkorokotuksia, joten herää kysymys, kenen etua ja mitä pakkolailla haetaan.

Turkulainen professori Juhani Knuuti oikoo blogissaan somehypeä maidosta. Professori mainostaa itseään näin: Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti käsittelee blogissaan terveyteen liittyviä aiheita ja väitteitä tieteellisin metodein mutta maallikolle ymmärrettävästi. Kun lukee hänen maitojuttunsa, niin se muistuttaa enemmän Valion mainosta kuin vakavan, asioihin perehtyneen ihmisen tekstiä. Knuuti puolustaa prosessoitua maitoa ilman mitään viitettä mihinkään. Sanon Valion, sillä kilpailija Arla on tuonut markkinoille paljon homogenoimattomia tuotteita, eikä käytä kuten Valio karrageenia, joka aiheuttaa todetusti suolistotulehduksia.

Minulla on hyvin paljon kliinistä kokemusta maidon haitoista. Monet ihmiset ovat ihmetelleet, miksi he saavat Suomessa maidosta oireita, kun taas ulkomailla eivät. Monen oireet häviävät, kun jättää homogenoidun maidon ja siirtyy homogenoimattomaan ja vieläpä täysrasvaiseen maitoon. Laktoosi-intoleranssidiagnoosin saanut on kertonut voineensa käyttää maitotuotteita ulkomailla ilman oireita. Tämä taas saa epäilemään koko laktoosi-intoleranssisidiagnoosia. Varmasti niitäkin on, mutta kuinka paljon maidon muita haittoja painetaan tuon nimikkeen alle. Raakamaito on todella ihmeaine. Sitä käyttäessä oireet häviävät lähes kaikilta.

Olen tiedustellut asiaa pariinkin otteeseen Valiolta, mutta en ole saanut minkäänlaista vastausta, en edes kohteliasta vastausta, että kysymyksenne on siirretty eteenpäin, kuten yleensä on tapana. Olen joutunut kaivamaan maitotiedot ulkomaisista lähteistä. Oikea tieto on kiven takana. Olennaisin tieto koskisi käsitellyn maidon ja käsittelemättömän maidon eroja in vivo, mikä tarkoittaa elävässä elämässä. Niitä ei ole tehty, ja maitoteollisuus visusti pitää huolen, ettei niitä tehdä, mikä taas vahvistaa käsitystäni siitä, mikä on muodostunut potilastyössä käsitellyn maidon haitoista.

Knuuti ei ole kliinikko. Siksi on oikeastaan huvittavaa lukea hänen mielipiteitään maidosta. Knuuti ei usko, että ihmisiä pakotetaan juomaan maitoa. Todellisuudessa päivähoito ja koulut vaativat lääkärintodistuksen maidottomuudesta. Enää ei uskota vanhempien sanaan. Knuuti ei usko rasvattoman maidon värjäykseen. Väitteitä hän pitää huuhaana. Hän ei tiedä, että rasvatonta maitoa on värjätty pitkään maitojauheella. Maitojauheesta ei tarvitse mainita mitään, vaikka se sisältää hapettunutta kolesterolia, joka vuorostaan aiheuttaa verisuonivaurioita. Knuuti on naiivi, kun uskoo, että kaikki painetaan pakkauksen kylkeen. Maitobisnes on kansainvälistä ja tuottajien trendit samaten. Tuotteita on alettu värjätä nanokoon titaanidioksidilla, joka antaa kauniin vitivalkoisen värin. Titaanidioksidin vaikutuksista maidon ulkonäköön löytyy jo tutkimuksiakin. Eviran mukaan titaanidioksidi on ihan ok ruuan lisäaine, jonka koodi on E171. Toisaalta titaanidioksidi on yhdistetty syöpään ja aivovaurioon. Miksi arvon professori ei selvitä näitä asioita ennen kuin pitää kaikkea huuhaana?

Knuuti puolustaa voimakkaasti homogenointia ja toteaa, etteivät maidon proteiinit, aminohapot tai ravintoarvot muokkaudu olennaisesti. Mihin tutkittuun tietoon hänen väitteensä perustuvat, sitä hän ei kerro. Hän käyttää lähteenään Wikipediaa, joka ruokaa koskevissa artikkeleissa on yhtä luotettava lähde kuin käytetyn auton mainos. Lainatessaan Wikipediaa Knuuti osoittaa henkistä laiskuutta. Vastaavasti lainaan lausetta maidon valmistajien aviisista: "Dairy Science and Technology," since the homogenization process makes the fat molecules small enough to bypass digestion, milk&rsuo;s natural hormones and the hormones that cows receive to produce more milk also bypass digestion. Suomeksi se tarkoittaa, että rasvapisaroiden pienentyessä myös lehmän omat hormonit voivat imeytyä ihmisen suolistosta, ja se taas ei ole hyvä juttu. Mutta kuten yllä, näitähän ei ole tutkittu, ja syykin on ilmeinen.

Knuuti kertoo, että maidon D-vitamiini on lisättyä. Hänen mukaansa se on samaa vitamiinia kuin muuallakin. Hän ei täsmennä, onko se D3- tai D2-vitamiinia. Siitä ei ole mainintaa maitopurkin kyljessä, mutta se on ulkomaisten lähteiden mukaan D2-vitamiinia. Sitähän saa sienistä, mutta D3-vitamiini on eläinperäistä ja huomattavasti D 2:ta tehokkaampi. Kaiken lisäksi D2-vitamiini häiritsee D3-vitamiinin aineenvaihduntaa. D2 aiheuttaa herkemmin myös myrkytystiloja kuin D3. Knuutin mietteitä voisi kommentoida enemmänkin, mutta en viitsi. Samaa höttöä ja ihmisten syyllistämistä loppukin.

YLE on merkillinen laitos. Se elää verovaroin ajatuksena, että toimittajat voisivat keskittyä tekemään kunnon juttuja. Mitä sitten on sanottava YLE:n sokerijutusta? Siinä toimittaja lainaa jutun suoraan Bisness Insideristä, joka on teollisuuden äänitorvi. Juttu on täyttä roskaa, sillä Coca-Cola ja monet muut yhtiöt ovat paniikissa Robert Lustigin uuden kirjan johdosta. Kirja kertoo, kuinka kansakuntaa on vedätetty ravinto- ynnä muissa asioissa. Kenen asialla on toimittaja Timo Keränen? Jos saisin päättää, niin kenkää välittömästi. Hän saa palkkaa siitä, että jutut rakennetaan itse, mutta ilmeisesti kyky ei riitä muuhun kuin lainailuun.

Hesari se antaa tilaa kaikille ruokateollisuutta tukeville. Sellaisille kuten Fogelholm, Laatikainen ja nyt uutena kasvona Eija Orrveteläinen, joka toteaa, että magnesiumlisät ovat turhia, sillä puutostilaa ei terveillä esiinny. Orrveteläinen voisi kertoa, mihin hän väitteensä perustaa. Sitä ei Hesarin toimittaja osaamattomuuttaan huomannut kysyä tai sitten jätti kysymättä tarkoituksella. Neuvoni on, että ottakaa ihmeessä magnesium-lisää. Kun sitten tutkii, mitä elementtejä näiden ravitsemusterapeuttien taustalla on, niin ymmärtää, miksi moiset mielipiteet. Täytyyhän sitä rahoittajan etuja ajaa.

Edellinen Seuraava