Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 29.10.2012

STATIINIT AIHEUTTAVAT SYDÄNTAUTIA

Yhdysvalloissa on seurattu väestön sydäntautien riskitekijöiden kehitystä. Siellä on todettu, ettei kolesterolin ja muiden riskitekijöiden lasku selity pelkästään kolesterolilääkkeiden käytöllä, vaan ennen kaikkea hiilihydraattien ja transrasvojen käytön vähenemisellä. Yhdysvalloissa ei ole seurattu pelkästään LDL- kolesterolia, vaan myös HDL-kolesterolia ja triglyseridejä. Tämä poikkeaa täysin siitä, miten THL ajattelee näistä asioista. Taannoin pääjohtaja Pekka Puska pelotteli tuttuun tapaansa VHH:n vaaroista, kun taas Yhdysvalloissa nähdään, että juuri hiilihydraattien vähentämisellä on ollut suotuisa vaikutus sydäntautien riskitekijöihin ja yleiseen terveydentilaan. Ilmeisesti THL:n sekä Diabetes- ja Sydänliiton asiantuntijat eivät ole lukeneet tätä hiljattain JAMA:ssa julkaistua analyysiä.

Kesällä julkaistiin kaksi merkittävää tutkimusta statiinien (kolesterolia alentava lääke) haitoista ja tulokset olivat tyrmääviä. Statiinit lisäävät huomattavasti verisuonten kalkkeutumista ja siten lisäävät sydänkuoleman riskiä. Atherosclerosis -lehdessä julkaistu tutkimus toteaa, että statiinit lisäävät verisuonten kalkkeumaa 52 %.

Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan samoin, että statiinit lisäävät huomattavasti diabeetikkojen verisuonten kalkkeutumista. Se on tavallaan ironista, sillä Käypä hoito -suositusten mukaan määrätään jokaisella diabeetikolle statiinit riippumatta heidän kolesterolitasostaan. Tähän mielipuolisen paradoksiseen hoitokierteeseen vielä sen verran lisää, että statiinit lisäävät postmenopaussinaisten diabetesriskiä 48 %.

Käypä hoito -suosituksia laativat lääkärit ovat vahvasti sidoksissa lääketeollisuuteen.

Olemme tulleet todella hulluun vaiheeseen ikääntyvien ihmisten hoidossa. Professori Matti Uusituvan aikoinaan esittämä ajatus, ettei diabeetikon tarvitse enää noudattaa hankalaa ruokavaliota (VHH:ta, joka on yli 200 vuotta vanha diabeteksen perushoito) vaan voi syödä mitä tahansa, kun vain ottaa lääkkeet. Samainen mies selitti tässä taannoin julkisuudessa, että VHH on humpuukia, ja ettei sitä tarvitse edes tutkia. Tämä hänen suosimansa polyfarmasia on ajamassa ihmiset ennenaikaisesti hautaan. Se on eräänlainen sosiaalinen kokeilu ilman tieteellistä perustetta.

Kun alkaa ilmaantua asiallista ja puolueetonta tutkimusta, niin koko statiinihömppä alkaa osoittautua yhdeksi vuosisadan suurimmaksi vedätykseksi, millä tyhjennettiin terveyskassat ja tehtiin sairaaksi ihmiset.

Tuore tutkimus antaa viitteitä, ettei nykyinen suositus diabeteksen hoidosta ole kohdallaan. Laihdutus vähäkalorisella runsashiilihydraattisella ruokavaliolla sekä samanaikaisesti fyysisen harjoituksen lisäys ei estänyt sydänkohtauksia diabeetikoilla eli viralliset ohjeet ovat tyhjästä ja vain syyllistävät ihmisiä. Ainoa todella järkevä tapa hoitaa diabetesta on hiilihydraattien rajoitus.

Samalla kun statiinien haitat ja hyödyttömyys alkaa käydä yhä ilmeisemmäksi, on rinnalle ilmaantunut hyvin positiivisia tutkimuksia lisäraviteiden vaikutuksista sydänkuolemien ehkäisemisessä.

Hiljattain on julkaistu noin 15 vuottakestänyt japanilaistutkimus, johon osallistui lähes 60 000 ihmistä. Se osoitti, että riittävä magnesiumin saanti vähensi sydänkuolemia peräti 50 %. Asperiini, statiinit ja verenpainelääkkeet eivät pääse lähellekään tätä tehoa.

Samaan tulokseen on tullut keväällä julkaistu ruotsalaistutkimus jossa seurattiin noin 500 ikääntynyttä sydänpotilasta. Puolet potilaista sai coentsyymiQ10:ä 200 mg ja seleeniä 200 mcg päivässä ja toinen puoli placeboa. Potilaita seurattiin 5 vuotta. Paceboryhmästä kuoli seuranta-aikana 12.6 % ja lisäravinneryhmästä 5.9 %. Ero oli huimat 50 %.

Mielenkiintoista olisi tietää, mitä tapahtuisi, jos nämä kaikki aineet yhdistettäisiin. Tulos ei tietystikään ole 100 % mutta ainakin yli 50 %. Mutta, jos näitä tuloksia vertaa ruotsalaiseen analyysiin statiinien tehosta, joka koski yli 4 miljoonaa ihmistä, niin statiinien teho oli alle 1 %. Sivuvaikutuksista ei puhuttu lainkaan ja niitäkin on havaittu olevan yli 300 erilaista. Osa niistä on todella kohtalokkaita.

Olemme vuosia kuulleet maan johtavien terveysasiantuntijoiden jatkuvasti väheksyvän lisäravinteita, pitäneet niitä turhina ja jopa vaarallisina. Kun tietoa alkaa olla saatavilla, voi kysyä, mihin me tarvitsemme noita asiantuntijoita, jotka ovat pettäneet luottamuksemme

Edellinen Seuraava