Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 08.08.2010

SUOMEN KESÄ

Kesä tuli vietettyä pääosin pohjoisessa Posiolla. Talo jossa asuimme, on vaimoni Maaritin isovanhempien perua, yli sata vuotta vanha lappilainen hirsinen maatalo, jota on pieteetillä kunnostettu. Talossa ei ole sähköä, eikä tule. Vesi haetaan Euroopan suurimmasta lähteestä, Kitkajärvestä. Tietysti on ulkovessa ja aamusuihkun korvaa pulahdus järvessä. Onni on vielä sekin, että talo sattuu olemaan alueella, jossa kännykkä ei soi. Navetan viereisellä kohoumalla saattaa saada yhteyden, joka sekin pätkii.

Vanhassa hirsitalossa on hyvä hengittää. Hiljaisuus on käsin kosketeltavaa. Suosittelen, ja jos ei satu olemaan omasta takaa tällaista paikkaa, Metsähallitukselta voi vuokrata kämppiä Jumalan selän takaa, ja siellä on todella rauhallista. Mutta tietysti vain niille, jotka eivät pelkää yksinäisyyttä ja karhuja. Ainahan voi hoilata virsiä, mikä oli ennen hyvä ja tavallinen tapa pitää karhut etäällä.

Vihreiden cityneurootikkojen parjaama Metsähallitus on tehnyt upeaa työtä meille taviksille. Jokaiselle löytyy kunkin kunnolle sopivia vaellusreittejä. Kävely luonnossa ja tulilla istuminen voittaa minkä tahansa etelän kohteen.

Keskiyön aurinko tunturin laella on jotain sanoin kuvaamatonta. Se on kokemus, joka ylittää Grand Canyonin, missä on tullut myös käytyä. Koko komeus Suomessa! Menkää katsomaan edes kerran. Yllättävän harva on jaksanut kiivetä tunturiin. Otamme kaikki itsestäänselvyyksinä, jos se vain on kotimaassa. Siitäkin huolimatta, ettemme ole nähnyt koko näytelmää. Kannattaa nähdä hieman vaivaa sillä maailman mahtavimman spektaakkelin katselu ei maksa mitään.

Keskiyön aurinko Kitkajärvellä

Tuli luettua myös lehtiä silloin kun oli asiaa kylille. Ilokseni huomasin, että Hesari on piristynyt huomattavasti terveeseen suuntaan. Oli artikkeli rasvoista ilman, että olisi pyydetty margariinimafian mielipidettä siitä, miten asiat todella ovat. Hienoa! Sitten oli professori Jukka Kekkosen artikkeli, kuinka poliitikot eivät piittaa Suomen laeista. Mielijournalistini Markku Saksa oli myös kirjoittanut USA:n demografian muutoksesta. Sitten vielä ihan hauska juttu, joka koski goji -marjoja. Itse en ole ymmärtänyt hypeä superfoodista, etenkin kun metsät ovat täynnä mustikkaa ja pohjoisessa hillaa, jota sattui olemaan runsaasti omilla tutuilla paikoilla. Jutussa todettiin, että kyseinen superfood sisältää kaikenlaista ei-toivottua ylimääräistä. Mutta se on oikein niille laiskoille neuroille, jotka eivät jaksa mennä metsään poimimaan todellista terveyttä.

Jos Hesarin linja jatkuu, niin on odotettavissa todella mielenkiintoisia juttuja, etenkin kun vaalitkin lähestyvät.

Edellinen Seuraava