Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 23.03.2009

SUOMEN KUVALEHTI HUUHAATA VASTAAN

Suomen kuvalehden tutkiva journalisti Kustaa Hulkko on ilmaissut syvän huolensa maassa vallitsevasta huuhaa-ajattelusta ja siitä, etteivät ihmiset enää kunnioita professoreita ja muita auktoriteetteja. Kun lehden ajasta tipahtaneen toimituksen takia kirjoitusta ei ole saatavana elektronisessa muodossa, kopioin sen itse sanatarkasti tähän blogikirjoitukseen:

Huuhaata vastaan

Korkea kolesterolitaso ahtauttaa valtimoita ja tappaa. Vuonna 2005 se aiheutti koko maailmassa yli neljä miljoona kuolemaa.

Käsitys kolesterolin vaarallisuudesta perustuu laajaan tutkimustietoon. Sitä tukee se, että riskiryhmään kuuluvia potilaita hoidetaan menestyksellisesti” pahaa” LDL-kolesterolia alentavilla lääkkeillä.

Sitä tukee myös luonnon oma pikku testi. On nimittäin geenimutaatio, jossa LDL-taso on synnynnäisesti matala. Tämän mutaation kantajilla sepelvaltimotaudin riski on alentunut lähes 90 prosenttia.

Kaikki eivät myönnä kolesterolin ja ahtauttavan valtimokovettuman yhteyttä. Teorian ehkä tunnetuin kriitikko on Ruotsissa toimiva lääkäri Uffe Ravnskov, joka hyökkää kirjoissaan ”kolesterolimyyttiä” vastaan. Ravnskov saa paljon julkisuutta myös lehdessä.

Varsinaiset kolesterolitutkijat, jollainen Ravnskov itse ei ole, tosin eivät innostu hänen väitteistään. He pitävät häntä epäluotettavana. Missä kohdin Ravnskov ja hänen kannattajansa menevät halpaan?

Yksi kompastuskivi näyttää olevan se, että he ajattelevat mustavalkoisesti joko-tai-tyyppisesti. Kuitenkin kysymys on todennäköisyyksistä. Veren LDL-kolesteroli on useimmiten valtimotaudin ratkaiseva syy. Useimmiten: ateroomaplakkeja syntyy erittäin todennäköisesti, jos veren kolesterolipitoisuus on liian korkea. Kolesteroli ei siis ole koko selitys valtimotaudille, mutta se on kuitenkin pääselitys.

Yksilöllisiä eroja on. Riippuu yksilöistä ja kolesterolihiukkasten rakenteesta, kuinka suuri kolesterolipitoisuus on vaarallinen.

Summa summarum: ”Vaikea tätä on enää järkisyillä vastustaa” kirjoitti Oulun yliopiston geriatrian professori Timo Strandberg (Kanava 8/2008). Miksi sitten diletanttien ja humpuukimaakarien ”tieto” käy kaupaksi.

Postmodernissa maailmassa ei enää tarvitse kumarrella auktoriteetteja, mikä on tietysti myönteistä. Ja on mainio juttu, että myös niin sanottu tiede on riisuttu arvomerkeistään.

Valitettavasti kolikon toinen puoli on se, että hölynpölyä tuotetaan ja levitetään valtavasti.

Mikä neuvoksi? Kyllä koulun pitäisi tehdä jotain. Peruskoulun tai viimeistään lukion opetusohjelmaan täytyisi saada kriittisen ajattelun peruskurssi, rautaisannos bullshitiä ja propagandaa vastaan. Se ei ainakaan haitaksi ole.

Olen lukenut jutun kolmeen kertaan enkä ymmärrä sen logiikkaa. Hulkko on kopioinut ihailemansa oululaisprofessorin aatoksia tajuamatta mistä tämä puhuu. Kun Hulkko vapaasti parjaa lehdessä Ravnskovia, voin minä puolestani kutsua Hulkkoa todelliseksi tyhjäntoimittajaksi, joita konsensus-Suomi on pullollaan. Jos Hulkko omaisi edes jonkin verran ammattitaitoa, hän olisi lukenut Ravnskovin kirjan Kolesterolimyytti, jonka saa selvällä suomen kielellä, ja sitten miettinyt asiaa. Se taitaa olla liikaa pyydetty sillä ajattelu tekee kipeää Hulkon kaltaisille.

Mitä sitten pitäisi sanoa itse aiheesta? Professori Timo Strandberg on tämän maan kiihkein kolesterolihypoteesin ja kolesterolilääkityksen kannattaja. Hän on tutkinut aihetta pitkään. Oheisena JAMA:ssa 90-luvulla julkaistu Strandbergin tutkimus:

jama.ama-assn.org

Tutkimuksessa seurattiin vuosina 1974-1989 kahta potilasryhmää. Toinen ryhmistä sai kolesterolia alentavaa lääkettä ja virallisen terveysdieetin. Mikä mielenkiintoisinta, teoreettinen sydäntautiriski aleni 46 % hoitoa saaneiden keskuudessa verrattuna kontrolliryhmään, mutta hoidetussa ryhmässä kuoli 67. Näistä 34 oli sydänperäisiä kuolemia. Vastaavasti kontrolliryhmässä kuoli 47 ja niistä 14 sydänsairauteen! Siis kun hoidetaan oppien mukaan, lisääntyvät sydänkuolemat lähes kaksi- ja puolikertaisesti. Siitä sitten vähärasvaiselle ruualle ja kolesterolilääkkeitä popsimaan! Strandberg on itse todistanut yhdessä maailman arvostetuimmassa lääketieteellisessä julkaisussa, että virallinen käsitys sydäntaudeista on täysin väärä!

Kanava ja Suomen Kuvalehti ovat saman lehtiyhtiön tuotteita. Uutisia tehtaillaan, eivätkä aiheet tule todellisesta elämästä. Tällaisesta ei tule mieleen muuta kuin huijaus ja ylimielinen sisäänpäin kääntyneisyys. Eiköhän lopeteta lehtien tilaukset, humpuukia kun ovat.


Blogin aihesanat:
dieetti, geeni, geenimutaatio, JAMA, kolesteroli, Kolesterolimyytti, koulu, kriittinen ajattelu, Kustaa Hulkko, LDL, propaganda, Suomen Kuvalehti, sydän, Timo Strandberg, tutkimus, Uffe Ravnskov, valtimo, vähärasvainen

Edellinen Seuraava