Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 25.02.2008

SYDÄMEN ASIAA

Ystäväni Erik täytti taannoin 66-vuotta ja on palaamassa Suomeen tehtyään pitkän työuran ulkomailla. Erik on hyvän ruuan ja viinin ystävä eikä paljoa harrasta liikuntaa.

Elämän muutosten mukana tuoman stressin myötä Erik sai sydäninfarktin 90-luvun alussa. Hengenlähtö oli lähellä mutta Erik selvisi. Tuon kokemuksen jälkeen elämä löysi uomansa ja työ vei mukanaan ulkomaille. Sen jälkeen Erikin terveyden tilassa ei ole tapahtunut mitään oleellista.

Eläkkeelle siirtyminen on aiheuttanut Erikille moninaisia epämääräisiä oireita jotka lääkäri tulkitsi johtuvan sydämestä. Lääkäri epäili sydämen verisuonen ahtaumaa ja lähetti Erikin pallolaajennukseen.

Ennen pallolaajennusta sydämen verisuonet kuvataan. Sydämeen uitetaan reisivaltimon kautta katetri, josta sitten ruiskutetaan varjoainetta verisuoniin jolloin ne näkyvät hyvin röntgen kuvauksessa. Menetelmä on luotettava ja kaikki ahtaumat näkyvät varjoaineen avulla hyvin. Kuvauksen jälkeen suoritetaan tarvittava pallolaajennus. Tämä on mahdollista katetrin kärkiosassa olevan laajennusosan avulla. Kärkiosan pallo laajennetaan ruiskuttamalla siihen nestettä katetrissa olevaa toista johdinta pitkin.

Kuvaus oli yllätys sen tekijöille. Erikin sydämen oikean puolen päävaltimo oli koko pituudeltaan tukossa ja sitä ei voitu siksi laajentaa. Laajennushoito sopii vain jos ahtauma on hyvin rajoitutulla alueella. Mutta Erikin tapauksessa suonen aukaisu tai jopa uuden suonen laittaminen oli turhaa. Suurin yllätys oli, että Erikin sydämessä oli riittävä verenkierto sillä uudet suonet olivat kasvaneet vasemmasta pääsuonesta ja kattoivat koko oikean puolen. Oikeastaan Erinkin sydämen verenkierto oikealla puolella toimi alhaalta sydämen kärjestä ylöspäin eikä päinvastoin mikä on normaalitila.

Lue lisää

Tarinan opetus on että elämä voittaa. Vaurioitunutkin sydän toipuu. Uusia suonia kasvaa ja kantasoluista kasvaa toimivia kokonaisuuksia vauriokohtien tilalle. Erikin tapauksen tekee mielenkiintoiseksi se, ettei hän ole elänyt sydänpotilaan nuivaa margariinin ja statiinien täyttämää elämää vaan Erik on olut ranskalaisen keittiön ystävä. Stressi oli tappaa hänet eli hänen kohdallaan pätee filosofi Nietzen ajatus: Mikä ei tapa, se vahvistaa. Elämästä tulee nauttia kuten ranskalaiset sanovat: joie de vivre


Blogin aihesanat:
eläke, margariini, pallolaajennus, ranskalainen keittiö, statiini, stressi, sydän, sydäninfarkti, verisuonen ahtauma

Edellinen Seuraava