Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 20.11.2018

TAAS LOISTAVIA UUTISIA POTILASKERTOMUKSESSA

Moi Antti,

kirjoitin sinulle viimeksi miltei 15 vuotta sitten, alkuvuonna 2004.

Vuonna 2000 täytin 40, kävin lääkärintarkastuksessa ja oletin kaiken olevan kunnossa, koska olin syönyt juuri niin kuin virallisesti suositeltiin (mm. ruisleipää paljon). Kaikki arvot olivat kuitenkin aivan sekaisin, esim. triglyseridit olivat muistaakseni yli 5 ja verensokeriarvot miltei 7, jne. Kokonaiskolesteroliarvot olivat myös koholla, muistaakseni miltei 8, niinpä minulle "määrättiin" kolesterolilääkitys. Tuo kokonaiskolesteroliarvo laskikin sitten lääkkeillä 5,5:n paikkeille, mutta muut arvot eivät kuitenkaan parantuneet. Esim. sokeriarvot olivat koko ajan koholla, eikä verenpainekaan ollut normaali, painokin nousi hieman, jne.

Söin niitä kolesterolilääkkeitä noin kolme vuotta, kunnes havahduin, että on pakko yrittää jotain muuta keinoa. Löysinkin jostain kirjasi Elämän paras aika ja luin sen useaan kertaan. Ajattelin, että noinhan sen asian on pakko olla kuten kirjoitit, kun maalaisjärjellä sen oikein ajattelee...

TUO KIRJA MUUTTI KOKO ELÄMÄNI VIISITOISTA VUOTTA SITTEN!

Sovin yhdessä lääkärini kanssa, että lopetan kolesterolilääkkeen toistaiseksi ja kokeilen ruokavaliotasi. Menin uudelleen kokeisiin kolmen kuukauden kuluttua ja kuinka ollakaan, kaikki arvot olivat yllättäen kohdillaan. Kokonaiskolesteroliarvo oli tosin hieman kohonnut noin 6,5:n paikkeille, mutta HDL-kolesteroli taisi olla noin 1,6, triglyseridit olivat laskeneet reilusti alle yhden, verensokeri oli laskenut myös normaaliksi noin 5,5:een, veren-paine oli normalisoitunut ja painokin oli tippunut jo normaaliksi.

Mutta suurin muutos oli tapahtunut olotilassa, joka oli aivan erilainen, kuin ennen! Väsymys oli tiessään ja moni muukin asia tuntui olevan paljon paremmalla tolalla. Kerroin tästä muutoksesta sinulle sähköpostilla joskus helmikuussa 2004 ja taisin kysyä myös jotain neuvoa. Ja yllättäen vastasitkin sähköpostiini.

Siitä lähtien olenkin noudattanut suosituksiasi, toisin välillä olen hieman repsahtanut, mutta taas sitten uudelleen ryhdistäytynyt. Olen sen jälkeen lukenut kaikki kirjasi ja muitakin asiaan liittyvää kirjallisuutta aika paljon. Mitään lääkityksiä en ole tarvinnut ja olen ollut erittäin terve koko ajan, mitä nyt pieniä flunssia lukuun ottamatta. Paino on pysynyt normaalina helposti ja muutenkin elämä on mallillaan.

Kolmella vanhemmalla sisaruksellani on todettu tyypin 2 diabetes ja olenkin pelännyt, että koskahan on minun vuoroni. Mutta sokeriarvot ovat pysyneet normaalina koko tuon viidentoista vuoden ajan, pelkästään tuolla ruokavaliolla. Täytän nyt tammikuussa 59 vuotta ja olenkin lähestulkoon varma, että mikäli olisin jatkanut silloin virallisten suositusten mukaista ruokavaliota, minulla olisi nyt myös diabetes, tai jokin muu sairaus.

Luin nyt viimeksi kirjasi; Lääkkeetön elämä ja pidin siitä tosi paljon. Olet oikeastaan palannut siinä takaisin asian ytimeen, niin kuin silloin yli viisitoista vuotta sitten. Liityin nyt myös uudestaan terveysklubiisi, koska haluan tietää missä viimeisen tiedon mukaan mennään.

Laadin tuosta em. kirjastasi A4-kokoisen tiivistelmän, jossa pyrin tuomaan siitä kaiken oleellisen esille lyhyesti. Kuten tuossa kirjassa mainitsit, jos asiaa ei pysty kertomaan lyhyesti, ei ole sitä ymmärtänyt lainkaan. Alkuaikoina yritin "valistaa" paljon muitakin ihmisiä ja suositella tätä ruokavaliota muillekin. Totesin sen kuitenkin aika turhauttavaksi ja nostankin sinulle hattua, koska olet vuodesta toiseen jaksanut pysyä sanojesi takana, etkä ole antanut periksi!

Viitsitkö lukaista tuon läpi ja kertoa, jos siinä on asiavirheitä tms. Siitä on helppo tarkastaa perusasiat. Sen voi ojentaa, vaikka jonkun epäluuloisen käteen ja sanoa, että tuolla pääset alkuun. Seuraavaksi voi sitten suositella vaikka jotain kirjaasi tai terveysklubiasi.

Lopuksi haluan kiittää sinua oikein sydämeni pohjasta ja kertoa, että täällä seistään vankkumattomasti taustajoukoissasi!

Terveisin,
T.

Tässä tämä tiivistelmä, jonka kopion tähän A4-kokoiselta paperilta, se voi toisin näkyä sinulle hieman ryhmittelyltään sekavana:

Insuliiniresistenssi:
Elimistö saa jatkuvasti liika hiilihydraatteja ja linolihappoja (kasvirasvoja) > Insuliinin taso kohoaa ja on koko ajan haitallisella tasolla > Insuliinin teho katoaa ajan myötä > Aineenvaihdunta menee sekaisin ja monia ongelmia alkaa ilmaantua...

Virallinen suositus: ruokavalioksi on runsaasti hiilihydraatteja ja 2-tyypin diabeetikolle lisäinsuliinia > Pahentavat edelleen tilannetta > Esim. syömishäiriöitä, paino nousee ja rasva kerääntyy sisäelimiin > Uhkana on, että 2-tyypin diabetes syntyy/pahenee > Syöpä, sydän- ja verisuonitaudit, Alzheimerin tauti, mielenterveysongelmat, jne.

Insuliiniresistenssin oireita: verenpaine ja sokeriarvot koholla, kuorsaus ja uniapnea, painon nousu (ei ole syy vaan seuraus), syömis- ja hormonihäiriöt, väsymys, masennus, jne.

Mittari: Triglyseridit/HDL-kolesteroli > Suhde pitäisi olla alle 0,85 > Eli Triglyseridit-arvo pienempi kuin HDL-kolesteroli arvo.


Ketodieetti:
Hiilihydraatteja vähennetään ruokavaliosta > Max. 50 grammaa vuorokaudessa > Elimistö siirtyy käyttämään rasvaa polttoaineena > Estää ja poistaa insuliiniresistenssin > Aineenvaihdunta normalisoituu > Kokonaiskalorimäärä pitää olla riittävä, josta > rasvaa n. 70 %, proteiinia n. 20 %, hiilihydraattia n. 10 %. Ei välipaloja, vaan 1-3 kunnon ateriaa päivässä. Maltillista (anaerobista/intervalli) liikuntaa, esim. kävelyä, painoharjoittelua, jne.


Suositaan:
Vähähiilihydraattisia kasviksia; voi syödä vapaasti > Esim. kaalit, kurkku, tomaatti, parsa, sipuli, sienet, salaatit, metsämarjat, jne.
Extra Virgin oliiviöljyä, luomuvoita, kylmäpuristettua luomu- kookosrasvaa > Näitä em. rasvoja käytetään niin runsaasti, ettei tule näläntunnetta.
Luomu-eläintuotteita > Esim. lihaa, villikalaa, kananmunia, juustoja, kermaa > Vältettävä kuitenkin liiallista proteiinin syöntiä > Pituus - 110 = Max. päivittäinen puhtaan proteiinin määrä grammoina.
Mausteita, kahvia, kalanmaksaöljyä, lisävitamiineja > Esim. C, D3, E, jne. (tarpeen mukaan).


Vältetään:
Runsashiilihydraattisia, prosessoituja, tärkkelystä, sokeria ja kasvirasvoja sisältäviä ruokia (roskaruokia, eineksiä), gluteiinia/glukoosia (leivät ja leivonnaiset), fruktoosia (makeat hedelmät, murot, virvoitusjuomat), runsashiilihydraattisia kasviksia (perunat, viljat, riisi, maissi, pavut), kasvirasvoja (rypsiöljy, margariinit), glutamaattia. Stressiä, tupakointia, alkoholin liikakäyttöä, liiallista rasittavaa (aerobista) liikuntaa ja lääkkeitä.

Edellinen Seuraava