Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 06.06.2008

TALVISOTA 2

Tällä hetkellä käydään kulissien takana taistelua Suomen oikeudesta päättää vapaasti omista asioistaan. Valtion virkamiehet ovat laatimassa uutta säännöstöä lääkkeiden korvattavuudesta. Periaatteena on vähentää räjähdyksenomaisesti kasvaneita lääkekustannuksia. Kun lääkäreiden käsittämättömään intoon hoitaa sairauksia pelkästään lääkkein ei ole voitu puuttua niin yksi keino alentaa kustannuksia on suosia halvempia rinnakkaislääkkeitä. Tämä ei tietenkään sovi globaaleille lääkejäteille, jotka rahastavat yhteiskuntia hallitsemiensa lääkepatenttien kautta. Kun on kysymys suurista rahoista niin panokset ovat sen mukaisesti. Lääketeollisuuden asiaa ajaa äärivasemmiston entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes, joka ennen pelotteli suomalaisia venäläispanssareiden uhalla ja nyt hypättyään vastakkaisen leirin asianaiseksi niin meitä uhataan amerikkalaisella merijalkaväellä.

Tämä voi tuntua UFO-tarinalta muta todellisuudessa Yhdysvaltojen lakiin sisältyy pykälä joka oikeuttaa mihin tahansa asioihin puuttumisen millä keinolla tahansa jos joku maa uhkaa Yhdysvaltojen kaupallisia etuja. Tästähän on esimerkkejä vaikka millä mitalla Aasiasta, Lähi-idästä ja Etelä-Amerikasta. Tietysti ajatellaan, ettei nyt sentään Suomea, mutta todellisuudessa painostus meitä kohtaan on tällä hetkellä erittäin kovaa. Siksi onkin mielenkiintoista lukea lehdistä, että joku olisi ehdottanut Suvi-Anne Siimestä jos ei demaripuolueen johtoon niin vähintään maan presidentiksi. Siinä olisi nainen jolla on munaa. Saataisiin oma Margaret Thatcher, joka pistäisi köyhät lopulta kyykkyyn ja rymisteltäisi surutta rajojen yli. Se olisi jotain nykyisen nynnyilyn sijaan.

Nyt tarvitaan koko kansan tukea. Ongelma ratkeaa yksinkertaisesti jos jokainen ottaisi hieman enemmän vastuusta itsestä. Ensinnäkin ei lääkkeitä tarvita joka vaivaan ja toiseksi halvat ovat yhtä hyviä kuin kalliit. On todellista paskapuhetta että asia olisi päin vastoin. Ei ole olemassa mitään tieteellistä näyttöä että kallis lääke olisi parempi. Mutta toisenlaista tutkittua tietoa löytyy. Halpalääkkeet ovat yhtä hyviä ellei joissakin tapauksissa parempia kuin kalliit lääkkeet. Jokainen voi kysyä lääkäriltään halvempaa vaihtoehtoa. Jos lääkäri puolustaa kallista lääkettä niin voi kysyä perusteluja miksi täytyy maksaa enemmän. Jos sitten ei halua suututtaa valkotakkia pyrkimällä aitoon vuorovaikutukseen passiivisena olemisen sijaan niin asia hoituu helposti apteekissa. Aina kun vie reseptin apteekkiin niin kannattaa sanoa, että halvin, please. Tämä on parhainta isänmaan puolustusta ja vielä aseetonta sellaista. Kaikki ihailevat Gandhia. Tämä temppu on Gandhin oppikirjasta suoraan. Rauhanomainen asioihin puuttuminen onnistuu vain jos ihmiset haluavat sitä ja ovat valmiita tekemään asian puolesta jotain. Nyt käydään talvisotaa toisella tavalla.

Tarkoituksenani on käsitellä lääkemaailman taustoja blogeissani kesän aikana mutta muutama sana kolesterolilääkkeistä. Olen aina ollut sitä mieltä, että kolesterolilääkkeet ovat vertaansa vailla oleva lääketieteellinen huijaus, missä härskisti kuolemanpelkoa hyväksikäyttäen ihmiset ovat saatu uskomaan mitä tahansa. Kolesterolilääkkeet eivät ole muuttaneet sydäntautilastoja millään tavalla. Oikeastaan viime vuosina sydäntaudit ovat lisääntymässä. Tämän lääketehtaat tietävät hyvin. Esimerkiksi Amerikassa myytävän Lipitor purkin kyljessä lukee pienellä: Ei estä sydäntautia. Siinä maassa kun oikeudenkäynnit maksavat maltaita. Katsokaa mitä lukee suomalasien purkin kyljessä. Ei mitään vastaava. Kolesterolilääkkeiden aiheuttamat vakavat sivuvaikutukset ovat kasaantumassa. Kuitenkin lääkkeitä puolustavat professorit sanovat lääkkeiden olevan turvallisia. Mihin se tieto sitten perustuu? Yhdysvaltojen korkein oikeus päätti taannoin ettei lääketehtaiden tarvitse julkaista tutkimuksia jotka haittaavat tuotteiden menekkiä. Eli voidaan vain julkaista positiiviset tiedot ja negatiiviset salataan. Tätä sitten sanotaan tieteelliseksi lähestymistavaksi. Kolesterolilääkkeet ovat uskomuslääketiedettä parhaimmillaan. Muuten, koskakohan Suomessa ruvetaan tutkimaan lääketieteen asiantuntijoiden taloudellisia kytköksiä kun lahjotun professorin lausunnot tuovat helposti satojen miljoonine loven yhteiseen kassaan. Ideaparkit ovat kioski kauppaa siihen verrattuna. Esimerkiksi Kansaterveyslaitos on tiiviissä yhteistyössä Astra –Zeneca yhtiön kassa joka valmista Crestor nimistä kolesterolilääkettä.

Todellisuudessa kaikista statiinilääkkeistä (Lipitor,Zocor, Crestor jne) on hyvin vähän apua potilaille. Lääketehdas Pfizerin taannoisessa mainoksessa kerrotaan ” Lipitor vähentää sydänkohtausriskiä 36%..... potilailla joilla on useita sydäntaudin riskitekijöitä”. Lausunto muistuttaa toista tilastotieteen lentävää lausetta” Numerot todistavat mitä tahansa kun niitä rassataan tarpeeksi”. Jos lukee mainostekstiä lisää ja sitä mikä on painettu pienellä muuttuu asia aivan toiseksi. ”Suuressa kliinisessä aineistossa palceboa (lumelääkettä) käyttäneistä 3% ja Lipitoria käyttäneistä 2% sai sydän kohtauksen. ( Siksi muuten varoitus amerikkalaisen Lipitor purkin kyljessä)

Jos asian tiivistäisi arkikielelle niin Lipitor tutkimuksessa joka kesti 3 ½ vuotta jokaista sataa ihmistä kohden tutkimusaikana sai sydänkohtauksen Liptor ryhmässä 2 ja sokeripilleriryhmässä 3. Siis jos halutaan estää yksi sydänkohtaus sadalla ihmisellä on jokaisen syötävä lääkettä vähintään 3 ½ vuotta. Muut 99 eivät hyödy lääkkeistä lainkaan ja syövät turhaan lääkettä. Ero on niin pieni etten lääkärinä edes viitsi ajatella koko asiaa sillä siksi mieletöntä statiinien käyttö on. Tässä yhteydessä on mainittava että pelkästään C- ja E-vitamiinit yhdessä ravintolisänä antavat huomattavasti paremman suojan. Tuo 30% ylittävä luku saadaan kun lasketaan montako prosenttia yksi on kolmesta. Numero on suhteellinen luku mikä on aivan eri asia kuin absoluuttinen luku joka tässä tapauksessa on noin prosenttiyksikön luokkaa. Olen aina ihmetellyt minne lääkäreiden matematiikan kyvyt ovat kadonneet jos eivät osaa erottaa suhteellista absoluuttisesta kun kerran tavallinen kuluttajakin sen osaa. Jos tuote maksaa 100€ ja sen saa 1 € alennuksella ei etu ole 36% vaan 1% . Suuttuuhan siitä kuluttaja-asiamieskin sellaisesta väitteestä.Toisaalta valoakin on havaittavissa tulevaisuudessa. Financial Timesin artikkeli povaa romahdusta näille muutaman pillerin globaaleille yrityksille. Viimeiset patentit umpeutuvat 2011 ja uusia vastaavia lääkkeitä ei ole tiedossa. Joten taistelkaa siihen asti. Aiheesta lisää mutta väliin tulee artikkeli siitä minne kaikki ampiaiset ovat hävinneet.Lue lisää aiheesta us.ft.com sivuilla


Blogin aihesanat:
Astra-Zeneca, Crestor, KELA, kolesteroli, Lipitor, lume, lääke, Pfizer, presidentti, rinnakkaislääke, sokeri, sota, statiini, Suvi-Anne Siimes, sydäntauti, tutkimus, virkamies, vitamiini, Zocor

Edellinen Seuraava