Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 19.03.2012

TAPPAAKO LIHA JA MUITA TYPERYYKSIÄ

Median mukaan viestintätoimistojen cityneurootikot ovat päättäneet, että karppaus on ohi ja proteiinit ovat nyt in. Tosin karppaajien mielestä tämä ei ole mitään uutta, sillä hiili-hydraattirajoitukseen proteiinit ovat itsestäänselvyys. Eri asia ovat sitten ne, jotka uskovat viralliseen pullamössöruokaan (nykyisin täysjyvävehnästä tehtyyn), mikä auttamattomasti antaa liian vähän proteiineja.

Mielenmanipulaation takana löytyy tuo ikuinen rasvahysteria. Etenkin cilyelämään tottuneille nuorille naisille eläinrasva on samaa kuin se rasva, joka pursuaa liian kireiden farkkujen vyötärön reunan yli. Neuroosi juontaa viestintätoimistojen piiloviestin ytimestä. Kun syö ”kevyttä”, siis pullaa ja pastaa, ei läski lisäänny. Karkeissakaan ei ole läskiä.

Kun tähän sitten lisätään VHH:n kaikkinainen vääristely, niin voi seuraukset olla kohtalokkaita. Vastaanotolla olen tavannut muutamia nuoria tyttöjä, joiden mielestä eläminen pelkkien proteiinijauheiden varassa on sitä tehokkainta karppausta. Jauheissa kun ei ole hiilareita, eikä rasvaa, joten ne ovat tyttöjen mielestä todellista superruokaa. Nuo tytöt olivat todella huonossa kunnossa. Eikä ihme, sillä vastaavaa tavattiin -70-luvulla, jolloin useampi ihminen kuoli ruokkiessaan itseään pelkillä proteiinijauheilla. Kuolema johtui sydämen rytmihäiriöistä.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Sylttytehtaan viestintätoimistot ovat taas kunnostautuneet väittämällä, että lihan syönti tappaa. Väitteen tueksi on repäisty hiljattain julkistettu tutkimus. Vaikka tutkimus on tehty itse Harvardissa, niin se osoittaa, että arvostetun koulun kritiikki on pahasti pettänyt. Ellei sitten koko jutulla ole joku muu tarkoitus kuin totuus.

archinte.ama-assn.org

Asia sai tietysti meilläkin suuret otsikot, joista YLE:n uutinen oli asiallisin.

www.yle.fi

Tutkimuksen johtopäätökset ovat virheellisiä, sillä siinä sotketaan korrelaatio ja kausaalisuus. Korrelaatio ei ole sama kuin syy, pitäisi olla jo selvillä Harvardissakin. On totta, että kengän koko korreloi lukutaitoon. Mutta johtuuko se siitä, että kengän kasvaessa ihmiset osaavat lukea paremmin? Ei johdu vaan, että 20-vuotiaan lukutaito on parempi kuin 3-vuotiaan ja tietysti lukutaitoisella on isommat kengät, mutta se ei ole syy lukutaidon kehittymiseen.

fi.wikipedia.org

Tutkimuksessa olevat kuolleisuuserot ovat erittäin pieniä. Kaikkinainen riski kuolla on 1 sadasta 28 vuoden seurannassa. Tuo 13 %:n riski on taas sitä sekä suhteellisten että absoluuttisten lukujen kanssa leikkimistä, millä yleisöä on aina perinteisesti hämätty näissä asioissa.

Eräitä muita oleellisia kuolleisuuteen oleellisesti vaikuttavia tekijöitä ei ollut huomioitu lainkaan kuten liikkumattomuus, matala kolesteroli, BMI, tupakointi, diabetes, kalorimäärä ja alkoholin kulutus. Näiden osuutta ei ollut poissuljettu arvioitaessa lihan vaikutuksia. Kun tarkkaan lukee raporttia, niin todellisuudessa kuolleisuus vähenee lihankulutuksen kasvaessa aina kolmanteen ja neljänteen kvintiiliin asti, mikä taas viittaa siihen, että lihansyönti estää noiden edellä mainittujen tekijöiden aiheuttamaa kuolleisuutta.

Muitakaan tekijöitä ei ollut huomioitu, kuten lihan laatu. Prosessoimattomaksi lihaksi oli laskettu hampurilaiset, voilevät (sandwich), ketsuppi ja näiden kanssa usein käytetyt virvoitusjuomat, joilla myös on saman talon tutkijoiden toimesta todettu olevan korrelaatiota sydäntauteihin.

www.dailymail.co.uk

Hyvin oleellinen seikka tutkijoita oli jäänyt huomioimatta, nimittäin lihan laatu. Lihan laadussa on suuri ero sen perusteella, mitä ravintoa eläin on saanut. Etenkin Yhdysvalloissa naudanlihankasvatuksessa käytetään kasvuhormonia sekä viljaa ja soijaa, jotka kasvattavat lihan omega-6-pitoisuuden pilviin, millä vuorostaan on suora yhteys sydäntauteihin ja kaikkeen muuhunkin, kun taas vapaasti laiduntavan karjan rasvassa on neljä kertaa enemmän omega-3-rasvoja. Naudanlihan rasva (vapaasti laiduntava) sisältää paljon CLA:ta, joka estää mm. naisilla rintasyöpää, asia jonka tämän maan järkähtämätön kolesteroliklaanikin myöntää.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Lopuksi on ihmeteltävä tapaa, jolla tutkimus on toteutettu. Ihmisiltä kyseltiin joka 4:s vuosi kuulumisia, että ”ookkona käyny mäkkärissä?” ja muuta viisasta. On aiheellista kysyä, moniko muistaa neljän vuoden takaa, mitä tuli syötyä, tuskin edes viime viikon aterioita. Tee siitä sitten tutkimusta.

On suorastana häpeällistä, että tuollaista roskaa edes julkaistaan. Se on samaa tasoa kuin taannoinen vitamiinitutkimus. Mutta, kuten tässä on tullut aikaisemminkin kirjoitettua, niin mieliä manipuloidaan ja siihen peliin yliopistotkin ovat tulleet mukaan. ”Tutkijoita” löytyy, kunhan rahaakin.

Edellinen Seuraava