Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 18.11.2018

TARINOITA EUROOPASTA, osa 3

Pikku hiljaa talo valmistui. Olimme ensimmäisiä, jotka muuttivat sisään, ja taloa rakennettiin vielä pitkään muuttomme jälkeen. Saimme myös maanalaisen autotallin, vaikka tämä on vanha rakennus. Tallit ovat tietysti rutiinia kaikissa uudisrakennuksissa näillä seuduin, mutta olimme todella tyytyväisiä, että rakennuttaja sai sellaisen myös tähän taloon. Ihmisiä muutti lisää, ja pian oli kasassa pieni, mutta erittäin mukava yhteisö.

Saksassa tittelit ovat tärkeitä, samoin teitittely on itsestäänselvyys. Käytän titteleitä mallin vuoksi vain tässä jutussa. Teitittely voi nykysuomalaisesta tuntua antiikkiselta, mutta sillä on paikkansa. Itse en ole koskaan pitänyt sinuttelusta. Teitittely ei ole snobismia tai yläluokkaista nenän vartta pitkin toiseen tuijottamista. Teitittely pohjautuu toisen koskemattomuuden kunnioittamiseen. Ei tarvitse roikkua toisessa kaulakkain, mutta on erittäin vapauttavaa olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, kun toisen rajoja kunnioitetaan. Tittelit kuuluvat kiinteänä osana tähän teitittelykulttuuriin.

Talon todellinen sielu ja luoja on jo monen polven hampurilainen Herr Casjens, joka on todellinen hanseaatti. Hän on ollut ison laivayhtiön toimitusjohtaja. Jätettyään sen työn hän alkoi sijoittajaksi, missä työssä hän on menestynyt erinomaisesti. Ilman Herr Casjensin visiota ja panostusta koko taloprojektista ei olisi tullut mitään. Hänen vaimonsa on myös hyvin lämmin ihminen. Heillä on kaksi aikuista lasta, joilla on omat asunnot talossamme, vaikka eivät täällä vakituisesti asukkaan. Juuri Casjensit asuvat meidän seinänaapureinamme. Huolimatta omaisuudestaan Casjensit ovat hyvin maanläheisiä ja perhekeskeisiä ihmisiä. He ovat luoneet tähän taloon aivan ainutlaatuisen hengen.

Dr. Trillhaase on gynekologi ja kirurgi, ja virallisesti jo eläkkeellä. Hän tekee kuitenkin edelleen töitä vaimon kuoleman aiheuttaman tyhjän tilan takia. Dr. Trillhaase haaveili viettävänsä loppuelämän vaimonsa kanssa tässä talossa. Kävi yllättäen ilmi, että vaimolla oli pitkälle kehittynyt keuhkosyöpä, vaikka hän ei ollut koskaan tupakoinut. Vaimo menehtyi muutamassa kuukaudessa ennen muuttoa. Heillä oli hyvä suhde, ja vaimon menetys oli ja on edelleen Dr. Trillhaaselle todella kova paikka. Dr. Trillhaasella itsellään on diabetes, jota hän hoitaa liikkumalla, mikä myös vie ajatukset pois vaimon kuolemasta edes hetkeksi. Dr Trillahaase pyöräilee kaksi tai jopa kolme kertaa viikossa vaimon haudalle, joka sijaitsee 27 kilometrin päässä talosta. Hänellä on kaksi poikaa. Toinen on ortopedi, toinen on miljardööri Michael Otton oikea käsi ja vastaa Otton kauppakeskuksista joita on ympäri maailmaa, myös Suomessa. Dr. Trillhaase on tyyppinä minulle hyvin tuttu. Hän on samanlaisen kuin kaikki kokeneet ikääntyneet kirurgit - ja jutut sen mukaiset. Hän on kotoisin entisen Itä-Saksan alueelta. Dr Trillhaase oli aikoinaan opiskelijana vierailulla lännessä. Sitten yllättäen rakennettiin muuri, ja Dr. Trillhaase jäi länteen. Ei ollut kyse politiikasta, kohtalo vain puuttui peliin. Dr. Trillhaase puhuu hyvin venäjää ja ihailee Mannerheimia.

Dr. Gambke on ydinfyysikko, poliitikko ja oli Baijerin vihreiden liittopäiväedustaja Saksan liittopäivillä. Hän on nallekarhun omainen lempeä mies, ja hänen vaimonsa pieni ja viehättävä. Dr. Gambke on juuri jäänyt eläkkeelle, mikä näkyy hänen rentoutuneesta olemuksestaan ja hymyilevästä naamasta. Gambket jäivät Hampuriin, eivät Baijeriin. Kun kysyin syytä, hän kertoi kokeneensa aina erityisen onnenhetken istahtaessaan koneeseen Münchenissä ja koneen irrotessa maasta. Kertonee osaltaan, kuinka erilaisia kulttuuriltaan ja mentaliteetiltaan Saksan eri osat ovat.

Talosta huolehtii Herr Kretschmer. Hän on Dr. Trillhaasen tavoin entisen Itä-Saksan Meckeburg-Vorpommernin alueelta. Hän on opiskellut fysiikkaa, mutta länteen siirryttyään perusti talohuoltoyhtiön. Keskustelemme hänen kanssa usein. Kretschmerilta olemme oppineet tuntemaan Itämeren rannikkoseutujen salat. Kretschmerin koti oli Heiligendammissa, missä sijaitsee Pohjois-Saksan vanhin kylpylä. Hän haaveilee paluusta sinne heti, kun siirtyy eläkkeelle. Se ei ole lainkaan hullumpi ajatus, sillä tuo alue on miellyttävä paikka asua, viettää lomaa ja pidennettyjä viikonloppuja. Elämä siellä on rauhallisempaa ja huomattavasti halvempaa kuin lännessä. Mecklenburg- Vorpommern on kaunista kumpuilevaa maastoa. Peltojen läpi kulkevia teitä reunustavat isot puut. Metsät ovat koskemattomia ja uskomattoman tunnelmallisia. Meiltä tuolle alueelle on reilut 150 kilometriä, joten sinne on helppo mennä. Itäpuolella liikenne on myös rauhallisempaa, joten ruuhkia on harvoin. Kretschmerin olemuksesta heijastuu, että hän on mies, joka tietää, miten asiat tehdään. Hänellä on erikoinen harrastus, tai peräti ylimääräinen työ. Hän hoitaa unettomuudesta kärsiviä ihmisiä. En tiedä, miten hän sen tekee sillä emme ole keskusteluissamme päässeet vielä siihen aiheeseen syvällisemmin.

Autotalli on mielenkiintoinen paikka tarkkailla ihmisiä. Herr Casjensin perheeseen kuuluu neljä henkilöä. Heillä on kuusi autoa, joista neljä on Porscheja, yksi viritetty Mersu ja Mini. Voi tuntua paljolta, mutta on normaalia saksalaisen näkemyksen mukaan. Auto on saksalaiselle tärkeä osa elämää. Porschella ajavat kaikki, jotka siihen pystyvät. Kieltämättä Porsche on uljas näky Autobahnilla. Kun itse ajaa sataaviittäkymppiä, sujahtaa Porsche notkeasti ohi kahtasataaviittäkymppiä. Meno on hallittua ja varmaa. Porsche on saksalaiselle sama kuin suomalaiselle sauna. Porschen ratissa ja hyvässä saunassa voi rentoutua, ja ikävät asiat unohtuvat. En ole koskaan ollut autourheilun ystävä, mutta kyllä Porschen menossa on jotain kaunista ja kiihottavaa. Tiellä ohi sujahtaa Saksan insinööritaidon huippu. Dr Trillhaase taas on BMW-miehiä. Hän vaihtaa autoa kerran vuodessa, mikä on nykyisin melko yleinen tapa Saksassa. Kyse on leasing-järjestelmästä. Käytetyt autot menevät kaupaksi kuin kuumille kiville Suomeen, Venäjälle ja Itä-Euroopan maihin. Dr Gamken liikkuminen vastaa hänen ideologiaansa: hän ja hänen vaimonsa liikkuvat polkupyörällä ja hoitavat polkupyörällä myös kauppa-asiansa. Jos tavaraa on enemmän, hänellä on pyörässä peräkärry.

Tallissa on myös kaksi muuta Saksan autoteollisuuden ikonia, Mercedes Benz 63 V8 Biturbo ja Porsche Turbo Cabriolet 911, jotka omistaa mies, joka on aina yhtä sliipattu kuin autonsa. Hän myös vaihtaa autoja kerran vuodessa. Olen miettinyt miehen mysteeriä, mutta hän vain tervehtii, mutta ei antaudu keskusteluun - kenenkään kanssa. Mersu on iso möhkäle, kuin panssarivaunu. Talliin tulo ja sieltä poistuminen tuolla möhkäleellä vie aikaa. Monelle vähempikin riittäisi, mutta hänelle nuo autot ovat kaikki kaikessa, ja sehän on tärkeintä.

Edellinen Seuraava