Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 16.12.2018

TARINOITA EUROOPASTA, osa 7

blogi-2018-12-16

Sodan jälkeen elämä oli niukkaa. Lapsilla vaatteita käänneltiin, väänneltiin, parsittiin ja pienennettiin joko isoveljen tai -sisaren vaatteista. Myös lelujen maailma oli niukka. Puutteen korvasi mielikuvitus ja kekseliäisyys. Lähellä lapsuudenkotiani Helsingin Viiskulmassa sijaitsi kauppa nimeltään Harrastelijan aitta. Se veti penskoja puoleensa kuin hunaja. Kaupassa oli sellaista tavaraa harrastelijoille mitä muissa kaupoissa ei ollut. Kapuan pääartikkeleita olivat erilaiset rakennussarjat, lennokit ja pienoisrautatiet. Niitä käytiin ihmettelemässä tuon tuostakin. Kaupan omistaja, vanhempi mies suhtautui meihin hyväntahtoisesti. Ehkä hän nautti lasten varuksettomasta ihailusta häntä ja hänen kauppaansa kohtaan. Rakensimme lennokkeja ja raketteja, mutta erityisesti itse ihailin pienoisjunia vaunuineen. Ne olivat yksityiskohtaisesti rakennettu vastaamaan todellisia malleja. Tuosta ajasta lähtien nimi Märklin on ollut minulle tuttu esimerkkinä pienoisjunien laadusta. Märklin on saksalainen, pienoisrautateitä valmistava yritys, joka sai alkunsa jo 1930 -luvulla. Toinen suuri junien valmistaja on Fleischmann, saksalainen sekin, mutta tuohon aikaan Suomessa ainoana oli Märklin. Itse en ollut pienoisrautateiden harrastaja. Ihailin vain niitä. Olin kiinnostunut lennokeista ja erityisesti raketeista, kun tuohon aikaan sai helposti erilaisia kemikaaleja raketteja varten.

Pienoisrautateissä se todellinen juttu ei ole rataa pitkin kulkeva juna, sillä yksitoikkoiseen menoon kyllästyy nopeasti. Se varsinainen juttu on se maailma, jonka voi rakentaa junaradan ympärille. Sen maailman voi tehdä itse valmistamistaan osista tai ostaa suoraan junien valmistajalta, jolta löytyy pienoismaailmaan sopivia taloja, ihmisiä, opaskilpiä, siltoja, tunneleita ja aineksia jopa vuoren rakentamiseen. Pienoisrautatie on pojan sielun omaaville miehille sama kuin nukkekoti naisille. Molempia voi rakennella loputtomasti. Pienoisrautatiemiehiä on ympäri maailmaa. Joku rakentaa maailman pienelle pöydälle, toinen saattaa käyttää siihen koko autotallin. Joku voi vain ihailla pienoisjunia ja säilyttää niitä lasin takana kaapissa. Yhteistä heille on, ettei harrastus lopu koskaan. Erityisen suosittua tämä harrastus on Saksassa. Alalta löytyy lehti, klubeja ja nettikerhoja.

Kaksoisveljekset Gerrit ja Frederik Braun yhdessä Stephan Hertzin kanssa haaveilivat vapaudesta jo nuorena. Heitä yhdisti myös intohimo pienoisrautateitä kohtaan. Tuon vapauden kaipuun takia kolmikko aloitti yrittäjinä kokeillen eri aloja. Sitten he saivat idean rakentaa pienoisrautatiemaailman, joka olisi jotain ennennäkemätöntä. He saivat tilat edullisesti tyhjilleen jääneestä sataman varastorakennuksesta. 2001 valmistui tuon maailman ensimmäinen versio, joka koostui kolmesta eri kokonaisuudesta, jotka kuvastivat Euroopan eri kolkkia. Nyt noita maailmoja on 22 ja ne levittäytyvät 1500 neliön alueelle käsittäen 15,4 km kiskoja, 1040 veturia, 10 000 vaunua,1380 eri merkinantolaitetta, 4340 rakennusta ja 263 000 ihmisfiguuria. 50 tietokonetta hoitaa liikenteen. Tuossa maailmojen kavalkadissa on mukana myös Skandinavia. Projekti kasvaa ja sitä on tarkoitus jatka aina vuoteen 2028. Projekti on maailman suurin ja saksaksi sen nimi on Miniatur Wunderland in der Speicherstadt, varastokaupungin miniatyyri-ihmemaailma. Sitä se todella on. Rakennelman yksityiskohtia voi tarkastella loputtomiin. Jos joku haluaa käydä tuossa ihmemaailmassa, suosittelen keskittymään ihmisfiguureihin. Niistä löytyy yllättäviä kuivaa huumoria sisältäviä yksityskohtia.

Satamakaupunki Hampurin Speicherstadt on Elbejoen rannalla kanavien ympäröimä kaupunginosa. Sana "Speicher" viittaa varastointiin, säästämiseen ja tallentamiseen. Speicherstadt oli ulkomailta tuodun tavaroiden varastoalue. Siellä tuoksuivat aikoinaan niin kahvi, tee kuin mausteet. Nyt tuo aika on ohi ja rakennusten tiloja muutetaan loft -asunnoiksi. Alue on kaunis. Rakennukset ovat tyyliltään Itämeren tiiligotiikkaa. Uudisrakennuksia on myös joukossa, mutta ne eivät häiritse kokonaisuutta. Alueella kannattaa vierailla myös iltasin, jolloin valaistu Speicherstadt luo maagisen tunnelman. Aluetta rakennetaan edelleen. Lähistölle on noussut muun muassa kuuluisa Elbphilharmonie -konserttitalo 2016.

3.s Adventti J:S BACH kantaatti BWV 186 "Ärgere dich, o Seele, nicht" Älä vihastu, oi sielu. Ensiesitys oli Weimarissa 1716.

https://www.youtube.com/watch?v=q1a5gjA4C3U

Edellinen Seuraava