Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 22.09.2008

TARINOITA DIABETEKSESTA, OSA 4

Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Muutosta on tapahtumassa arkipäivän työtä tekevien lääkäreiden keskuudessa. Sain kollegalta sähköpostia. Olemme olleet kirjeenvaihdossa pari vuotta keskenämme. Hän on ollut kiinnostunut kokonaisvaltaisesta potilaan kohtaamisesta ja yhtenä osana hänen nykyistä hoitoaan on myös ruokavalio. Muutos hänen työssään on ollut dramattinen. Tällaisen kirjeen jälkeen jaksaa ja voi mennä kehään ketä proffaa vastaan tahansa. Niitä voi jopa tulla kaksi kerrallaan.

Hei!Syysterveiset !Lukaisin taannoin lomaani viettäessä uusimman kirjasi diabeteksen hoidosta. Teos on selkeä ja erinomainen. Pitäisi kuulua kaikkien diabetestä hoitavien henkilöiden peruskirjastoon. Mielestäni tosi myönteistä on asioiden saama julkisuus. Keskustelu on tärkeistä asioista lähtenyt liikkeelle ja toivottavasti muutoksia on tulossa.

Ihan selkeästi viime aikoina on jo potilastyössä näkynyt, että potilaiden keskuudessa kirja tuntuu olevan suosittu ja ihmiset rohkenevat enemmän tekemään omia valintojaan. On hienoa havaita kuinka ihmisistä löytyy piileviä kykyjä ja tsemppausintoa ja heitä voi auttaa yksinkertaisilla ja edullisilla konsteilla ilman monimutkaisia lääkeyhdistelmiä. Olen jälleen tavannut muutamia potilaitani, jotka ovat päässeet kolotuksista, ylipainosta, mielialaoireista, heittelevistä sokereista, kohonneesta verenpaineesta jne vähähiilihydraattisella dieetillä. Jotkut saavat avun jo parissa viikossa. Mikään lääke ei tehoa yhtä nopeasti ja tehokkaasti. Lisäksi kerrannaisvaikutukset ovat suuria- koko perhe voi yleensä ruokavaliomuutoksen jälkeen hyvin ja muukaan innostetaan sukulaisia, ystäviä ja tuttavia.Osa diabeteshoitajista on tohkeissaan, viljat ja hoitosuositukset ja välipalat kun ovat pyhä asia. Moni vastaanotolla käynyt potilas on kertonut kuinka diabeteshoitaja on ripittänyt ja mahtaillut vaikka paino on laskussa, vointi hyvä, kolesterolit, sokerit ja verenpaineet pysyvät ilman lääkkeitä kurissa... Vähähiilihydraattinen ruokavalio tuntuu olevan vielä tietylle aivopestylle porukalle kirosana.

Olen pikku hiljaa yrittänyt perehtyä ravitsemusasioihin ja uusinlaisiin hoitokäytäntöihin vajaan 2v ja soveltanut näitä asioita potilastyössäni. Olen yrittänyt lopettaa turhat lääkitykset ja tarkentanut uusien lääkkeiden määräämiskäytäntöjä. Työ on muuttunut tosi mielenkiintoiseksi ja samalla entistä haasteellisemmaksi. Viimeisimmässä KELA:n raportissa "aiheuttamani lääkekulut" olivat pienentyneet -06 vuodesta verrattuna vuoteen -07 jo n 14 000 euroa vuodessa. Tähän on toki useita eri syitä, mutta ajattelisin, että hoitokäytäntöjen järkeistämisellä on varmaan pieni merkitys. On varmaan paljon kollegoja, jotka ovat samoilla linjoilla, mutta en voi olla miettimättä kuinkahan isot säästöt yhteiskunnalle tulisi, jos kaikki kollegat alkaisivat arvioida kriittisesti järkeillen omia lääkehoitokäytäntöjään? Muutoksista huolimatta potilaani tuntuvat voivan hyvin. Olisi hauska myös jossain vaiheessa katsoa, pieneneekö turhien lähetteiden, vuodeosastojaksojen ja turhien tutkimusten määrä.

Kiitos Antti hienosta työstä! Kirjojasi on ilo lukea. Koska saadaan lukea perusopusta kipujen mekanismeista ja hoidoista? :)

TerveisinK


Blogin aihesanat:
Diabeteksen hoito ruokavaliolla, diabetes, diabeteshoitaja, hydraatti, kolesteroli, kolotus, mieli, ruokavalio, sokeri, verenpaine, VHH, vilja, vähähiilihydraattinen, ylipaino

Edellinen Seuraava