Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 01.07.2015

TÄYSKÄÄNNÖS USA:N RAVINTOSUOSITUKSISSA

Yhdysvaltojen keskeinen lääketieteen lehti JAMA julkaisi kesäkuun lopun numerossaan artikkelin jonka otsikko oli :

The 2015 US Dietary Guidelines Lifting the Ban on Total Dietary Fat !

Eli Yhdysvaltojen viranomaiset ovat tehneet täyskäännöksen, mitä tulee ravinnon rasvoihin. Uuden virallisen ravintosuosituksen mukaan rasvat eivät aiheuta sairauksia vaan kuuluvat osana normaalia ruokavaliota.

Todella hieno asia, että totuus tulee vihdoin julki, mutta herättää myös kysymyksiä. Voiko mikään olla todellista tiedettä, jos sen perusteet muuttuvat noin radikaalisti kertaheitolla? Vastaavaa on tapahtunut maailmanhistoriassa yhden kerran, kun pannukakusta tuli pallo. Näitä kahta tapahtumaa voikin verrata keskenään monellakin tapaa. Pannukakku- ja rasvateoria syntyivät eliitin toimesta ilman yhteyttä todellisuuteen, sillä molemmat teoriat palvelivat harvojen etuja. Pannukakku tuki kirkon valtaa, ja rasvateoria palveli nykyistä jumalaa eli rahaa. Rasvateorian romahdus muistuttaa pannukakkua myös siinä, että muutos syntyi kansan kautta. Pannukakku muuttui reikäjuustoksi luonnontieteellisten havaintojen kautta. Vaikka havaintoja tekeviä vainottiin ja tapettiin, niin todisteet pallon puolesta lisääntyivät siinä määrin, että piispat joutuivat naurunalaisiksi ja osaltaan aiheutti koko kirkkokunnan hajoamisen. Vasta viime aikoina paavi on myöntänyt, että fysiikan lait pitänevät paikkansa.

Rasvateorian historia on lyhyempi, noin runsas 30 vuotta, mutta onneksi romahdus syntyi ilman suurempia sotia. Teoriaa kritisoineet ovat kuitenkin olleet vuosikausia painostuksen ja ajojahdin kohteena. Olen itsekin kokenut samaa, sillä on kiellettyä kertoa ihmisille asioista, jotka horjuttavat auktoriteettien asemaa. Tämä radikaali muutos rasvojen suhteen ei johdu jostakin taivaasta tulleesta suuresta valaistumisesta, vaan sekin on tulosta kansan uutterasta työstä. Muutamat kollegat eri puolilla maailmaa ovat selvittäneet virallisten uskomusten todellisia taustoja ja raportoineet niistä ihmisille. Sinnikäs työ totuuden puolesta on tuottanut hedelmää, ja viranomaisten on ollut pakko myöntää, että entiset suositukset ovat perustuneet virheelliseen tulkintaan, ala-arvoisiin ja puolueellisiin tutkimuksiin. Päätös muutoksesta tehtiin sen vuoksi, että viranomaisten uskottavuus säilyisi edes jollakin asteella.

Muutos herättää myös paljon muita kysymyksiä. Päällimmäisenä tulee mieleen, että mitä tapahtuu tämän nykyisen terveydenhoidon kanssa noin yleensä? Mikä on hoitojen, rokotusten, lääkkeiden ja monen muun hoitosuosituksen todellisuustaso? Kun valehtelee yhdessä asiassa, niin tekee sitä monessa muussakin, etenkin kun järjestelmän tukipilarina ovat toimineet lääke- ja ruokateollisuus? Esimerkkinä Suomen Käypähoito -suositukset tyypin 2 diabeteksen hoidon suhteen ovat täysin lääketeollisuuden piikkiin manipuloituja. Hoitosuositukset keskittyvät vain kohonneen verensokerin laskuun, eikä itse syyhyn, mikä on insuliiniresistenssi, eikä kohonnut verensokeri. Kohonnut verensokeri on seurausta insuliiniresistenssistä, eikä päinvastoin. Verensokeria voi laskea lääkkein, mikä maksaa, mutta insuliiniresistenssiin tehoaa vain vähähiilihydraattinen ruokavalio, mikä vuorostaan ei maksa mitään.

Kolesterolia alennetaan lääkkein, joiden todellista vaikuttavuutta ei ole koskaan selvitetty. Jyväskyläläinen eläkkeellä oleva tehtaanjohtaja Leino Utriainen on selvittänyt kolesterolihoitojen todellisia vaikutuksia ainoana tässä maassa. Hänen mukaansa koko sinä aikana, kun kolesterolilääkkeitä on käytetty, on sydänkohtausten määrä lisääntynyt. Se, että kuolemat ovat vähentyneet jonkin verran, ei johdu lääkkeistä vaan huimasti lisääntyneistä pallolaajennushoidoista. Utriainen on loistava esimerkki kansalaisesta, joka omalla sinnikkyydellään poraa reikiä eliitin pannukakkuun.

Nyt kesäkuussa JAMA julkaisi artikkelin jossa todettiin statiinien lisäävän akuuttia muistinmenetystä 340 %! Suomessa on maailmaennätys muistisairaita väestöpohjaan suhteutettuna. Saksassa muistisairaita on kahdeksan kertaa vähemmän. Saksahan ei ole noudattanut näitä samoja hoitosuosituksia. Sokeri on myös yksi dementian keskeisiä syitä. Dementiaa pidetään aivojen diabeteksena. Asiasta on alettu kirjoittaa täällä Suomessakin. Maailman tiedeyhteisö on huolissaan, mutta eivät ne, joiden tulisi kantaa vastuuta täällä Suomessa. Helsingin yliopiston ravintotieteen professori Mikael Fogelholm, hän se vaan tekee tutkimusta Coca-Colan piikkiin.

Sokerista vielä sen verran, että 2008 tehdyn suomalaisen tutkijaryhmän havainto sokerin vaikutuksesta sydänkuolemiin oli todella vakuuttava. Insuliiniresistenssi ja siihen liittyvä hyperinsulemia aiheuttaa epävakautta verensokerin tasapainoon. Elimistö reagoi reflektorisesti kohonneeseen verensokeriin, jonka seurauksena verensokeri voi laskea huomattavastikin. Etenkin yöaikaan nämä verensokerin laskut johtavat hengenvaarallisiin EKG:n muutoksiin, vaikka itse pulssi olisi tasainen. Tämä selittäisi yönaikaiset "selittämättömät" kuolemat. Itse asiassa valtaosa sydänperäisistä äkkikuolemilla ei ole mitään tekemistä kolesterolin tai verisuonikalkkien kanssa. Tässä tutkimuksessa potilaat olivat terveitä, mutta heidän insuliinitasonsa oli koholla, mikä koskee valtaosaa virallista ruokavaliota noudattavia aikuisia ja jopa lisääntyneessä määrin lapsiakin.

On myös oletettavaa, että sama ilmiö tapahtuu lääkityillä diabeetikoilla, jotka noudattavat runsashiilihydraattista ruokavaliota, mikä altistaa sokeritasapainon heittelyille. Tässäkin suhteessa vähähiilihydraattinen ruokavalio on äärimmäisen tärkeä etenkin diabeetikoille. Voi vain ounastella, kuinka monta turhaa kuolemaa on johtunut juuri näistä virheellisistä suosituksista. Erikoista on, ettei Suomessa ole reagoitu millään tavalla tähän erittäin tärkeään tutkimushavaintoon, joka on yksi parhaista, mitä olen lukenut diabeteksen alalta. Ehkä tutkimusryhmä on vaiennettu, sillä heidän havaintonsa astuu todella näkyvästi eliitin liikavarpaille. Mutta omaa häntääni nostaen kirjani Diabeteksen ruokavaliohoito on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Nyt jo syytinkiin siirtynyt professori Matti Uusitupa paukutteli henkseleitään YLE:n ohjelmassa sanoen vähähiilihydraattisen ruokavalion olevan roskaa. Tämä tapahtui lokakuussa vuonna 2011, siis kolme vuotta tuon tärkeän tutkimuksen ilmestymisen jälkeen. Ei voi kuin surkutella tämän maan diabeetikkojen puolesta, sillä Uustupa on ollut keskeisin henkilö laadittaessa diabeteksen ravinto- ja lääkesuosituksia. Kun näiltä tyypeiltä perätään vastuuta, niin vastaus on: kansainväliset suositukset. Ei ole kovinkaan pitkää aikaa siitä, kun syyllistyneet selittivät vain noudattaneensa määräyksiä.


Blogin aihesanat:
aivojen diabetes, aivot, ajojahti, Coca-Cola, dementia, diabeetikko, Diabeteksen ruokavaliohoito, diabetes, EKG, eliitti, hoitosuositus, hyperinsulemia, insuliini, insuliiniresistanssi, JAMA, kirkko, kolesteroli, kolesterolilääke, kuolema, Leino Utriainen, lääke, lääketeollisuus, Matti Uusitupa, Mikael Fogelholm, muistinmenetys, muistisairas, paavi, pallolaajennus, piispa, rasva, rasvateoria, ravintosuositus, rokotus, ruokateollisuus, ruokavalio, sokeri, statiini, Suomen Käypähoito, sydänkohtaus, sydänkuolema, terveydenhoito, tiede, tutkija, tutkimus, USA, uskomus, verensokeri, verisuonikalkki, vähähiilihydraattinen, YLE, äkkikuolema

Edellinen Seuraava