Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 13.03.2009

TERAPIASSA

TV1:ssa on jo jonkin aikaa esitetty amerikkalaistettua mutta alunperin israelilaista Terapiassa -draamasarjaa. En muista nähneeni ainuttakaan ohjelmaa, joka näin aidolla tavalla käsittelee terapiaa, siinä olevia potilaita ja terapeuttia itseään.

yle.fi/ulkomaiset/sarjat_ao2.php?id=1140

Ei ole poikkeuksellista, että kykenee samaistumaan potilaisiin ja heidän ongelmiinsa, mutta se miten itse terapeutti esittää roolinsa, on sarjan ehdottomasti huikaisevinta antia. Suosittelen sarjaa lämpimästi kaikille, etenkin terveydenhoidon ammattilaisille. Tavallisesti lääkäri tai terapeutti esitetään supersankarin hahmossa, joka ratkaisee kaiken potillaan köllötellessä paikallaan osallistumatta itse oman elämänsä muutokseen. Näin lääketieteestä on tehty uskonto ja hyysäysyhteiskunnan vallankäyttöväline. Ihmisillä kun on tiedostamaton toive, että äiti tulee, ottaa syliin ja puhaltaa pipin pois. Maailma pelottaa, ja siksi kaikki hakevat helppoja ratkaisuja.

Todellisuudessa me terveydenhoidon piirissä työskentelevät olemme ihmisiä siinä missä potilaatkin. Emme ole jumalia. Kaikessa inhimillisessä toiminnassa on merkitystä ainoastaan aidolla vuorovaikutuksella. Siinä on paranemisen siemen. On liian helppoa paeta titteleiden ja valkoisen takin taakse ja ladella ”totuuksia”. Muutos tapahtuu vasta, kun uskaltaa antaa jotain itsestäänkin. Totuus ei perustu pelkkiin faktoihin vaan sisäiseen tunteeseen, siihen että asiat ovat totta omalla kohdalla. Pelkän älyn kanssa ei elämässä pärjää kuin lääkittynä raajarikkona.

Arkkiatri Risto Pelkonen sanoi taannoin, että lääkäreistä parhaat tekevät virheitä sillä he hoitavat vaikeimmat tapaukset. Tuon viisauden allekirjoitan täysin. Oheisena malliksi muita Pelkosen viisauksia, että on olemassa lääkäreitä, jotka ovat tavallisia ihmisiä.

koti.mbnet.fi/neptunia/health/pelkonen.htm

BBC julkaisi juuri aiheesta uutisen, joka kertoo samasta kuin Pelkonen. Alueella, missä lääketiede on tehnyt huimaavimmat askeleensa, tekevät ihmiset virheitä. Tehohoidossa tapahtuu virheitä. Se on ala jossa työskennellään koko ajan elämän ja kuoleman rajalla. Vaikka tehohoidon perusteet ovat selkeitä ja periaatteessa yksinkertaisia, virheitä tapahtuu. Ongelma on yleismaailmallinen, eikä johdu koulutustasosta tai kulttuurista.

news.bbc.co.uk/2/hi/health/7938320.stm


Blogin aihesanat:
Risto Pelkonen, tehohoito, terapia, titteli, uskonto, vuorovaikutus

Edellinen Seuraava