Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 26.12.2013

THL:n ISÄ AURINKOINEN ELÄKKEELLE

Hesarissa oli 18.12.2013 pääjohtaja Pekka Puskasta koko sivun juttu otsikolla "Koko kansan terveysvalistaja". Siinä Puska kertoo olevansa asfaltti-maalaisliittolainen. Tähän lauseeseen tiivistyy kaikki se, mikä nosti Puskan huipulle.

Jutussa rakennetaan myös pyhyyden myyttiä. Kun pikku-Pekka kävi kirkossa 4-vuotiaana kiharapäänä, innoitti tämä runoilijaa riimittämään runon "Tuli kirkkoon mies ja lapsi", josta sitten tehtiin myös laulu. Jutussa on kuva tuosta kiharapäisestä Puskasta. Ja tapahtui ikään kuin Jumalan sormi olisi koskettanut pikku-Pekkaa ja ääni olisi kuiskannut hänen korvaansa, että "sinä, poikani, olet pelastava Pohjois-Karjalan ihmiset".

Puska ja THL ovat laskeneet seurantaraporttien perusteella, että ilman Pohjois-Karjala -projektia siellä olisi kuollut 250.000 ihmistä enemmän. Netistä löytyy tieto, että 1980 Pohjois-Karjalassa oli asukkaita 176.650 ja nykyisin lienee vähemmän muuttoliikkeen takia. Joten, mihin tuo neljännesmiljoona on kadonnut. Puskan esittämät luvut ovat todella merkillisiä. Samaa on ihmetellyt insinööri ja tehtaanjohtaja Leino Utriainen, joka sai aikoinaan hengenvaarallisen komplikaation statiineista. Kokemuksen suivaannuttamana Utriainen on perehtynyt koko tähän ongelmavyyhtiin ehkä syvällisimmin kuin kukaan tässä maassa. Utriaisen mukaan Puska esitti vuonna 2009, että tuo neljännesmiljoona koskisi koko maata, mutta nyt hän puhuu vain Pohjois-Karjalasta. Alkaako muisti pätkiä vai mistä sekaannus? Ovatko kenties statiinit syynä muistikatkoon?

Pohjois-Karjala -projektissa käytettiin seurantatutkimusmenetelmää. On aina tiedetty, etteivät tuon tapaiset tutkimukset täytä kriteereitä, joita vaaditaan tieteelliseltä tutkimukselta. Ihmisiltä kysellään, mitä he ovat syöneet ja sitten seurataan, mitä heille tapahtuu. Kukaan ei ole tosissaan tarkastanut, pitävätkö ihmisten ilmoitukset lainkaan paikkaansa. Jos on muotia syödä margariinia, niin mummo kertoo syövänsä margariinia, vaikka kaapissa olisi voita. Tämä virheen mahdollisuus on ollut tutkijoiden mielessä ja sitä varten on kehitetty monimutkainen matematiikka korjaamaan tuota ongelmaa. Mutta kukaan ei kykene eksaktisti sanomaan, että matematiikkaan tuo perustuu. Jos se perustuisi tosiasioihin, niin koko matematiikkaa ei tarvittaisi, sillä silloin mitattavat kohteet ja mittalaitteet olisivat eksakteja. Ilmeisesti lukuja pyöristellään aina tarvittaessa sopivaan suuntaan. Tämähän on koettu viime vuosina, kun investointipankkiirien matemaatikot saivat maailman katastrofin partaalle, josta emme ole vieläkään toipuneet. Lukuja voi siis todellakin väännellä niin, että niistä aina joku hyötyy, mutta todellisuuden kanssa niillä ei tarvitse olla mitään tekemistä. Puskan laskemat luvut ovat hyvä esimerkki tästä matematiikasta.

Puska ei ole milloinkaan myöskään selvittänyt, mitä Pohjois-Karjalassa muutettiin entiseen nähden ja tottelivatko ihmiset määräyksiä. Hän ei ole selvittänyt, kuinka monta muuttujaa oli käytössä. Jos niitä oli enemmän kuin yksi, niin silloin on mahdotonta sanoa, mikä vaikutti mihinkin. Mutta, sehän on inhottava yksityiskohta ja tikulla silmään sitä, joka nipottaa. Pääasia oli, että Pohjois-Karjalassa sydänkuolleisuus laski. Mutta se mitä suurelle yleisölle ei ole kerrottu, oli että sydänkuolleisuus laski myös verrokkina olleessa Kuopion läänissä. Kuopio oli myös siinä mielessä merkillinen juttu, että sydänkuolleisuus laski siellä enemmän kuin Pohjois-Karjalassa, vaikka siellä ei toteutettu Puskan ilosanomaa. Mutta, tässä ei ollut vielä kaikki. Sydänkuolleisuus laski koko maassa. Ja sama ilmiö havaittiin koko läntisessä maailmassa. Sydänkuolleisuus oli laskeva trendi, jonka syy on jäänyt auki paitsi Puskalla, joka on ottanut asiassa sankarin roolin. Tämä ei ollut ainutkertaista, vaan samaa hehkuttelua on tapahtunut myöhemminkin. Siitä edempänä.

On todella merkillistä, ettei tässä maassa ole julkisesti kritisoitu noita Puskan väitteitä, joita voisi verrata kalavaleisiin. Media on veltto nauta, asemansa neljäntenä valtiomahtina menettänyt ja valtaan sulautunut. Puska ja hänen joukkonsa saavat jatkuvasti tilaa mediassa ilman, että kukaan toimittajista kysyisi, mihin kaikki perustuu. Ilmeisesti näiden henkilöiden asema ja sana ’tiede’ saa toimittajalta lirahtamaan housuun. Nämä ylistyslaulut ovat todella häpeällisiä. Ennen stadissa sanottiin, kun joku sössi jonkin asian, että "pistä kundi pää pussiin ja hyppää Jordaniin". Miten on toimittajat, pää pussin, vai onko maalla varaa jatkaa tällä tavoin Pjongjangin mallin mukaan?

Puska kertoo parkkiintuneensa opiskelijapolitiikassa. Todellisuudessa valtaosa opiskelijapoliitikoista ryyppäsi ja ne, jotka eivät ryypänneet, käyttivät opiskelijapolitiikkaa Kekkosen siunauksella astinlautana valtaan. Politiikka ulottui kouluihin, ja jopa teiniliitot ajoivat Neuvostoliiton asiaa. Sama liturgiaa Puskakin lauloi. Tunnetuin teinipoliitikko tuolta ajalta on pääjohtaja Erkki Liikanen, joten kyllä mesoaminen kannatti.

Puska kertoo olevansa myönteinen mies ilman suuria vastoinkäymisiä elämässä. Ainoa, mitä Puska katuu, on H1N1- Pandermix -rokotus. Hänen mielestään hän ja THL eivät olisi voineet tehdä mitään toisin narkolepsian suhteen. Tässä yhteydessä Puska unohtaa oman käytöksensä eli sen, kuinka hän uhkasi julkisesti kaikkia rokotukseen kriittisesti suhtautuvia.

On myös todella merkillistä, etteivätkö Puska ja hänen alaisensa tienneet Pandermix -rokotteeseen liittyviä riskejä. Rokotteen yhtenä ainesosana on skvaleni, joka on sinänsä harmiton luonnonaine, mutta rokotteissa voi aiheuttaa elimistössä autoimmuunireaktion. Skvalenia on muun muassa oliiviöljyssä, jossa se toimii antioksidanttina. Riippuu suuresti siitä, mitä kautta skvaleni joutuu elimistöön: suun kautta skvaleni on "terveysruokaa", kun taas pistoksena se aiheuttaa ongelmia.

Narkolepsia on seurausta aivojen unta säätelevien solujen autoimmuunitulehduksesta. Skvalenin epäiltiin aiheuttaneen Persianlahden sodan syndrooman, jolloin tuhansia rokotettuja sotilaista sairastui moninaisin neurologisiin oireisiin. Erikoista on, ettei skvalenia ole hyväksytty Yhdysvalloissa rokotteiden lisäaineeksi. Saksalainen lääkärijärjestö varoitti erityisesti Pandermixin mahdollisista haitoista. Rokotetta ei ollut koskaan testattu kunnolla. Puolan terveysministeri katsoi, että lääketeollisuus oli vahvasti hypettänyt koko pandemian, ja etteivät rokotusten haitat olet selvillä. Puolassa ei aloitettu rokotuksia.

Vuonna 2000 julkaistu tutkimus osoittaa, että skvaleni aiheuttaa koe-eläimillä autoimmuuniniveltulehduksen. Näitä tutkimuksia on vähän, koska rahoittajia ei löydy. THL ei ole millään tavalla aktiivisesti yrittänyt selvittää rokotuksen todellisia haittoja ja hyötyjä. Missä on esimerkiksi tilastot kohtukuolemista ja ennenaikaisista aborteista ja monesta muusta?

Yksi Pandemian hoidon johtohahmoista oli Juhani Eskola, joka oli tullut rokotetehtaan johtajan pallilta virkaansa. Kun ongelmia syntyi, vetäytyi Eskola taustalle. Jäähy auttoi, ja Eskola peri sitten Puskan pallin. Nimitys on sikäli merkittävä, että maan ylin lääkintäviranomainen on lääketeollisuuden miehiä. Voi sanoa lopulliset hyvästit perinteiselle lääketieteelle. Trendi on apinoitu Yhdysvalloista. Siellä vastaavan viraston (FDA) budjetista puolet tulee lääketeollisuudesta. Toivottavasti päättäjät hakevat nyt hoitonsa poliittisesti sopivilta ja lääketeollisuuden tukemilta lääkäreiltä. Toisaalta ei tässä ole mitään uutta. Nyt vain toimitaan härskin avoimesti.

Puskan omnipotenssi ei tunnu yhtään laantuvan. Nyt esitetään, että lihavuusbuumi on pysähtynyt, ja vastaavasti karppausbuumi on katoamassa Suomessa. Väitteet kertovat enemmänkin neuroosista kuin todellisuudesta. Tässäkin on tapahtunut sama ilmiö kuin sydänkuolemien kanssa. Kyseessä on painon suhteen aleneva trendi koko läntisessä maailmassa, eikä se johdu Puskasta tai THL:sta. Lännessä lapsetkin ovat laihtumassa. Sen tiedän, että ainakin Yhdysvalloissa kuten Suomessakin ihmisten tietoisuus ruuan laadusta on kasvanut. Enää eivät pullamössö, lisäaineet ja Mäkkäri maistu. Väitteet karppamisen suosion laskusta eivät perustu mihinkään tosiasiaan. Se, etteivät ihmiset osta keinotekoisia karppituotteita kertoo jostakin muusta kuin suosion laskusta. Puska ja koko professorikaarti ei ole koskaan ymmärtänyt, eivätkä ole halunnut ymmärtää, mistä hiilihydraattien rajoituksessa on kysymys.

Kun arvioi Puskan aikaa tämän maan terveydenhoidolle, ei voi todeta kuin, että se on ollut todellinen tragedia. Ehkä valtiosihteeri Raimo Sailaksen näkemys kuvaa parhaiten, mistä on kysymys. Myöskään uusi johtaja ei lupaa hyvää. Lääketeollisuus on saanut jalkansa THL:n oven väliin, joten voi sanoa hyvästi sille objektiivisuudelle, mitä laitoksesta voi vielä löytyä.


Blogin aihesanat:
lihavuusbuumi. Karppausbuumi, asfaltti-maalaisliittolainen, atuoimmuusi, autoimmuunitulehdus, eläke, ennenaikainen abortti, Erkki Liikanen, FDA, H1N1, Helsingin Sanomat, Juhani Eskola, Jumala, kalavale, Kekkonen, koe-eläin, kohtukuolema, komplikaatio, kuolleisuus, laihtuminen, lapset, Leino Utriainen, lisäaine, margariini, media, muuttoliike, myytti, Mäkkäri, narkolepsia, nauta, neurologinen ongelma, Neuvostoliitto, opiskelijapolitiikka, pandemia, Pandermix, Pekka Puska, Pesianlahden syndrooma, pistos, Pjongjang, Pohjois-Karjala, pullamössö, pyhyys, Raimo Sailas, rokote, rokotus, seurantatutkimusmenetelmä, skvaleni, statiinit, sydän, sydänkuolleisuus, syndrooma, terveysvalistaja, THL, tiede, verrokki, voi

Edellinen Seuraava