Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 12.09.2007

Tilastokikkailua

Tosielämäohjelmissa on siirrytty futuurien aikaan. TV 1 aloitti tänä syksynä ohjelman Elämä Pelissä, jossa väitetään tieteen keinoin ennustettavan kunkin ohjelmaan osallistuvan loppuelämän pituus. Jos ohjelmaan osallistuja kykenee luopumaan pahoista tavoistaan niin palkintona on oman elämän jatko. Vastaavasti tulisi kilpailussa töpänneiden vuorostaan kuolla ennen aikojaan, mieluiten ohjelman lopussa jos noudatetaan draaman todellisia lakeja.

Jos kurkistaa väitetyn tieteellisyyden taakse niin kysymys on enemmänkin viihteestä ellei peräti uskosta. Ohjelman laatimisessa on käytetty apuna tilastoja, jotka koskevat suuria joukkoja, mitä tietoa ei voi koskaan soveltaa sellaisenaan yksilötasolla. Elämä on niin monimutkainen kokonaisuus ettei kenenkään elämänpituutta kykene kukaan ennustamaan vakuuttavasti. Toinen virhe on eri tilastojen yhdistäminen, mikä on niin tavallinen mutta valitettava kikkailu nykylääketieteessä. Tilastoja ei kerta kaikkiaan voi yhdistellä keskenään. Se on täydellisen epätieteellistä. Koko ohjelma perustuukin siten uskomuslääketieteeseen eikä todelliseen tietoon.

Otetaanpa esimerkki. Yleisen käsityksen mukaan tupakanpoltto vähentää elinikää ja viinanjuonti samoin. Toisaalta tiedetään, että viinanjuonti lisää tupakoitsijoiden elinikää verrattuna raittiisiin sauhuttelijoihin. Siten kaksi pahaa muuttuukin yllättäen hyväksi. Kun taas paha plus hyvä yhdessä on edellistä huonompi yhdistelmä.

Kolmanneksi. Koko touhu ei toimi, valitettavasti. Tänä vuonna julkaistussa Kalifornian yliopistossa tehdyssä laajassa tutkimuksessa todetaan, että tässä ohjelmassa käytetty dieettiohjelma ei toimi, vaan pitemmällä aikavälillä lihottaa ja sairastuttaa. Vähärasvainen ja -kalorinen ruokavalio onnistuu vain noin yhdelle prosentille. Tämä tietysti ei tule esiin ohjelman aikana vaan on todettavissa vasta 3-4 vuoden kuluttua. Olisikin mielenkiintoista tietää mitä ohjelman ihmisille tulee tapahtumaan tuon ajan kuluttua. Mutta se ei taas kiinnosta ohjelman tekijöitä eikä luultavasti katsojiakaan. Pääasia on että saa katsoa hetken muiden syntisiä tapoja.

Epidemiologia on lääketieteen haara joka tilastojen avulla yrittää selvittää sairauksien syitä. Maailmalla tavallisten lääkäreiden parissa epidemiologiaa pidetään lähinnä kirosanana. Miten hoitaa potilaita, kun alati vaihtuva pikkuasioihin pureutuva tieto terveydestä tai sairaudesta seuraa enemmänkin talouselämän lakeja kuin itse lääketiedettä. Yleensä epidemiologit ovat lähellä sekä talouselämää että päättäjiä. Heille on tyypillistä asioihin vaikuttaminen juuri tilastojen manipulaation avulla. He ovat nykyajan paaveja, jotka kertovat mikä on kulloinkin syntiä. Tilastoilla kun voidaan helposti luoda illuusio kontrollista. On vale, emävale ja tilasto, totesi jo Mark Twainkin aikoinaan.

60-luvun lopussa alkoi tietotekniikan myötä olla mahdollista jokaiselle käsitellä laajoja tiedostoja helpolla tavalla. Saksassa lääkärit innostuivat mahdollisuudesta yhdistellä kaikki potilaskoskevaa tieto. Ajateltiin, että jos potilaista kerätään mahdollisimman paljon tietoa niin voidaan ennustaa miten he tulevat selviämään elämästä. Jo tuohon aikaan hössötettiin kolesterolista ja muusta vastaavista asioista. Oletettiin, että muuttamalla potilaan kaikkia tekijöitä paremmiksi odotettiin elämänkin muuttuvan suotuisaan suuntaan. Tulos oli täysin vastakkainen mitä oli osattu odottaa. Täysin terveet 100-vuoden ennusteen saaneet saattoivat kuolla kupsahtaa klinikan ovelle ja täysin toivottomat sen kun vain elivät. Ennustelu ja ihmisten manipulointi lopetettiin epäeettisenä ja tutkimukset lopetettiin.

Nyt ennustajaeukot ovat palanneet ja heidät koetaan tarpeellisina sillä narsistisessa maailmassa kuolemanpelko myy. Epidemiologia on nykyajan lääketieteen astrologiaa. Terveenä hautaan otsikoi Ilta-Sanomat taannoin osuvasti ohjelmasta.. Toivottavasti kukaan osallistujista ei kuukahda kesken ohjelman mikä riski on todellinen mikäli on uskomista Saksan kokemukseen. Elämäntavan muuttaminen kun ei ole yksinkertainen juttu ja näin TV:ssä tehtynä se on tekijälleen suunnaton stressi.


Blogin aihesanat:
elämäntapa, epidemiologia, kolesteroli, manipulointi, stressi, tietotekniikka, tupakka, tutkimus, viina, vähäkalorinen, vähärasvainen, YLE

Edellinen Seuraava