Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 20.05.2019

TOKSINEN KETO

Enemm�n kuin keto

Ketoruokavalion perusidea on muuttaa elimistön energialähde sokerista rasvaan. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti vähentämällä päivittäisen hiilihydraatin määrää 50 grammaan tai sen alle. Aineenvaihdunnan muutos vie jonkin aikaa. Se vaihtelee eri yksilöillä vajaasta viikosta jopa neljään viikkoon. Fyysisesti aktiivisille tuo muutos vie pitempään verrattuna niihin, jotka eivät juuri liiku. Muutosvaiheeseen kuuluu eriasteisia oireita. Osalle muutos on lähes oireeton, mutta niille, jotka ovat käyttäneet hiilihydraattitankkausta urheillessaan, voi esiintyä melkoisestikin oireita kuten väsymystä, ärtymystä, masennusta, päänsärkyä jne. Joillekin kehittyy ns. ketoflunssa, jonka oireet muistuttavat tavanomaisen flunssan oireita. Yleensä oireet kestävät muutamia päiviä. Oireet eivät ole vaarallisia vaan kertovat vain muutoksesta. Aktiiviliikkuvien on syytä ottaa rauhallisesti, kunnes muutosvaihe on ohi.

Ketoruokavalio on saavuttanut huomattavaa suosiota ja täysin maalikotkin ovat julistautuneet ketoruokavalion asiantuntijoiksi ja alkaneet neuvoa muita. Ajatukset pyörivät ketoositilan ympärillä eikä ymmärretä, että tässäkin asiassa tasapainolla on hyvin tärkeä merkitys. Markkinoille on ilmaantunut paljon erilaisia keinotuotteita kiihdyttämään ketoositilan syntymistä ja sen ylläpitämistä. Sorrutaan helposti pikaratkaisuihin. Luonnollisuus on keskeinen tekijä tässä ruokavaliossa. Kaikki keinotekoinen ja prosessoitu ruoka on terveydelle haitallista. Tietysti ketoosi on tärkeä, mutta yhtä tärkeitä ovat ravinneaineet ja luonnon ruoka. Ketoosiin siirryttäessä tällä on hyvin tärkeä merkitys. Jos syö oikein, ei ketoositilaan siirtymien aiheuta juuri mitään oireita. Dieetin jatkuessa oikeiden ravinneaineiden saannin merkitys korostuu entisestään. Kokemuksen mukaan huonolaatuinen ruoka ja keinolisät aiheuttavat huomattavia oireita.

Monet käyttävät keinomakeutusaineita, mikä on väärin. Olisi tärkeää päästä kaikesta lisämakeutuksesta. Kun on päässyt dieetin kanssa sinuksi, voi keinomakeutusaineita käyttää, mutta ainoa hyväksyttävä makeutusaine on luonnon stevia. Tämä on tärkeää sillä steviasta on paljon keinoversioita. Usein keinomakeutus laukaiseen sokerinhimon. Dieetin jatkuessa kaikki ylimääräinen makeutus jää automaattisesti pois, sillä luonnon ruuan oma makeus pääsee esille. Ruuan makeuttaminen sokerilla on vanha kokkien kikka peittää huonolaatuisen raaka-aineen makuhaittoja. Siksi lähes kaikissa valmisruuissa on sokeria.

Erytrioli on sokerialkoholi ksylitolin tapaan. Erytrioli on saavuttanut huomattavaa suosiota ketopiireissä. Erytriolia on tutkittu vähän. Sen ei pitäisi vaikuttaa insuliinin eritykseen eikä sokeriaineenvaihduntaan. 90% erytriolista imeytyy ohutsuolesta ja erittyy muuttumattomana munuaisten kautta. 10% pääsee paksusuoleen, missä se aiheuttaa oireita kuten ripulia ja sen on jopa sanottu aiheuttavan paksusuolen ärsyyntymistä. Allergisia reaktiota on myös raportoitu. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu munuaisille erytriolikuomituksen seurauksena. Erytrioli ei vaikuta lainkaan hormooneihin, jotka säätelevät täyteyttä kuten glukagoni- tyyppinen peptidi (GLP-1) ja peptidi YY (PYY). Käytännössä tämä tarkoittaa, etteivät aivot saa informaatiota täyteydestä ja se taas pistää syömään yli tarpeen.

Aspartaami aiheuttaa monille ahdistusta ja masennusta. Aspartaami vaikuttaa myös haitallisesti muistiin. Aspartaami lihottaa, aiheuttaa lihasheikkoutta ja väsymystä. Aspartaami ja muut keinomakeutusaineet aiheuttavat matala-asteista tulehdusta ja suolistoflooran häiriöitä. Bakteerikannan muutos heijastuu sokeriaineenvaihduntaan nostaen verensokeria. Jos näitä muuttuneita bakteereita siirtää toiseen koe-eläimeen, häiriintyy myös niiden sokeriaineenvaihdunta. Sukraloosin on myös todettu vaikuttavan haitallisesti sokeriaineenvaihduntaan.

Keinomakeutusaineiden on todettu vaikuttavan aivojen kautta haitallisesti sokeriaineenvaihduntaan ja nostavan insuliinia. Ilmiöstä käytetään lyhennettä CPIR (cephalic phase insulin release)

Mielenkiintoinen on tutkimus, jossa verrattiin stevian, aspartaamin ja sokerin vaikutusta aterianjälkeiseen sokeritasoon. Aterian yhteydessä nautittu sokerijuoma nosti eniten aterian jälkeistä verensokeria, mutta saman teki aspartaami, joka nosti verensokeria lähes yhtä paljon kuin sokeri. Stevialla sitä vastoin ei ollut mitään vaikutusta verensokeriin.

Rasvojen laadulla on huomattava merkitys ketodieetissä. Kasvirasvat ( rypsi- yms.) sisältävät huomattavan määrän Omega-6-rasvoja, jotka aiheuttavat tulehdusta. Näitä rasvoja on aivan liikaa muutenkin ravinnossa. Keskimäärin Omega-6-rasvojen suhde Omega-3-rasvoihin on 17:1, kun ideaali olisi 1:1. Ketodieetissä käytettäviin rasvoihin kuuluu voi, ghee, ihra, tali, oliiviöljy, kookos ja kalaöljyt (kalanmaksaöljy).

Alkoholi voi sabotoida dieetin sen alkuvaiheessa. Kannattaa pitää vähintään 2 kk:n tauko dieetin aloittamisesta. Vaikka alkoholissa ei ole juuri lainkaan hiilihydraatteja makeutettuja juomia lukuun ottamatta, vaikuttaa alkoholi haitallisesti aineenvaihdunta-muutoksessa. Elimistö polttaa aina ensiksi ennen muita energialähteitä alkoholin.

Prosessoidut maitotuotteet aiheuttavat tulehdusta. Olisi parasta jättää kaikki maitotuotteet voita lukuun ottamatta kuukaudeksi. Kun kysymys on aineenvaihdunnan muutoksesta, missä hormoneilla on huomattava osuus, on kaikella keinotekoisella huomattavia haittoja. Monet kärsivät turhaan toteuttaessaan ruokavaliota, josta käyttäisin nimeä TOKSINEN KETO, MYRKYLLINEN KETO.

Aito ketogeeninen ruokavalio sisältää paljon tärkkelyksettömiä vihanneksia. Ajatus, että ruokavalio käsittäisi vain munia ja pekonia on täydellinen virhe. Vihannekset ylläpitävät terveen suoliston bakteerikannan. Varsinkin ruokavalion alussa elimistöstä poistuu runsaasti nesteitä, joiden mukana poistuu paljon natriumia (ruokasuolaa), joten suolaa (merisuolaa) tulisi lisätä. Muita mineraaleja saa riittävästi oikein toteutetulla ketoruokavaliota. Kaliumlisät yms. voivat olla vain haitaksi. Hyvä mineraalilähde on aito lihaliemi. Ketoruokavalioon liittyy paljon virheellistä tietoa. Yksi niistä koskee kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiviä. Sanottakoon vielä kerran, että ketodieetti sopii mitä mainioimmin hypotyreoosipotilaille.

Edellinen Seuraava