Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 11.11.2010

TUTKIMUKSIA JA NIIDEN TULKINTOJA

Opiskeluaikanani fiksu yliopiston opettaja (niitäkin on) takoi päähämme havaintojen ja niistä tehtävien päätelmien merkitystä.

Hän kertoi tarinan kaikkitietävästä professorista, jolla oli opetettu sammakko. Sammakko hyppäsi käskystä. Oppilaiden läsnä ollessa professori käski sammakkoa: "Hyppää", ja sammakko hyppäsi. Sitten professori leikkasi sammakon toisen takajalan pois ja käski sammakkoa hyppäämään. Kärsivä eläin hyppäsi vaivoin. Sitten professori leikkasi toisenkin takajalan ja käski sammakkoa hyppäämään. Nyt sammakko ei hypännyt. Professori huusi kovalla äänellä niin, että oppilaatkin pelästyivät: "HYPPÄÄÄ", mutta sammakko oli hiljaa paikoillaan.

Professori kääntyi oppilaisiin päin ja kysyi: "Mitä voimme päätellä tästä?" Hämmentyneet oppilaat mumisivat. Joku puhui raajoista, joku toinen shokista. Professori tyrmäsi kaikki." Totuus on se, että sammakko tuli kuuroksi."

Nykyaikaan siirrettynä lehden lööpissä voisi olla seuraava teksti: Jalattomien sammakoiden kuulolaitteiden tarve on suuri. Valtion tukea tarvitaan kiireellisesti.

Näitä sammakkojuttuja on mediassa tuon tuostakin. Oheisena muutama esimerkki:

HS: Tutkimus: Täysjyväviljat ehkäisevät keskivartalolihavuutta

www.hs.fi

www.ajcn.org

Ensinnäkin tulee mieleen, että tutkimus on hyvin tendenssimäinen. Täysjyväviljat halutaan nostaa arvoon arvaamattomaan. Jos toinen porukka söi puhdistettuja hiilareita ja toinen taas täysjyväviljoja, niin rasvan määrän eron ei tarvitse johtua hiilareista vaan yksinkertaisin selitys on että täysjyviä käyttävät ovat terveystietoisempia kaiken muunkin suhteen ja todennäköisesti hallitsevat elämäänsä paremmin kuin roskaruokaa syövät. Kyseessä on kaiken lisäksi haastattelututkimus, joka on erittäin epävarma, ja tutkimuksessa on liian monta muuttujaa. Ei tullut tutkijoiden mieleen, että mitäs jos ei ottaisi lainkaan viljoja, mutta sehän häiritsee bisnestä. Eli sammakko ei hypännyt, koska söi roskaruokaa ja menetti kuulonsa.

Toinen juttu koskee kuinka ollakaan rypsiöljyä:

Kauppalehti: HY: Tutkimus: Rypsiöljy alentaa verisuonitukoksia ja tulehduksia aiheuttavaa fibrinogeenia

www.kauppalehti.fi

Alla oleva ote on uutisesta. Luin sen muutamaan kertaan. En tiedä tarkastavatko tekstiä yliopistossa, tai sitten tarkoitus on hämätä. Väite on Kauppalehdestä ja valitettavasti täyttä roskaa.

"Tuore tutkimus osoittaa ensimmäisen kerran, että veren fibrinogeenitasoa nostaa suureksi osaksi omega-3 alfalinoleeni-hapon puute ruokavaliossa (1). Kun tätä ravinnossa esiintyvää suotuisaa rasvahappoa on liian niukalti, elimistössä syntyy rasvahappojen välinen epätasapainotila(2). Kun omega-3-alfalinoleenihappoa on liian vähän, niin elimistö alkaa tehtailla omega-6-arakidonihappoa, josta syntyy verisuonitukoksia ja tulehduksia aiheuttavia, hormonien kaltaisesti vaikuttavia yhdisteitä (3). Tutkijoiden mukaan rypsiöljyn rasvakoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen(4), ja siksi omiaan vähentämään veren fibrinogeenitasoja".

Ihminen on elänyt ilman alfalinolihappoa koko historiansa ajan ennen kuin margariiniteollisuus keksi aineen. Oion muutamia väitteitä.

  1. Alafalinoleenihapon (ALA) puute ei ole kohonneiden fibrinogeenitasojen syy. Voisi väittää, että sairaus johtuu lääkkeen puutteesta.
  2. Omegarasvojen epätasapainotila syntyy ravinnon liiasta omega-6-rasvasta (linolihappo) joka on kasviöljyjen päärasva. Epätasapaino ei johdu ALA:sta, vaan sen liikakäyttö pahentaa tilannetta.
  3. Tämä on hurjin väite ja tarkoituksellisen hämäävä, suoranainen vale. Olen selostanut ALA:n aineenvaihduntaa blogissani. Liika ALA lisää arakinonihappoa elimistössä, eikä kuten tutkija selittää Kauppalehdessä.
  4. Tämäkin väite on todelle erikoinen sillä ihmiselimistö ei tarvitse ALA-rasvaa, vaan pitempiketjuisia DHA- ja EPA-rasvoja, joita on saatava ravinnon mukana sillä vain erittäin pieni osa ALA-rasvaa voi muuttua noiksi pitempiketjuisiksi yhdisteiksi. Loppu jää elimistöön hapettumaan. Hapettuntut rasva on eritäin haitallista elimistölle aiheuttaen mm. syöpää.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11844977www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16188209
Tuosta fibrinogeenista sen verran, että väite ALA:n puutteen nostavan fibrinogeenitasoja on selvä vale. Kohonnut fibrinogeni liittyy perimään. Se on yksi sydänkohtausten riskitekijöistä, joista ei ole juuri puhuttu, kun siihen ei ole tarjolla patenttilääkettä. Nyt rypsiöljyklaani on nostanut asian esille. Ohessa keinoja, joilla vähentää fibrinogeenitasoja.

  1. Diabetes ja metoboolinen syndooma nostaa fibrinogeneitasoja. Tähän auttaa parhaiten vhh-dieetti. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9571358
  2. Fyysinen aktiviteetti vähentää fibrinogeeniä. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1332182
  3. Oliiviöljy ja kalaöljyt vähentävät fibrinogeneiä. ( Vähintään EPA 1800mg ja DHA 1200mg/vrk) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7878632
  4. Kohonnut homokysteiini nostaa myös fibrinogeenitasoja. Homokysteiiniongelma ahoidetana B-ryhmän vitamiineilla (B12, foolihappo ja B6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12871504
  5. C-vitamiini laskee fibrinogeeniä (vähintään 2000 mg, mieluiten 3000mg vrk:ssa jaettuna kolmeen annokseen) www.bmj.com

Kolmas sammakkojuttu koskee professori Uusituvan haastattelua Ylessä. Sain lukijan palautteena tämän aiheen.

Sydänliiton professori Matti Uusitupa väittää Reseptori-ohjelmassa tyynen rauhallisesti, että sydän- ja verisuonitautien keskeinen tekijä on kolesteroli, ja että kananmunalla, pekonilla ja voilla ei pitkälle pötkitä.

areena.yle.fi

Hänen mielestään on lopullisesti todistettu, että kovat rasvat ovat syypää. Uusia tutkimuksia ei voi, eikä kannata tehdä, koska se on turhaa ja eettinen lautakunta puuttuisi kokeisiin, jos ihmisille syötettäisiin eläinperäistä rasvaa. Taas tuli esiin lukuisat tutkimukset, jotka aukottomasti osoittavat kovien rasvojen vaarallisuuden. Helsingin mielisairailla on tehty hänen mukaansa ravintotutkimus, joka hänen mukaansa kiistatta osoittaa asian. Tutkimus on hänen väitteensä mukaan myös kansainvälisesti korkealle arvostettu.

Ei voi uskoa, että kyseinen proffa on Kuopion yliopiston rehtori. Voi savolaisparkoja.

Kohta 1: Sydäntaudeilla ja eläinrasvoilla ei ole mitään yhteyttä keskenään. Rehtori voi panna koko yliopiston hakemaan tutkimuksen, jossa tämä on selvästi osoitettu. Puska ei siihen pystynyt, vaikka hänellä on 1000 alaista. Tämän me kaikki näimme TV:ssä. Kolesteroli on yksi yli kolmesta sadasta sydäntaudin riskitekijästä. Kolesteroli ei ole sydäntaudin syy. Professorilta on mennyt syy ja riskitekijä sekaisin. Savon akateeminen taso on tätä luokkaa.

Kohta 2: Hän on sitä mieltä, ettei asiaa edes kannata tutkia sillä kaikki on selvää! Hänen mielestään eettinen toimikunta ei edes hyväksyisi tutkimuksia tästä aiheesta. Tämä on rehtorin paljastavin lause. Hän ja hänen kamunsa eivät halua tutkia ja sulkevat muidenkin syyt. Tällä tasolla on Savon ja koko Suomen lääketiede tällä hetkellä. Hän puhuu eettisyydestä, mutta samalla on itse maailman suurimman sokeritehtaan Daniscon palkkalistoilla ja toimii samalla maan johtavana diabeteksen asiantuntijana. Kun olemme saaneet tietää MOT –ohjelmasta, on tavallista, että Suomen johtavilla professoreilla on lääketehdas sponsorina takanaan, monilla useampi. Siinä mielessä professorit muistuttavat formulakuskeja, joilla myös on sponsorit tukenaan. Kuskit ja professorit eroavat yhdessä asiassa toisistaan. Kuskit hääräävät oma henki panoksena, kun taas professorit sähläävät koko kansan henki panoksena.

Kohta 3: Arvon rehtori referoi iänaikaista Suomessa tehtyä mielisairaalatutkimusta. Siinä mielessä proffa on oikeassa, että mielisairaalatutkimus päätyy toteamaan eläinrasvojen vaarallisuuden ja on oikeastaan ainoa sellainen maailmassa, mutta siihen sitten viisaus loppuukin. Koko tutkimus on todettu täysin roskaksi, ja sitä ei edes kukaan itseään kunnioittava alan ihminen edes unissaan mainitse. Ihmeellistä onkin, että tämä Savonmaan tieteen toivo mainitsee sen todisteena väitteelleen, on jo niin paksua puppua, että onkohan kaverilla ollut kaikki himassa näin stadilaisittain sanottuna, kun laukoo moista. Tutkimus on kylläkin asia, jota kaikki statinoijat mielellään referoivat. Tilanne on ehkä sama kuin natsipuolueen aikana. Kaikki vannoivat Mein Kampfin nimeen, mutta harva oli lukenut teoksen.

Tutkimus koski 700:aa mielisairaalan miespotilasta. Toinen ryhmä söi vähärasvaista ruokaa ja sen lisäksi kasviöljyjä. Toinen ryhmä sai tavallista sairaalaruokaa (mitä lienee). Kuuden vuoden kuluttua ruoka vaihdettiin ryhmien välillä ja jatkettiin toiset 6 vuotta. Oleellisinta tutkimuksessa oli, että potilaat vaihtuivat jatkuvasti. Potilaita siirrettiin toisiin laitoksiin ja uusia tuli entisten tilalle. Kokeen lopussa alkuperäisistä potilaista oli jäljellä vajaa kolmannes. Vaikka ryhmät hajosivat, niin ilmeisesti savolaisella logiikalla saatiin tulos, joka osoitti eläinrasvojen vaarallisuuden. Sitten kontrolliryhmässä oli enemmän tupakoivia, verenpaine-tautisia ja heitä myös lääkittiin enemmän. Tutkimus ei olut randomisoitu, saatikka kaksoissokkotutkimus. Tutkimus herättää todella paljon ihmetystä. Miten esimerkiksi tutkijat voivat päätellä tutkimuksen toisen vaiheen sydänkohtauksista, että johtuivatko ne kuulumisesta aikaisempaan ryhmään jne.

Jos Kuopion tieteellinen taso on tätä luokkaa, niin säästösyistä sulkekaa koko laitos.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/393644

Hyvä artikkeli, jossa mielisairaalatutkimusta ruoditaan. Stephan vaikuttaa fiksulta kundilta ja voisi hoitaa Kuopion rehtorin viran oto:na.

wholehealthsource.blogspot.com

Leipää ja rypsiöljyä myydään naurettavuuksiin asti. Kun olisi jotain todellista näyttöä, mutta kun ei ole.

Ps Sain palautetta. Uusitupa ei ole enää rehtori (on siis toivoa) ja Kuopio ja Joensuu ovat yhtyneet ja muodostaaneet Itä-Suomen yliopiston. Uusitupa on kliinisen ravitsemustieteen professori nykyisin

Edellinen Seuraava