Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 06.07.2010

TV:stä tuttu: ACTIMEL

Lomalla tulee seurattua televisiota etenkin jos sataa. IIoisia asioitakin on tapahtunut sillä mielijoukkueeni Hollanti pääsi jalkapallossa jatkoon.

Ruokamainokset ovat huvittavia, mutta väitteissään myös suorastaan törkeitä. Tästä johtuen innostuin kaivelemaan faktoja mainosten väitteiden tueksi tai tuhoksi. Tarkoitus on kirjoittaa aiheesta useampi blogi.

Eniten tökki Actimel –mainos. Mainos noudattaa perinteistä kaavaa. Kemiallisesti liemestä on tehty todellista superfoodia. Esitys on kuin jatkoa professori Puskan margariinimainokselle. Mainoksessa esiintyy tällä kertaa tunnettu prosessoidun ruuan puolestapuhuja, ravintoterapeutti Hanna Partanen. Mainoksessa kerrotaan, että asiaa on oikein tieteellisesti tutkittu ja että tulokset tukevat väitteitä. Valmistajan nettisivuilta löytyy lista, mitä kaikkea on tutkittu. Mutta onko asia sittenkään niin kuin Danone väittää?

www.actimel.fi

En ole ainoa suivaantunut. Actimelin valmistajaa Danonea on syytetty harhaanjohtavasta mainostamisesta eri puolilla maailmaa. Suomen viranomaiset uskovat vielä joulupukkiin ja luottavat ison rahan lupauksiin.

news.bbc.co.uk

www.kaleva.fi

Kun selasin läpi nuo ”tutkimukset” en löytänyt mitään oleellista. Suurin osa oli tehty rotilla. Kliinisiäkin tutkimuksia oli tehty, mutta niissä oli mukana myös muita mikrobeja kuin tuo Danonen ”ihme”- bakteeri.

Ihmisen suoliston bakteerikantaa pidetään olennaisen tärkeänä ihmisen immuniteetin kannalta. Suolistobakteereja on pilvin pimein eri lajeja, eikä siinä yksi keinotekoinen bakteeri kesää tee. Terveessä suolessa bakteereja on julmetusti, ne ylittävät määrältään jopa kehon kaikki solut yhteen laskettuna. Moderni elämä, teollinen ruoka, liika hygienia ja etenkin antibiootit häiritsevät tuota siunauksellista bakteerien ja ihmisruumiin välistä harmoniaa. Näistä syistä immuniteetti voi häiriintyä ja aiheuttaa todella vakavia sairauksia. Lasten infektiokierteet ja allergiat johtuvat paljolti juuri suolistobakteeriston tasapainon häiriöistä. Antibioottikuurin aiheuttama ripuli kertoo vakavasta suolisto-bakteerikannan vauriosta, jonka tasapainoon saattaminen voi viedä pitkän aikaa.

Muokkaamaton maito, hapantuotteet ja kotiruoka ovat olleet perinteinen tapa saada noita ihmisystävällisiä bakteereita. Nyt kun tuo kaikki on mennyttä ja ylikorostunut hygienia sekä muokattu ”terveellinen” ruoka on arkipäivää, ei suolistomme saa riittävästi bakteereja.

Tästä sitten muutamat neropatit ovat keksineet bisneksen. Kun kerran pastöroitu, homogenisoitu, rasvaton maito on terveysruokaa, ja terveellisien bakteerien lähde käsittelemätön täysmaito on julistettu sairauden lähteeksi, niin poimitaan pieni osa tuosta vaarallisesta aineesta, patentoidaan, sekoitetaan sokeroituun valkoiseen litkuun, brändätään ja saadaan kansa miljardimainosbudjetilla uskomaan mitä tahansa. Mainokset antavat ymmärtää, että aine olisi jotenkin ratkaisevan tärkeä vastustuskyvyn kannalta. Kuten entinen lääkäri sanoi, kyseessä on sellainen droppi että sillä lähtee kuppa koko Töölöstä. Todellisuudessa aine voi auttaa antibioottiripulissa jonkin verran. Tutkimusten mukaan Actimel ei tässä suhteessa eroa perinteisistä jougurteista. Se on vain kallis, sokeroitu karkkilitku, jonka teho on vähintäänkin kyseenalainen.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Noin kansan hämäämiseksi näitä bakteereita kutsutaan probiooteiksi sillä sana bakteeri ei juuri herätä ostohaluja.

Actimel –mainos on mielenkiintoinen sillä siinä on tiivistettynä koko nykyruokakulttuurin perversio. Luonnottomasta tehdään terveyttä, tiede prostituoidaan ja ne, joiden pitäisi olla puolueettomia, myyvät itsensä.

en.wikipedia.org

Edellinen Seuraava