Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 20.05.2009

UUDET KOLESTEROLISUOSITUKSET No. 1

Uudet kolesterolisuositukset eivät ole tästä maailmasta, vaan tukevat yksinomaan lääketeollisuutta. Suositusarvoihin yltää ani harva ilman lääkitystä. Mielenkiintoista on, ettei suositusten taustalta löydy mitään todellista tiedettä, vaan laskelmat on tehty pelkkien matemaattisten mallien perusteella, eivätkä ne siten perustu todellisuuteen. Ne ovat ideologian puolestapuhujien toiveajattelua.

Tavalliselle ihmiselle ehkä ymmärrettävin selostus kolesterolista ja terveydestä on tohtori Malcolm Kendrickin youtube -esitys kolesterolin ja sydänkohtausten suhteesta eri maissa. Aineisto perustuu WHO:n MONICA –tutkimukseen, jota voidaan pitää luotettavana ja sponsorivapaana tietolähteenä. Aineisto osoittaa selvästi, että mitä korkeampi kolesterolitaso, sitä vähemmän sydänkuolemia. Sveitsiläisillä on korkein kolesterolitaso maailmassa, mutta vähiten sydänkohtauksia. Ääriesimerkkinä Australian aboriginaalit, joilla on maailman matalin kolesterolitaso, mutta sydänkuolleisuus maailmanennätysluokkaa.

www.youtube.com/watch?v=i8SSCNaaDcE

Olen väitellyt aiheesta entisen KTL:n pääjohtaja Jussi Huttusen ja nykyisen (mikä sen laitoksen nimi nyt olikaan) pääjohtaja Pekka Puskan kanssa. Molemmat ovat ääni väristen kertoneet, että tuhat tutkimusta osoittaa heidän kolesterolikantansa oikeaksi. Mutta mitä nuo tuhat tutkimusta sitten ovat? Periaatteessa eivät mitään.

Kolesteroli on muodostunut monelle pakkomielteeksi. Itse asiassa kolesterolin yhteyttä sydäntauteihin fysiologisella tasolla ei ole koskaan voitu osoittaa todeksi. Kolesteroli on vain yksi sydäntautien riskitekijä ja näitä riskitekijöitä on tällä hetkellä yli 60. Se miksi sitten kolesterolista on tehty sairauden syy, ei ole tiedettä, vaan bisnestä.

Kolesterolia, kuten monia muitakin verestä mitattavia suureita, kutsutaan lääketieteen slangilla biomarkkereiksi. Veren biomarkkereille on määrätty keskimääräiset normaaliarvot, mikä ei kerro mitään yksilötasolla. On ihmisiä, joilla jokin arvo on rajojen ulkopuolella, eivätkä he silti ole sairaita. Kunnon lääketieteeseen kuuluu osata arvioida potilaan vointi suhteessa erilaisiin tutkimustuloksiin. Jos potilas voi hyvin, on perinteisen lääketieteen mukaan pidetty täysin epäeettisenä alkaa hoitaa potilasta pelkän laboratorioarvon mukaan. Nyt asia on käännetty ylösalaisin. Yli puoli miljoonaa suomalaista syö kolesterolilääkkeitä täysin turhaan vain joidenkin professorien pakkomielteen perusteella. Tieteellinen näyttö massalääkityksen mielekkyydestä puuttuu.

Mitä nuo tuhat tutkimusta sitten ovat? Ne ovat tavallaan huijausta, sillä niissä on mitattu vain biomarkkeriden muutosta eri temppujen yhteydessä, mutta ei koskaan sitä, mitä moinen on merkinnyt itse potilaalle. Vaikutuksesta potilaaseen käytetään termiä patient outcome. Tällaisia tutkimuksia ei ole koskaan tehty. Todelliset vaikutukset ovat jääneet näyttämättä. Väitteet ovat todellakin hypeä.

Suuria kolesterolilääketutkimuksia on tehty, mutta niiden tulokset ovat hyvin heikkoja ja hajanaisia On tutkimuksia, joissa lääkkeen teho viiden vuoden seurannassa on prosentin luokkaa ja sitten tutkimuksia, joiden perusteella lääkkeistä ei ole mitään hyötyä, vaan haittaa. Positiiviset tutkimukset ovat tehtaiden maksamia ja yleensä vielä maksajan lääke on parempi kuin kilpailijoiden. Prosentin teho on sitä luokkaa, että sen saa aikaiseksi pienellä manipulaatiolla.

Eli yhteenvetona: Jossakin on vain päätetty, että riskitekijä kolesterolista tehdään sairauden syy ja kun lasketaan kolesterolia, niin se sitten tuottaa terveyttä. Maalaisjärjelläkin ajatellen ymmärtää, että homma haisee ja pahasti. Elämä ei ole koskaan kiinni yhdestä muuttujasta ja siksi koko kolesterolihysteria on epäeettistä.

Oikeastaan asiasta vastaavia voisi syyttä valehtelusta, kun he viimeisimmän suositusjulkilausuman yhteydessä kehuvat pystyneensä margariini- ja kolesterolilääkelinjalla vähentämään sydäntauteja Suomessa. Väite ei perustu mihinkään, sillä elintason noustessa ja elämän helpottuessa sydäntaudit vähenevät kaikkialla ilman Keijua ja Lipitoria. Tulee mieleen megalomaaninen taikausko. Kun tarpeeksi rummutan yöllä ja joikaan aurinkojumalalle, niin aamulla koittaa valkeus. Ellei sitten satu olemaan kaamos. Sydäntautien suhteen satumme elämään nyt kevättä.


Blogin aihesanat:
aboriginaali, biomarkkeri, Jussi Huttunen, Keiju, koira, koiranruoka, kolesteroli, KTL, kärsä, Lipitor, Malcolm Kendrick, margariini, massaläääkitys, MONICA, Pekka Puska, ravintolisä, ruokavalio, suositusarvot, sydänkohtaus, sydänkuolleisuus, sydäntauti, turkki, tutkimus, VHH, vilja, WHO

Edellinen Seuraava