Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 16.08.2010

UUDET RAVINTOSUOSITUKSET

YLE 1:n uutisista poimittua. Uusia ravintosuosituksia pohtiva Mikael Fogelholm on rypistellyt aivonystyröitään opportunismin hengessä.

www.yle.fi

"Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin on tulossa muutoksia. Tutkimusten mukaan huonot hiilihydraatit voivat altistaa sydäntaudeille tyydyttyneitä rasvoja enemmän."

Näin sanoo uutinen. Tosin koskaan ei ole todistettu, että eläinperäiset tyydyttyneet rasvat aiheuttaisivat mitään, mutta niiden puute kylläkin, ja paljon. Uutisessa puhutaan tyydyttyneistä rasvoista ja siten sekoitetaan tarkoituksellisesti osittain kovetetut kasvirasvat, transrasvat ja eläinperäiset tyydyttyneet rasvat. Näinhän on tehty sitten 50-luvun, jolloin Ancel Keys, tuo kolesterolitaikuri, esitti että juuri kovetetut kasvirasvat transrasvoineen aiheuttavat sydäntautia. Teollisuus pääsi väliin ja asia muotoiltiin niin, että alettiin puhua epämääräisesti kovista rasvoista, jotka sitten markkinavoimat muokkasivat siihen uskoon, että kysymys on vain eläinrasvoista. Eli voi on myrkkyä ja margariini terveyttä, vaikka margariini sisältää juuri noita rasvoja joista Keys varoitti. Tässä todellisuudessa on sitten eletty, kiitos Puskan ja nousevan perässähiihtäjän Fogelholmin. Kundit eivät ilmeisesti lue historiaa tai sitten kylmästi valehtelevat.

Uutisen mukaan Fogelholm selittää "Voi olla, että olemme tulkinneet sitä niin, että ollaan tehty eläinrasvasta suomalaisen ruokavalion ainoa paha poika ja oikea tulos onkin se, että ei se nyt niin paha ollutkaan. Sen rinnalla on kuitenkin huonot hiilihydraatit, jotka ovat vähintään yhtä pahoja".

Mitä ihmettä nuo tyypit ovat tehneet veronmaksajien rahoilla, jos tuota eivät ole tienneet Pitävät kansaa koekaniineinaan. Fogelholm haistaa muutoksen tuulen ja kiemurtelee selityksissään. Ei ole kovinkaan kauaa siitä, kun hän lyttäsi diabeteskirjani Lääkärilehdessä juuri näistä samoista asioista. Hei, hei kundi kuka nimitteli Don Quijoteksi meikäläistä? Eikö takkisi ala pyöriä tuuliviirin tapaan?

Millä ihmeellä Fogelholm määrittelee huonon hiilihydraatin? Ilmeisesti hän ei tiedä fysiologiasta mitään, mikä ei ole ihme sillä hän tulee maataloustieteellisestä rehuoppien parista. Hän toppuuttelee sokerinsyöntiä ja suosittaa leipää. Yksinkertainen totuus on se, että tavallinen sokeri muodostuu yhdestä glukoosi- ja frukoosimolekyylistä. Sokerin hajotessa suolistoissa glukoosi menee suoraan käyttöön, kun taas fruktoosi menee maksaan jossa se käsitellään. Leipä muodostuu tärkkelyksestä. Tärkkelys hajoaa maltoosiksi, joka on muodostunut kahdesta glukoosista. Siten leipä nostaa verensokeria huomattavasti enemmän kuin tavallinen sokeri. Tämä on todettu lukuisissa tutkimuksissa. Jopa kokojyväleipä nostaa verensokeria enemmän kuin valkoisesta jauhoista tehty. Tämäkin on reaalimaailman tutkimushavainto. Se tiedetään, että mitä enemmän verensokeri nousee, niin sitä huonompi pitkässä juoksussa. Ilmeisesti kaveri on täysin pihalla tämänkin suhteen. Onkin syytä kysyä tässä vaiheessa, mitä hän oikein tietää, tai kenen asialla hän on?

Fogelholm on huolissaan kuiduista. Todellisuudessa nykytiedon mukaan kuitujen merkitystä on suunnattomasti liioiteltu ja alun perin perustuvat Burkitt -nimisen Afrikassa toimineen lääkärin ideoihin, joita ei ole koskaan todistettu. Se hyöty teoriasta on ollut, että entinen jätteenä käsitelty viljojen kuorintajäämä muuttui arvoakin arvokkaammaksi. Voitot nousivat pilviin, kun pelut lisättiin jauhoihin ja hintaa voitiin nostaa, kun kyseessä oli nyt aito terveystuote. Jos nyt kuituja on pakko saada, niitä saa riittävästi vihanneksista.

Fogelholmin pakkomielle viljojen suhteen on käsittämätön siinäkin mielessä, että hyvin suuri osa, ehkä yli puolet Suomen ja yleensä Pohjois-Euroopan väestöstä kärsii viljojen aiheuttamista haitoista. Viljat on yhdistetty yli 200 eri sairauteen skitsofreniasta syöpään. Viljat aiheuttavat autoimmuunisairauksia, joista yksi on diabetes. Keliakakia, viljaherkkyys fylaattien ja lekitiinin aiheuttamat ongelmat ovat Fogelholmille tuiki tuntemattomia, mutta hänhän ei ole lääkäri, jolla olisi kokemusta kliinisestä työstä. Fogelholm heittelee mielipiteitään joka suuntaan mielistellen kettutyttöjä, ilmastofriikkejä ja ties ketä. Hänhän kuuluu cityneurootikkojen vihreään puolueeseen, ja vaalitkin ovat tulossa. Eikö olisi aika jo tässä vaiheessa vaihtaa miestä. Eikö kysymys ole pelkästään terveellisestä ruuasta, eikä yhden miehen vaalikampanjasta?

Mielenkiintoisin kohta uutisessa, oli että pääjohtaja Pekka Puska odottaa uusia ravintosuosituksia mielenkiinnolla. Eikö kundi seuraa aikaansa, vai täytyykö jonkun kertoa keisarille, missä mennään. Mutta niinhän nämä asiat ovat olleet aina. Mennään aina sinne, minne tuuli vie sen sijaan, että perehdyttäisiin asioihin.

Edellinen Seuraava