Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 27.08.2008

VANHUSTENHOITOA SUOMESSA 2008

Ystäväni äiti halvaantui pari vuotta sitten. Vaikka äiti on 80:n paremmalla puolella on hän ollut ikänsä terve. Viime keväänä äidille ilmaantui alaraajakipuja, jotka ovat tyypillisiä halvaantuneille ja johtuvat usein liikkumattomuudesta. Kuntoutuksen tehostamisen sijaan äidin vaivoja alettiin hoitaa lääkkein jonka seurauksena äidin tila huononi oleellisesti. Hän ei jaksanut liikkua ja omaiset ovat tuskin saaneet äitiin mitään kontaktia.

Omaisten kyselyyn äidin tilasta ei ole saatu kunnon vastausta. Pyynnöistä huolimatta tietoja lääkityksestä ei annettu. Valitus lääninlääkärille ja useamman kuukauden vitkuttelun jälkeen omaiset saivat lääkeluettelon, joka on seuraava:

DUROGESIC 75 mg depolaastariNEURONTIN 300 mg 2x3 OXYNORM 5 mg 2x3SERENASE 5 mg im tarvittaessa lihakseen PARATABS 500 mg x5ZYRTEC 10 mg väsymys COZAAR väsymys ja lihassäryt

Järkytyin nähdessäni lääkeluettelon ja näyttäessäni listaa tuttava- anestesialääkärille pyöritteli hänkin päätään. Jos hieman analysoidaan luetteloa niin Durogesic ja Oxynorm ovat morfiiinin kaltaisia riippuvuutta aiheuttavia kipulääkkeitä, jota yleensä käytetään vain terminaalivaiheen syövän hoidossa. Äidin annoksella raavas rekkakuskikin nukahtaisi pystyyn. Neurontin on epilepsialääke, joka aiheuttaa helposti sekavuutta vanhuksilla. Nykyisin on muotia määrätä kyseistä lääkettä kipuun kuin kipuun. Serenase kuuluu raskaan psykiatrian piiriin. Äidin annoksella pyritään rauhoittamaan potilas. Zyrtec on allergialääke joka myös aiheuttaa väsymystä. Cozaar on verenpainelääke joka myös väsyttää ja usein myös aiheuttaa raajojen lihaskipuja, juuri niitä mitä on alettu hoitaa masiivisella lääkityksellä. Kaiken lisäksi Neurontin nostaa verenpainetta. Paratabs on parasetamoli, jota käytetään tavallisesti lasten kipu- ja kuumelääkkeenä. Se on ainoa listan aine jolla ei ole keskushermoston sivuvaikutuksia. Eli voisi sanoa että ystäväni äidin tila johtuu lääkkeistä joita sitten hoidetaan lääkkeillä, jotka vievät vääjäämättömästi potilaan hautaan. Siis nykyajan aktiivista eutanasiaa.

Luonnollinen ja potilaan tilaan olennaisen positiivisesti vaikuttava hoito olisi lopettaa kaikki listan lääkkeet ja nostaa mummo ylös kävelemään. Mutta sehän ei ole tieteellisesti tutkittua (EBM) nykylääketiedettä.


Blogin aihesanat:
allergia, Cozaar, Durogesic, epilepsia, eutanasia, halvaantuminen, iäkäs, kipu, kuume, lihas, morfiini, Neurontin, Oxynorm, Paratabs, rauhoittava, riippuvuus, sekavuus, Serenase, sivuvaikutus, syöpä, tutkimus, vanhus, verenpaine, väsymys, Zyrtec

Edellinen Seuraava