Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 02.02.2008

VIHERPESU 1

Olimme vaimoni Maaritin kanssa viime kesänä Inarissa. Kävimme katsomassa vanhaa Pielpajärven kirkkoa(www.inarinseurakunta.fi/pielpa.html), joka on Maaritin rippikirkko. Inarissa on paljon muutakin nähtävää. Saamelaismuseo Siida on selkeä ja kauniisti rakennettu kokonaisuus Ylä-Lapin elämästä (www.siida.fi). Saamelaiselämän lisäksi museosta löytyy tietoa alueen luonnosta ja historiasta. Yhtä seinää kiertää valotaulu, jossa on selkeästi kuvattu maapallon lämpötilojen vaihteluita 4000 vuoden ajalta. Lämpötiloja on voitu seurata tuhansien vuosien taakse tutkimalla puiden vuosirenkaita. Menetelmä on tarkka. On ollut lämpimiä ja kylmiä jaksoja vuorotellen tuona aikana. Lähin lämmin jakso sijoittuu vuosien 800 - 1200 välille, jolloin maapallon lämpötila oli nykyistä korkeampi. Vaikka ei tuohon aikaan ei ollut citymaastureita tai edes tiedetty öljystä mitään.

Viikingit asuttivat Grönlannin. Maa sai nimensä siksi, että saari oli vihreä eikä lumen peittämä erämaa. Ihmiset elivät satoja vuosia harjoittaen tavanomaista keskieurooppalaista maanviljelystä karjan hoitoineen. Suomessa oli leutoa ja ruokaa kasvoi runsaasti. Pelloista sai ottaa vapaasti ja aikaa oli rakentaa kivikirkkoja. Sitten ilmasto muuttui. Viikingit hävisivät Grönlannista kun eivät kyenneet sopeutumaan. Pitkään viikinkien katoaminen askarrutti tutkijoita. Nyt tiedetään että syynä oli ilmaston muutoksesta johtunut nälänhätä.

Viimeisin kylmäjakso sijoittuu 1600-luvun puoliväliin jolloin muun muassa Thames-joki ja Tanskan salmet jäätyivät. Jää auttoi Ruotsin kuningasta. Ratsuväki karautti jään yli ja poltti tanskan laivaston. Tämä on historian ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen kerta kun ratsuväki upottaa laivoja. Öljyä poltettiin tuona aikana korkeintaan lampuissa mutta ilmasto muuttui siitä huolimatta. Jos nyt tapahtuisi jotain vastaavaa niin yhteiskunnat olisivat kaaoksessa.

Ilmasto on lämpenemässä mutta ei niin kuin Al Gore ja kaikenlaiset profeetat selittävät. Taannoin eräs tukija julisti, että ilmasto muuttuu ihmisen toimesta ja muunlainen ajattelu tulisi julkisesti kieltää. Sillä keskustelu vain häiritsee oikeassa olevia. Hänen mukaansa 90 % tiedemiehistä on samaa mieltä. HUH !, tuntuu tutulta. Aina kun on oltu 90% samaa mieltä on seurauksena ollut katastrofi. Pitäisi kysyä niiltä 10% niin saisi ehkä laajempaa näkemystä koko tilanteesta. Oheisena yksi linkki aiheeseen. http:/www.leohusswalinprize.org/?type=static&id=7&mo=7

Moni ei muista enää 70-luvun öljykriisiä. Sähköä piti säästää. Aleksin jouluvalot sammutettiin ja tehtiin kaikkea muutakin lapsellista. No mitä seurasi? Kun sähkön kulutus laski niin yhtiöt nostivat hintoja. Sama toistuu nytkin. Neste teki kaikkien aikojen tuloksen vaikka sateiden takia energiaa oli riittävästi saatavilla. Miljardi osingot jaetaan hyväkkäille. Sähkön hinta nousee jonka kuluttajat vuorostaan maksavat. Greenwash, viherpesu, on sana joka kuvaa kaikkea sitä spiniä, millä kuluttajia huijataan nykyaikana. Neste myy viherpolttoainetta, jonka luonnetta ei vajavainen ymmärrykseni ei käsitä. Jos polttaa pärettä tai bensaa niin hiilidioksidin määrä on vakio. On sama mikä palaa. Aina syntyy kaasuja. Tietysti meidän tulisi säästää. Ei ole mitään mieltä polttaa turhaan energiaa mutta kun ahneet eivät halua luopua mistään. Jos todella halutaan tehdä jotain niin ensinnä pitäisi pistää öljy- ja autoteollisuus kuriin. Moniko tietää että auton kohdalla ei ole tapahtunut mitään oleellista muutosta sataan vuoteen. Peltiä on vain toivutettu eri muotoon. Nykyisellä jenkki Fordilla pääsee samalla bensamäärällä yhtä pitkälle kuin alkuperäisellä T-mallin Fordilla. Suuret energiayhtiöt ovat systemaattisesti estäneet säästävämpien energiamuotojen käyttöönottoa. http:/video.google.com/videoplay?docid=6426393169641611451

http:/www.guardian.co.uk/environment/2006/sep/19/ethicalliving.g2

Muutoksen tulisi tapahtua suuryhtiössä eikä tavallisten ihmisten elämässä mutta sehän on mahdotonta nykyisen kvarttaalikapitalismin aikana.

Muuten, voisiko joku selittää miksi Suomen hallitus teki autoverouudistuksen joka suosii dieselautoja? Dieselin höyryt ovat huomattavasti paljon myrkyllisempiä kuin tavallisen auton. Diesel tappaa pahentamalla keuhkosairauksia ja lisää huomattavasti sydänperäistä äkkikuolemaa.

http:/content.nejm.org/cgi/content/abstract/357/11/1075


Blogin aihesanat:
Al Gore, diesel, Greenwash, Grönlanti, ilmasto, keuhkosairaus, lämpötila, maapallo, saamelaismuseo, spin, sähkö, viikinki, öljykriisi

Edellinen Seuraava