Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 27.01.2009

YES WE CAN

Kun lähdimme joulukuussa Yhdysvaltoihin, tässä omahyväisessä henkselien paukuttelijoiden maassa kehuttiin, ettei lama koske Suomea ja säästämisen sijaan pitäisi kuluttaa. Todellista peräkylän viisautta.

Jo parina ensimmäisenä päivänä todellisuus kolahti New Yorkissa kuin kivivyöry. Maailman talous on todella kurjassa jamassa, josta toipuminen vie vuosia tai sitten maailma muuttuu radikaalisti. En usko paluun entiseen olevan mahdollinen. Jatkuvan kasvun harha on nyt realisoitunut. Katutason kokemuksena seuraavaa: joulun jälkeiset alennusmyynnit ovat aina tapaus, ja ne tuovat ihmisiä New Yorkiin kaikkialta maailmasta. Nyt kaupoissa oli todella hiljaista. Kaduilla kylläkin tallusteli ihmisiä mustanaan mutta liikkeissä oli väljää. Newyorkilaiset ovat aina ymmärtäneet herjanheiton päälle, mutta nyt oli parasta olla vääntämättä vitsiä taloudesta. Ystävämme, joka työskentelee (toivottavasti edelleenkin) Citicorpissa tietotekniikka-analyytikkona kertoi, että taloudellinen tilanne on saanut ihmiset ja yhtiöt raatelemaan toisiaan. Viimeiseen asti yritetään hyötyä toisten kustannuksella. Mitään rakentavaa ei ole odotettavissa

Maailman tila johtuu yksinomaan ahneista pankkiireista, joista kirjoittelin taannoisessa blogissani. Sain harvinaisen epämiellyttävää palautetta riepotellessani näitä yhteiskunnan todellisia hylkiöitä. Valitettavasti en julkaissut niitä. Nykytilanteessa ne tuntuisivat lähinnä huonoilta vitseiltä. Sen verran tilanne on uusi verrattuna entiseen, että ennen pankkiirit omistivat bisneksen. Nyt asialla häärivät ahneet johtajat, jotka ottavat riskejä muiden rahoilla ja saavat bonuksensa kävi sitten miten tahansa. Niin sairas on systeemi, että jälleen kerran veronmaksajat joutuvat kantamaan vastuun. Tuhannet miljardit uppoavat ja lisää halutaan. Kun puhtaan luottamuksen palauttamisesta, en usko mitään tapahtuvan ennen kuin muutama superahne ammutaan kiinalaisen tapaan. Nämä ahneet johtajat ovat ajaneet maailman tuhon partaalle. Jossakin vaiheessa palautteen täytyisi kulkea heidänkin suuntaansa. Annettaisiin kapitalismin kerrankin toimia ja viedä mennessään toimimattomat yritykset ja johtajat.

Hysteria on vallalla. Mustan messiaan uskotaan parantavan kaikki. Itse en usko Obaman mahdollisuuksiin. Seurasin kaikki mahdolliset TV- lähetykset, jotka koskivat Obamaa. Hänen kehokielensä ei kerro hyvää ja on ristiriidassa puheen kanssa. Nykyisessä tilanteessa ihmiset vaipuvat hurmoksiin hänen puheestaan, jonka sisältö on sovinistinen ja pelottavakin. Ihmiset eivät kuule, mitä hän oikeasti sanoo. Ajattelu on kadonnut. Se on huolestuttava merkki. Jos samat asiat tulisivat Bushin suusta, ne koettaisiin aivan toisella tavalla. Yes we can on kuin uskovaisten demarien mantra, joka ei sano mitä tässä sitten osataan. 825 miljardin dollarin talouspaketti on tulonsiirtoa lapiolinjamaisille työllisyysohjelmille. Vain 16 miljardia kakusta menee tieteelle ja teknologialle. Nyt jos koskaan pitäisi satsata uuteen, mutta sellaisesta ei ole ollut puhettakaan. On erikoista, että Amerikassa josta valtava määrä työpaikkoja on siirtynyt muualle maailmaan, voidaan ajatella että demaritukiaisilla voitaisiin saada aikaan jotain uutta. John F. Kennedy sai aikoinaan aikaan vipinää sanomalla, että Yhdysvallat menee kuuhun 60-luvun loppuun mennessä. Yksinomaan kuuprojekti sai aikaan valtavan piristysruiskeen talouselämässä, ja sen vaikutukset ulottuivat vuosikymmenien ajaksi kaikkialle yhteiskuntaan. Miksi ei Obama voinut sanoa esimerkiksi, että neljän vuoden kuluttua autot liikkuvat muulla kuin bensalla. Nyt olisi uuden teknologian aika. Mutta eihän sitä voi astua öljy-yhtiöiden varpaille. Kun täytyy ajatella vaalibudjetin maksajia, ei mitään uutta synny. Ennustan, että kesään mennessä Yhdysvalloissa alkavat levottomuudet, kun pettymys korvaa hurmoksen.

On turha olla vahingoniloinen ja ajatella, että Yhdysvallat hajoaa kuten eräs venäläinen professori TV-haastattelussa ennusti. Hän sanoi hajoamisen tapahtuvan kahden vuoden sisällä. Kyllä venäläiset saisivat olla enemmän huolissaan itsestään. Yhdysvallat on edelleenkin ylivoimaisesti suurin talous tällä maapallolla. Olemme kaikki kytköksissä toisiimme. Vain Yhdysvallat kykenee nopeisiin muutoksiin, kunhan ensin löytyy poliitikkoja, joiden saarnoissa on sisältöä hehkuttelun sijaan.


Blogin aihesanat:
hysteria, John F.Kennedy, johtaja, kehonkieli, kuu, lama, Obama, säästäminen, talous, vero

Edellinen Seuraava