Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 22.03.2010

YHTEISÖLLISYYDESTÄ

Kustantajani Maarit Heikkilän kanssa olen pohtinut pitkään, olisiko mahdollista luoda toimivia ja terveitä yhteisöjä. Oman henkilökohtaisen kokemuksemme ja lääkärin työn perusteella voi sanoa, että suurimmat inhimillisen kärsimyksen aiheuttajat tällä hetkellä ovat toimimattomat perhe-, koulu- ja työyhteisöt. Ihmisiä kiusataan niin kotona, kouluissa kuin työpaikoillakin. Väsymyksen ja masennuksen keskeisin syy on ihmisten mitätöinti. Jos kiusaamiseen voisi puuttua, voisi vaikuttaa ratkaisevasti tämän hetken pahimpaan ongelmaan, jota voi kutsua henki-seksi syöväksi. Se nujertaa kenet tahansa. Ihminen on sosiaalinen eläin, joka on terve, jos yhteisö jossa hän elää, toimii terveellä tavalla.

Puhuimme asiasta ystäville, jotka myös kiinnostuivat siitä. Päätimme perustaa tätä varten kokeeksi oman internet –yhteisön. Syntyi www.dojolaiset.com, joka toimii ilmaisella Ning –alustalla. Yhteisöjä on nykyjään helppo ja halpa perustaa ja se on mahdollista kenelle tahansa. Mainitsin asiasta kerran omilla sivuillani, emmekä muuten ole sivustoa mainostaneet.

Ihmisiä on tullut tasaisena virtana yhteisöömme. Sääntönä on ollut, että jokainen tulee mukaan omana itsenään, omalla kuvalla ja nimellä. Emme halunneet mitään nimimerkkisivustoa, jossa kuka tahansa voi laukoa mitä tahansa.

Sivuston avaamisesta on nyt puoli vuotta. Dojolaisissa on vajaat 1.000 jäsentä. Keskusteluryhmiä on syntynyt yli 70. Sivuston lyhyen olemassaolon aikana on käynyt selväksi, että on todellakin mahdollista luoda toimiva, jäseniään tukeva yhteisö. Tämä on positiivinen asia, mutta hyvä yhteisö ei synny itsestään. Tarvitaan johtajuutta. Valitettavasti johtajuus on lähes kadonnut maailmasta. Nykyiset johtajat motivoituvat vain rahasta. Tämä kertoo syvästä narsismista. Aito johtaja on kiinnos-tunut yhteisöstään ja osaa ohjata sen toimintaa ja ihmisten välistä kanssakäymistä yhteisön sisällä. Pitkällä aikavälillä mitkä tahansa mitattavat tulokset näiden kahden johtamistavan välillä kääntyvät eittämättä jälkimmäisen eduksi. Voisi tiivistää, että narsismi on tämän aikakauden pahin vitsaus. Sen salliminen tulee äärimmäisen kalliiksi koko ihmiskunnalle.

Melko pian perustamisen jälkeen dojolaisyhteisössä ilmeni ongelmia. Päällimmäisinä nousi pinnalle kolme tekijää: Selvästi narsistiset henkilöt pyrkivät mitätöimään muut. Näitä henkilöitä kutsuisin kyykyttäjiksi tai kiusaajiksi. Toiseksi tulevat henkilöt, joiden ainoa tarkoitus oli vallata yhteisö omia biseksiä varten ja kolmanneksi henkilöt, jotka uskontoa hyväksikäyttäen yrittivät alistaa muut. Ensimmäisen ja kolmannen ryhmän henkilöiden persoonallisuus on oikeastaan yhteneväinen.

Opimme seuraamaan vuorovaikutuksen toteutumista ja kehitimme oman tavan arvioida eri tilanteita ja kunkin henkilön kykyä muuttaa käytöstään. Osa oppi nopeasti ”talon tavoille” mutta osa ei. Me poistimme nuo sopeutumattomat, ja sen seurauksena tapahtui ihme. Koko yhteisö puhkesi elämään, kuten luonto keväällä lumien sulaessa. Maan hiljaiset uskalsivat avata suunsa ja kauniita asioita alkoi tapahtua. Ihmiset alkoivat tukea toisiaan ja uskomattoman paljon aitoa luovuutta alkoi nousta pintaan ihmisten jakaessa kokemuksiaan. Sellainen ihme on myös tapahtunut, että Dojolaiset on muuttunut itsestään sääteleväksi yhteisöksi, joka on vapaa, mutta toimii tiettyjen sääntöjen puitteissa. Dojolaisten periaate on yksinkertainen. Se on yhteisö, jossa keskustellaan oman kokemusmaailman pohjalta. Kirjaviisaus kuuluu muualle. Inhimillinen kokemus on oikeastaan tärkein informaatio, mitä ihminen voi elämänsä aikana saada. On todella traagista, että valtaosalta kokemus jää markkinoinnin jalkoihin nykyaikana. Kokemusta mitätöidään, koska markkinat tarvitsevat ideoita, jotka ovat loppujen lopuksi vain tyhjiä lupauksia.

Dojolaiset ovat myös joutuneet erikoiselta taholta tulleen hyökkäyksen kohteeksi. Opettajilla on Sometu –yhteisö (www.sometu.fi) joka perustuu saamaa Ning –alustaan kuin Dojolaiset. Valtiovalta tukee Sometua rahallisesti jostain syystä, vaikka pohja on ilmainen. Tuosta yhteisöstä dojolaisiin tuli henkilöitä, jotka kuuluivat lähinnä ensimmäiseen ryhmään. Poistimme heidät, jolloin he alkoivat hakkeroida dojoa. Tiedostojamme tuhoutui, ja sometulaiset aloittivat netissä kampanjan dojolaisia vastaan. Nuo jutut on luettavissa netistä ja löytyvät googlaamalla. Koulukiusaaminen on erittäin suuri ongelma. Sometun porukka osoitti, että syitä ei tarvitse hakea oppilaista. Lapsi reagoi spontaanisti siihen, miten häntä kohdellaan. Kysymys ei ole aivojen kemiasta, vaan johtajuuden ja vanhemmuuden puutteesta. Narsistinen opettaja on pahinta, mitä lapsi voi kohdata.

Kun tuo ”sota” oli voitettu, muuttui ilmapiiri radikaalisti paremmaksi. Uhraus ei ollut suuri. Olemme joutuneet poistamaan suunnilleen 20 henkilöä, mikä on pieni määrä koko joukkoon verrattuna. Se on pieni hinta todella arvokkaasta yhteisöstä.

Kokemuksemme kertoo, että on mahdollista luoda hyviä ja toimivia yhteisöjä. Kaikki on kiinni johtajuudesta. Jos ajatellaan yleistä etua, niin on oltava oikeus poistaa häiriköt yhteisöistä enemmistön mielenterveyden säilyttämiseksi. Käsien pesu on yksinkertainen tapa ehkäistä tauteja. Samalla tavalla jokaisen meistä tulisi olla vastuussa siitä mitä myrkkyä suustaan päästää ja millä asenteella on vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Johtajan tehtävänä on valvoa, että vuorovaikutus toimii. Jos haluaa menestyä ja saavuttaa tuloksia, toimiva yhteisö on kaiken tuon perusedellytys. Ihmisissä on fantastista luovuutta, kunhan sille luodaan edellytykset syntyä ja elää.

Edellinen Seuraava